Hepatitis B
Wat merkt u ervan?
De meeste mensen met hepatitis B hebben geen klachten. Ze zijn wel besmettelijk voor anderen.
- De klachten zijn: misselijkheid, moeheid, gebrek aan eetlust, jeuk, gewrichtsklachten, koorts en een griepachtig gevoel.
- De poep is lichter van kleur (de kleur van lichte stopverf) en de urine is donkerder van kleur (de kleur van sterke thee).
- Het oogwit en de huid kunnen een gelige kleur krijgen.
Wat kunt u doen om het te voorkomen?
- U kunt besmetting voorkomen door veilig te vrijen (met condoom) en het voorkomen van bloed-slijmvliescontact. U kunt dan denken aan het zetten van tatoeages en piercings of het scheren met een gebruikt mesje.
- Partners en huisgenoten van personen met het virus kunnen mogelijk een prik halen. Bel hiervoor de GGD in uw regio of uw huisarts.
- Heeft u seks gehad zonder condoom met iemand die (mogelijk) is besmet? Laat u dan testen via de huisarts.
Gaat u op reis? Haal dan een vaccinatie!
Hepatitis B komt wereldwijd voor. Ook in Nederland kunt u het virus krijgen, maar het risico is wel groter in Aziƫ, tropisch Afrika en bepaalde landen in Zuid-Amerika.
Gaat u voor langere tijd of regelmatig naar landen waar hepatitis B voorkomt? Dan kunt u voor de reis een prik halen. De serie bestaat uit 3 prikken. Na deze 3 vaccinaties bent u in principe levenslang beschermd. Het is belangrijk dat u het juiste vaccinatieschema volgt voor de beste bescherming.
Maak een afspraak voor vaccinatie en persoonlijk advies bij onze afdeling Reizigerszorg
Als zorgprofessional een vaccinatie nodig?
Werkt u in de zorg of hulpverlening? Dan is het ook belangrijk dat u een vaccinatie tegen hepatitis B krijgt. Meer informatie over deze vaccinatie voor zorgmedewerkers en hulpverleners vindt u bij de informatie voor professionals.
Een afspraak maken voor de hepatitis B-vaccinatie doet u als zorgprofessional via telefoonnummer (070) 353 72 40.