Schurft of scabiës

Zo herkent u schurft

De behandeling

Schurft gaat niet vanzelf over. Ga bij klachten naar de huisarts. Het is goed te behandelen met een speciale crème of tabletten. Na behandeling kunt u tijdelijk meer jeuk ervaren doordat de mijten in de huid opgeruimd worden. 12 uur na een effectieve behandeling is schurft niet meer besmettelijk.

Duren uw jeukklachten langer dan 6 weken? Neem dan weer contact op met de huisarts.

Stappenplan voor de behandeling

Heeft u een behandeling gekregen van de huisarts met pillen of crème? De onderstaande stappenplannen leiden u helemaal door de behandeling heen. Volg ook de lucht- en wasvoorschriften zo nauwkeurig mogelijk op!

Heeft u hier vragen over? Bel dan naar de afdeling infectieziektebestrijding 070-3537240, optie 2.

Stappenplan behandeling met permetrine crème Stappenplan behandeling met Ivermectine pillen

Wie moet u informeren als u schurft hebt?

Blijkt na bezoek aan de huisarts dat u schurft hebt? Informeer huisgenoten en mensen met wie u intensief contact (langer dan 15 minuten) had. Ook zij kunnen namelijk besmet zijn. Iedereen moet tegelijk behandeld worden. Ook als ze geen klachten hebben.

Welke maatregelen moet ik nemen?

Naast de behandeling met speciale crème of tabletten zijn er bepaalde maatregelen die u moet nemen om de schurftmijt uit het huis te krijgen.

Alle kleding en beddengoed moet bijvoorbeeld tegelijkertijd worden gewassen en/of gelucht. Zo voorkomt u nieuwe besmetting. De mijt kan 72 uur overleven zonder contact te hebben met de huid. Volg daarvoor de bovenstaande stappenplannen voor de behandeling van schurft.