Infectieziekten

MRSA bacterie

De Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus, kortweg MRSA, is een stafylokok. Stafylokokken zijn bacteriën die veel voorkomen bij gezonde mensen zonder dat zij daar last van hebben.

De MRSA is een bijzondere bacterie, want hij is ongevoelig (resistent) voor behandeling met de meeste antibiotica.

Hoe kunt u het krijgen?

Patiënten met MRSA zijn besmettelijk voor anderen bij direct huidcontact, vooral via de handen. Soms kan de bacterie via huidschilfers of niezen in de lucht komen. Dan kunt u het inademen. Het verspreidt zich eigenlijk bijna altijd via lichamelijk contact en bijna nooit via de lucht. Patiënten met een MRSA-infectie zijn meestal besmettelijker dan personen die drager zijn.

Er zijn aanwijzingen dat MRSA ook bij verschillende diersoorten voorkomt, vooral varkens. Zij kunnen het dan aan mensen geven.

Wat merkt u ervan?

U kunt drager zijn van MRSA zonder ziek te zijn. De bacteriën zitten vooral op de huid en in de neus. Maar ze kunnen ook in de keel, darmen en urine voorkomen. U draagt de bacterie meestal tijdelijk: deze gaat dan vanzelf op een gegeven moment weer weg.

MRSA kan ook infecties veroorzaken, zoals een steenpuist. In zeldzame gevallen kan een bloedvergiftiging, botinfectie of longontsteking ontstaan. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat sommige verschijnselen optreden.

Maatregelen en behandeling MRSA

  • Hebt u MRSA? Dan wordt u apart behandeld en verpleegd om te voorkomen dat andere (kwetsbare) patiënten ook drager worden.
  • Sommige mensen hebben een hogere kans om drager te zijn. Daarom testen we in een aantal situaties mensen die in een Nederlands ziekenhuis komen of ze drager zijn. Dat doen we als een patiënt:
    1. kort voor opname in het buitenland in een ziekenhuis is geweest;
    2. contact had met bedrijfsmatig gehouden levende varkens/vleeskalveren/vleeskuikens;
    3. woont op een bedrijf waar deze dieren worden gehouden.
  • Werkt u in de zorg en bent u drager van deze bacterie? Dan mag u soms uw werk niet uitvoeren of krijgt u vervangend werk. De bedrijfsarts informeert u hierover.
  • In sommige gevallen wordt u verwezen naar een speciale polikliniek. Dit is een afdeling binnen een ziekenhuis waar u kunt worden gescreend en behandeld.