Samen maken we gezond normaal

Haagse Aanpak Gezond Gewicht (HAGG)

Overgewicht bij kinderen uit Den Haag en omgeving

Verschillende factoren hebben invloed op het eet- en beweeggedrag van kinderen. Daarom is het belangrijk om samen te werken met alle partijen die direct of indirect met kinderen te maken hebben. Ouders of opvoeders, leraren, sportcoaches, professionals en intermediairs in zorg en welzijn; iedereen kan zijn bedrage leveren om de omgeving van kinderen gezond te maken. En gezond te houden.

Alleen samen maken we gezond normaal!

Hoe voorkom je overgewicht bij kinderen in Den Haag en omgeving?

Een gezonde leefstijl is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Onderstaande punten zouden normaal moeten zijn voor alle kinderen in de regio Haaglanden:

  • Gezonde voeding (elke dag groente en fruit)
  • Voldoende water drinken (en geen of zo min mogelijk suikerhoudende dranken)
  • Voldoende beweging
  • Voldoende slaap

 

Gevolgen van overgewicht bij jonge kinderen

HAGG richt zich op kinderen van -9 maanden tot 12 jaar. Het doel is dat kinderen zich vanaf de geboorte al gezonde gewoontes aanleren. Zodat zij daar de rest van hun leven plezier van hebben.

Op jonge leeftijd kan overgewicht al lichamelijke klachten veroorzaken (zoals hoge bloeddruk). Ook op sociaal-emotioneel gebied kunnen kinderen met overgewicht problemen ervaren. Ze worden meer gepest en hebben vaker een laag zelfbeeld. Als kinderen op jonge leeftijd (vanaf 7 jaar) overgewicht hebben is de kans groot dat ze ook op volwassen leeftijd overgewicht hebben.

Op latere leeftijd lopen kinderen met een ongezond gewicht meer risico op hart- en vaatziekten en het ontwikkelen van diabetes.

Doe ook mee met de Haagse Aanpak Gezond Gewicht

GGD Haaglanden adviseert organisaties en professionals die met kinderen werken. We leggen verbindingen tussen onder andere onderwijs, zorg, sport en welzijn. Wij werken samen met jeugdgezondheidszorg, kinderopvang en peuterspeelzalen, sportaanbieders en basisscholen, maar ook met diƫtisten, fysiotherapeuten, huisartsen en specialisten.

Wij adviseren ook over de Aanpak Gezonde Kinderopvang en Gezonde School.

Haagse Aanpak Gezond Gewicht traint professionals

Wij trainen professionals in het uitdragen van een gezonde leefstijl en maken het zo makkelijk mogelijk om mee te doen, want alleen samen kunnen we verschil maken en maken we gezond normaal!