HAGG jaarverslag 2023

Gezond opgroeien op school

Training Spelenderwijs Bewegen

Op 12 locaties zijn trainingen Spelenderwijs Bewegen gegeven aan zo’n 70 pedagogisch medewerkers van de P. Oosterleeschool en van Jong Leren in Schilderswijk, Transvaal en Escamp. Hiermee worden zo’n 250 kinderen en 500 ouders bereikt. Daarnaast zijn materialen meegegeven om het bewegen ook na de trainingen onder de aandacht te houden.

Advies over gezonde leefstijlthema’s op school

Wij informeren scholen over de mogelijkheden om een gezonde leefstijl te bevorderen. Hiervoor ontwikkelen wij ook materialen. Het afgelopen jaar deden we dat op 20 scholen waarmee zo’n 400 leerkrachten en 6000 leerlingen werden bereikt!

logo Gezonde School

Gezonde schoollunch

De P. Oosterleeschool en de Tamarschool zijn gestart met het aanbieden van een warme lunch aan leerlingen. De lunch wordt geleverd door Tommy Tomato met een bereik van circa 40 leerkrachten en 650 leerlingen en hun ouders.

In het najaar hebben de groepen 3 tot en met 6 van de Tamarschool online educatieve lessen gevolgd en deze afgesloten bij de Participatiekeuken met een ochtend proeven, koken en samen eten, inclusief een samenvatting van de geleerde lessen via Skools. Het effect ervan is meegenomen in het onderzoek naar gezonde warme groente maaltijden in Moerwijk.

Ontbijtpakketten

In Moerwijk worden rond de 250 gezinnen voorzien van ontbijtpakketten om te voorkomen dat kinderen zonder ontbijt naar school gaan. Dit initiatief wordt samen met de scholen, lokale supermarkten en de buurtkamers uitgevoerd. Drie van de vier scholen die in 2022 waren gestart zijn daarmee doorgegaan in het nieuwe schooljaar en hebben de inkoop overgenomen van de Participatiekeuken. De uitgifte is nu 1 keer per week in plaats van 2 keer.

Watertaps scholen

In samenwerking met Dunea zijn 17 watertaps geplaatst. Voornamelijk op scholen in Zuidwest, enkele in Laak en in de Schilderswijk. Om de wintermaanden te overbruggen, wanneer de buitentaps zijn afgesloten, kunnen de scholen ook een bidonvuller binnen plaatsen. Samen met bidons en tips hoe over te gaan naar een waterbeleid op school wordt de consumptie van suikerhoudende drankjes sterk gereduceerd voor zo’n 5000 kinderen.

De Haagse Shuffle

Dit jaar deden 8 scholen uit onze stadsdelen mee met de groepen 7 en 8. De lessen combineren dansbewegingen en plezier met het leren van onder andere kleuren, emoties en woorden.

Het programma wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe elementen, zoals ouderbijeenkomsten over gezonde leefstijl en een werkboeken voor kinderen. Na een succesvolle test ouderbijeenkomst op de Baanbreker, wordt dit het komend jaar voortgezet.

Groep 8 van de Gelderlandschool waren de winnaars van de Shuffle battle wat voor hen enorm belangrijk was vanwege de diverse achtergronden. “Hun blijdschap raakte me echt emotioneel,” aldus een leerkracht van de school.