Infectieziekten

Hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking van de lever, die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. Het woord ‘hepatitis ‘betekent dan ook ‘ontsteking van de lever’. Het komt in Nederland veel voor.

Hoe kunt u het krijgen?

Het virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. U kunt het van een ander krijgen via onbeschermde seks en bloed-slijmvliescontact. Dit gaat vaak ongemerkt. Ook kan de moeder het virus bij de bevalling aan de baby geven.

Wat merkt u ervan?

De meeste mensen met hepatitis B hebben geen klachten. Ze zijn wel besmettelijk voor anderen.

  • De klachten zijn: misselijkheid, moeheid, gebrek aan eetlust, jeuk, gewrichtsklachten, koorts en een griepachtig gevoel.
  • De poep is lichter van kleur (de kleur van lichte stopverf) en de urine is donkerder van kleur (de kleur van sterke thee).
  • Het oogwit en de huid kunnen een gelige kleur krijgen.

Wat kunt u doen om het te voorkomen?

  • U kunt besmetting voorkomen door veilig te vrijen (met condoom) en het voorkomen van bloed-slijmvliescontact. U kunt dan denken aan het zetten van tatoeages en piercings of het scheren met een gebruikt mesje.
  • Partners en huisgenoten van personen met het virus kunnen mogelijk een prik halen. Bel hiervoor de GGD in uw regio of uw huisarts.
  • Heeft u seks gehad zonder condoom met iemand die (mogelijk) is besmet? Laat u dan testen via de huisarts.

 

Gaat u op reis? Haal dan een vaccinatie!

Hepatitis B komt wereldwijd voor. Ook in Nederland kunt u het virus krijgen, maar het risico is wel groter in Aziƫ, tropisch Afrika en bepaalde landen in Zuid-Amerika.

Gaat u voor langere tijd of regelmatig naar landen waar hepatitis B voorkomt? Dan kunt u voor de reis een prik halen. De serie bestaat uit 3 prikken. Na deze 3 vaccinaties bent u in principe levenslang beschermd. Het is belangrijk dat u het juiste vaccinatieschema volgt voor de beste bescherming.

Maak een afspraak voor vaccinatie en persoonlijk advies bij onze afdeling Reizigerszorg.