Infectieziekten

Rabiës

In veel landen komt rabiës (hondsdolheid) voor. Een onbehandelde infectie is dodelijk.

Wat is rabiës?

Rabiës wordt veroorzaakt door een infectie met het rabiësvirus. In Nederland komt de rabiësinfectie weinig voor. In de afgelopen 40 jaar zijn in Nederland 5 mensen overleden als gevolg van een rabiësinfectie. Zij liepen de infectie allemaal op in het buitenland.

Hoe kunt u het krijgen?

Het rabiësvirus komt vooral voor bij honden, vleermuizen, katten, vossen en apen. U kunt niet altijd zien dat een dier ziek is, maar dan is het wel al besmettelijk. Dat heeft te maken met de zogenaamde lange ‘incubatietijd’ van het virus.

Via het speeksel van het geïnfecteerde dier kan het virus in uw lichaam komen als u wordt gelikt, gebeten of gekrabd. Als u bent gebeten, kan preventieve behandeling voorkomen dat het virus terechtkomt in het zenuwstelsel. Preventief betekent dat u de behandeling moet ondergaan vóórdat u de eerste ziekteverschijnselen merkt. Onbehandelde rabiësinfecties zijn altijd dodelijk.

Wat merkt u ervan?

De eerste verschijnselen merkt u meestal na 3 weken tot 3 maanden op, maar dit kan ook later zijn.

De eerste symptomen zijn rillingen, koorts, braken en hoofdpijn. Later treden hyperactiviteit, stuipen, nekstijfheid, verlamming en spierkrampen op. Slik- en ademhalingsproblemen leiden uiteindelijk tot de dood.

Wat kunt u doen om rabiës te voorkomen?

Zoals u al heeft kunnen lezen krijgt u rabiës door een beet, krab of lik over een wond van een besmet zoogdier. De ziekte is te voorkomen door contact met dieren in het buitenland te vermijden:

  • Vermijd vooral contact met honden, katten, apen en vleermuizen.
  • Geef dieren geen eten.
  • Raak geen dode of zieke dieren aan.

Vaccinatie tegen rabiës

U kunt zich voor uw reis laten vaccineren tegen rabiës. De vaccinatieserie bestaat meestal uit 2 vaccinaties. De tweede vaccinatie wordt exact 1 week na de eerste vaccinatie toegediend. Als u een afweerstoornis heeft, moet u een derde vaccinatie krijgen. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de afdeling reizigerszorg van GGD Haaglanden.

Maak een afspraak voor de rabiës-vaccinatie

Als u voor uw reis gevaccineerd bent en op reis mogelijk risico op rabiës heeft gelopen, moet u alsnog zo snel mogelijk contact opnemen met een arts. Er zijn dan nog aanvullende vaccinaties nodig.

Bent u op reis door een dier gebeten of gekrabd of heeft een dier over een wond gelikt?

  • 1.Was de wond langdurig, minimaal 15 minuten, met water en zeep of desnoods alleen water.
  • 2.Ontsmet vervolgens de wond met alcohol (70%) of jodium.
  • 3.Bel direct naar de alarmcentrale van uw ziektekostenverzekering, ook als u vooraf tegen rabiës bent ingeënt. Zij kunnen adviseren over de nodige behandeling en helpen u zoeken waar deze behandeling beschikbaar is.
  • 4.Meld u zo snel mogelijk bij een arts.
  • 5.Naast behandeling voor rabiës is er soms ook antibiotica of een tetanusvaccinatie nodig.
  • 6.Moet u de behandeling in Nederland afmaken? Bel dan direct na thuiskomst de GGD in uw regio.