Schurft of scabiës

Zo herkent u schurft

Wat is schurft of scabiës?

Schurft (of scabiës) is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door een klein beestje; de schurftmijt. Deze beestjes graven gangetjes in de huid tot ongeveer 1 cm lang.

Eén van de belangrijkste klachten bij schurft is jeuk. Het is wel goed te behandelen met een speciale crème of tabletten.

Hebt u last van jeukklachten? Maak dan een afspraak bij uw huisarts!

Informatie van het RIVM over schurft

Hoe krijgt u schurft?

Iedereen kan schurft krijgen. Het komt vaker voor onder groepen mensen die dicht op elkaar leven, bijvoorbeeld in studentenhuizen, opvangcentra of verzorghuizen.

U kunt de ziekte oplopen door langdurig (15 minuten of meer) of regelmatig huidcontact met iemand die schurft heeft. Denk bijvoorbeeld aan tegen elkaar aan zitten op de bank, knuffelen, bij elkaar in bed slapen of kleding van iemand aantrekken.

Welke klachten krijg ik bij schurft?

Eén van de belangrijkste klachten bij schurft is jeuk, vooral ’s nachts. Ook kunt u kleine gangetjes, blaasjes en rode bultjes op de huid krijgen. Deze zijn vooral te zien tussen de vingers, bij de enkels en bij de voeten.

De eerste keer dat iemand besmet raakt, duurt het 2 tot 6 weken voordat de jeuk begint. Bij een volgende besmetting begint de jeuk al na een paar dagen.

De behandeling

Schurft gaat niet vanzelf over. Ga bij klachten naar de huisarts. Schurft is goed te behandelen met een speciale crème of tabletten.

Na behandeling kunt u tijdelijk meer jeuk ervaren doordat de mijten in de huid opgeruimd worden. 12 uur na een effectieve behandeling is schurft niet meer besmettelijk. Duren uw jeukklachten langer dan 6 weken? Neem dan weer contact op met de huisarts.

Wie moet u informeren als blijkt dat u schurft hebt?

Blijkt na bezoek aan de huisarts dat u inderdaad schurft hebt? Informeer huisgenoten en mensen met wie u intensief contact (langer dan 15 minuten) had. Ook zij kunnen namelijk besmet zijn.

Iedereen moet tegelijk behandeld worden. Ook als ze geen klachten hebben.

Welke maatregelen moet ik nemen?

Naast de behandeling met speciale crème of tabletten zijn er bepaalde maatregelen die u moet nemen om de schurftmijt uit het huis te krijgen.

Alle kleding en beddengoed moet bijvoorbeeld tegelijkertijd worden gewassen en/of gelucht. Zo voorkomt u nieuwe besmetting. De mijt kan 72 uur overleven zonder contact te hebben met de huid.

Meer informatie over vervelende beestjes