Wat merkt u ervan?
Vaak leidt de ontsteking tot diarree, misselijkheid, overgeven, buikpijn, buikkramp en soms koorts. U kunt ook een voedselinfectie hebben zonder dat u klachten heeft.
Hoe kunt u het voorkomen?
- Was uw handen regelmatig met zeep, zeker voordat u eten klaarmaakt, ook na het aanraken van rauw vlees en voordat u aan tafel gaat.
- Was altijd uw handen na toiletbezoek, na het verschonen van luiers en ook na het aanraken van (huis)dieren.
- Voorkom dat bereide en schone voedselproducten besmet raken. Gebruik verschillende snijplanken voor rauw vlees en rauwe groente. Was messen tussendoor af, of gebruik verschillende messen.
- Volg de bewaaradviezen op de verpakking van een product op. Gebruik producten voor de uiterste gebruiks- of houdbaarheidsdatum. Zet gekoelde producten na aankoop zo snel mogelijk in de koelkast (tussen 4 °C en 7 °C). Haal ze daar pas vlak voor gebruik uit.
- Gaar vlees, vis en schelpdieren door verhitting.
- Drink geen rauwe melk en kook kraanwater of drink bronwater uit verzegelde flessen als u twijfelt aan de kwaliteit, bijvoorbeeld in het buitenland.
- Maak regelmatig uw koelkast schoon met water en allesreiniger. Door voedsel op tijd weg te gooien zorgt u er voor dat uw koelkast schoon blijft.
Melden van een darminfectie
Heeft u een (mogelijke) darminfectie? En denkt u dat dit komt door het eten van een verdacht product? Dan kunt u dit melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Zijn er meerdere mensen ziek door een (mogelijke) voedselinfectie? Dan kunt u dit ook melden bij de afdeling Infectieziektebestrijding van de GGD.