background image
Milieu en veiligheid

Legionella

Hoe kunt u het krijgen?

Ademt u zeer kleine waterdruppeltjes (waternevel) met legionellabacteriën in? Dan kan dit soms leiden tot een longontsteking. Waternevel ontstaat bijvoorbeeld tijdens het douchen, in whirlpools en in natte koeltorens. Maar ook de tuinslang of sproeien vanuit de sloot kan ervoor zorgen dat de bacterie in de lucht komt. Spoel daarom de tuinslang goed door voordat u er mee gaat sproeien.

De ziekte is goed te behandelen met antibiotica en is niet besmettelijk. U kunt niet ziek worden van het drinken van water met legionella.

Wat merkt u ervan en wanneer contact opnemen met de huisarts?

De meeste mensen worden niet ziek na het inademen van legionellabacteriën. In bijzondere situaties kan iemand door het inademen van de bacterie een longontsteking krijgen. Het duurt dan ongeveer 2 tot 10 dagen tot er ziekteverschijnselen optreden. Deze verschijnselen zijn: lichte koorts, spierpijn en het gevoel hebben niet lekker te zijn.

Na enkele dagen kunt u hoge koorts krijgen (boven de 39 graden Celsius) en koude rillingen. Als u deze klachten hebt, overleg dan altijd met de huisarts. Vertel dat u misschien in aanraking bent geweest met de legionellabacterie. Een legionella-longontsteking moet met speciale antibiotica worden behandeld.

Hoe kunt u legionellose voorkomen?

Er zijn bepaalde dingen die u kunt doen om te voorkomen dat u besmet wordt met legionella:

  • heeft u kranen in/om het huis een week of langer niet gebruikt? Laat ze dan allemaal 1 minuut krachtig doorlopen. Dit is zeker in de zomer belangrijk.
  • Doe dit eerst met heet water en daarna met koud water. Laat de kranen lopen en verlaat de ruimte. Zo zorgt u ervoor dat u geen waternevel inademt. Zorg  ook voor verse lucht toevoer (ventilatie).
  • Leg de douchekop in een emmer onder water zodat de nevel niet vrijkomt.
  • Vergeet de tuinslang, hogedrukreiniger of buitenkraan niet. Laat de tuinslang na gebruik altijd goed leeglopen. Spoel bij gebruik eerst de slang krachtig door en voorkom verneveling. Dit kan door de uitloop onder water te houden of bijvoorbeeld de emmer af te dekken met een dweil. Voorkom directe verneveling.
  • Ook het water van een plantenspuit die in de zon heeft gestaan geeft risico’s. Gebruik altijd vers water en gooi na gebruik de plantenspuit leeg. Heb je een bubbelbad langere tijd niet gebruikt, raadpleeg dan de gebruiksaanwijzing.

Instellingen zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en hotels hebben de wettelijke plicht om te zorgen dat legionella niet voorkomt in het leidingwater. De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert dit.

Meer weten of advies nodig over legionella?

U kunt contact opnemen met de afdeling Leefomgeving voor advies in uw specifieke situatie via gezondheidenmilieu@ggdhaaglanden.nl of (088) 355 01 00.