Infectieziektebestrijding

Algemene informatie over infectieziekten

Virussen, bacteriën, schimmels of parasieten (micro-organismen) kunnen ziektes veroorzaken. Dit noemen we infectieziekten.

Hoe werken infectieziekten?

Mensen kunnen infectieziekten aan anderen geven. Dit kan direct van mens op mens door hoesten en niezen. Ook kan dit door seksueel contact. U kunt een infectieziekte ook krijgen door het eten van besmet voedsel en het drinken van besmet water of door contact met dieren.

Als u zwanger bent of een verminderde afweer hebt, is het belangrijk dat u extra voorzichtig bent.

Hoe kunt u een infectieziekte voorkomen?

U kunt verschillende dingen doen om een infectieziekte te voorkomen:

 • goede hygiëne zoals handen wassen, het gebruik van een papieren zakdoek en hoesten in de elleboog;
 • hygiëne bij het bereiden van voedsel zoals rauwe groenten en fruit wassen met water en rauw vlees goed verhitten;
 • het gebruiken van een condoom bij seksueel contact;
 • u kunt zich bij een aantal infectieziekten laten vaccineren.

Hoe kunt u besmet raken?

Infectieziekten zijn vaak besmettelijk. Dat betekent dat iemand de bacterie of het virus aan een ander kan overdragen. Hoe u besmet kunt raken verschilt per infectieziekte.

U kunt besmet raken door:

 • contact met een besmet persoon (handen, hoesten/niezen, seks);
 • het eten van besmet voedsel (rauw of niet gaar);
 • contact met een besmet dier of zijn uitwerpselen;
 • contact met besmette voorwerpen of water;
 • beten of steken van insecten.

Contact met de afdeling Infectieziektebestrijding

Door de lokale mazelenuitbraak in regio Haaglanden zijn wij voor inwoners tijdelijk minder bereikbaar voor vragen over andere infectieziektes.

Tijdens kantooruren (van 8.30 tot 17.00 uur) kunt u vragen stellen over infectieziekten. Als het nodig is, spreekt een ervaren arts of verpleegkundige met u. Hiervoor kunt u bellen met telefoonnummer (070) 353 72 40 (optie 2) of u kunt contact opnemen via het contactformulier. Het kan zijn dat we u toch nog vragen om ons te bellen.

Bent u een professional? Bekijk dan de informatie over het melden van een infectieziekte.

Infectieziekten voorkomen en bestrijden: achtergrondinformatie

Al eeuwenlang vecht de mens tegen infectieziekten. Er ontstaan nieuwe infectieziekten en ‘oude’ infectieziekten breken opnieuw uit. GGD Haaglanden houdt zich iedere dag bezig met het voorkomen en bestrijden van infectieziekten.

Dat doen we onder andere met onze artsen, verpleegkundigen, deskundige infectieziektebestrijding, epidemiologen en administratief medewerkers.

 • Het kan om 1 persoon met een infectieziekte gaan. Dan sporen we de bron op en beschermen we contacten als dat nodig is.
 • Er kan ook een uitbraak zijn, bijvoorbeeld van diarree onder bewoners van een zorginstelling. De GGD helpt dan het personeel bij het bestrijden van infectieziekten. De GGD kan zo nodig het management ondersteunen bij het bestrijden van infectieziekten.