Monkeypox (Apenpokkenvirus) in Nederland

Laatste update: 14 juni 2022

Leestijd: 3 minuten

Monkeypox (apenpokken) is een virusinfectie. Meestal komt het virus alleen voor in Afrika, maar op dit moment verspreidt het zich ook door Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel erg vervelend. Daarom is het goed om alert te zijn.

Zo herken je monkeypox

Als je monkeypox hebt, krijg je vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren en/of vermoeidheid. Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat je het virus kreeg. Na een paar dagen krijg je een uitslag die zich over je lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen.

Meestal niet gevaarlijk

Het is voor het eerst dat er een monkeypox-virus rondgaat in Europa. Daarom is nog niet alle informatie bekend. Het virus lijkt voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer. Dat komt in Europa bijna nooit voor. Je kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken genees je vanzelf. Er zijn ook medicijnen die helpen.

Wat moet je doen?

  • Ben je ergens geweest waar iemand was met het virus? Let de weken daarna goed op of je klachten krijgt. Krijg je klachten? Bel dan meteen met de huisarts of de GGD. Ook als je twijfelt.
  • Had je de afgelopen 3 weken (seksueel) contact met iemand met monkeypox? Ga dan in quarantaine en bel met de huisarts of GGD.
  • Heb je blaasjes op je lichaam, bel dan direct met je huisarts of GGD. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of rond de anus, penis of vagina.

Heb je monkeypox? Dan blijf je thuis in isolatie tot je helemaal genezen bent. Zo voorkom je de verspreiding van het virus. Zolang je symptomen hebt, kun je het virus namelijk doorgeven.
Kleine kinderen met blaasjes hebben in vrijwel alle gevallen waterpokken. Je hoeft voor kleine kinderen geen contact op te nemen met de huisarts, tenzij je de afgelopen 3 weken in Centraal of West-Afrika bent geweest, of de afgelopen 3 weken contact had met iemand met monkeypox.

Wat doet de GGD?

In de bestrijding van een virus met een A-status, zoals het apenpokkenvirus, hebben de GGD’en een vaste rol. Nadat de GGD van artsen of laboratoria een melding van een besmetting met het virus heeft ontvangen, informeren wij hierover het RIVM en starten de GGD met bron- en contactonderzoek. Dit is een standaardproces bij een meldingsplichtige infectieziekte zoals bijvoorbeeld mazelen of legionellose en hoort dus bij de vaste werkzaamheden van de GGD.

Meer informatie:

 

Monkeypox: information in English

Monkeypox is caused by a virus that occurs primarily in countries in West and Central Africa. In May 2022 the disease was detected in people in Europe. The virus is not dangerous for most people, but it is good to be alert.

Please contact your health worker by phone for advice, testing and medical care:

  • if you think you have symptoms
  • or have been a close contact of someone with monkeypox.

If possible, self-isolate and avoid close contact with others.  Your health worker will collect a sample from you for testing so you can get appropriate care.

More information about Monkeypox

You will find more information on the website of  the National Institute for Public Health and the Environment (RIVM).