Veelgestelde vragen over mazelen
Mazelen is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een virus. De ziekte kan ernstiger zijn bij baby’s, volwassenen, zwangeren en mensen met een afweerstoornis.
Hieronder vindt u de veelgestelde vragen over mazelen aan GGD Haaglanden.
Wat moet ik doen als ik denk dat ik of mijn kind mazelen heeft?
Heeft u of uw kind klachten die passen bij het mazelenvirus De klachten beginnen met koorts, verkoudheid en hoesten. Ook kan een oogontsteking voorkomen. Na 3 tot 7 dagen ontstaat er huiduitslag met rode vlekjes. Die uitslag begint achter de oren en verspreidt zich over het hele lichaam. Na een paar dagen nemen de huiduitslag en de koorts af. ? Bent u of is uw kind in contact geweest met iemand die besmet is met het mazelenvirus? Neem dan telefonisch contact op met uw huisarts. Het is belangrijk om dit telefonisch te doen in verband met de besmettelijkheid. Uw huisarts of de praktijkassistente geeft u verder advies wat u kunt doen.
Het is in ieder geval belangrijk om uit de buurt blijven van zwangeren, jonge baby’s en mensen met een ernstige verminderde afweer. U bent besmettelijk 4 dagen vóór tot en met 4 dagen na het ontstaan van de vlekjes.
Kan mijn kind eerder een eerste BMR-vaccinatie krijgen?
Voor vervroegd vaccineren is in Den Haag en de andere gemeenten in Haaglanden nu geen reden. Vaccinatie op de leeftijd van 14 maanden biedt de meest optimale bescherming, ook op latere leeftijd. Als een kind de eerste mazelenvaccinatie krijgt voordat hij of zij 1 jaar wordt, is op langere termijn de bescherming mogelijk minder goed.
Is uw kind ouder dan 14 maanden en jonger dan 18 jaar? Is hij of zij nog niet gevaccineerd tegen mazelen? Dan kunt u een afspraak maken bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Den Haag of de Jeugdgezondheidzorg Zuid-Holland West.
Kijk op de website van het RIVM waar uw kind terecht kan.
Kan mijn kind de tweede BMR-vaccinatie eerder krijgen?
Ook hiervoor geldt dat er voor vervroegd vaccineren in Den Haag en de omliggende gemeenten op dit moment geen reden is.
Ik ga op reis, kan ik mijn kind vervroegd tegen mazelen vaccineren?
De BMR-vaccinatie beschermt tegen bof, mazelen en rodehond. In Nederland krijgen kinderen 2 keer een BMR prik: bij 14 maanden en 9 jaar.
Op reis
Gaat u op reis naar een land waar veel mazelen voorkomt, dan is het nu mogelijk om de eerste BMR-vaccinatie eerder te krijgen. In sommige landen komt mazelen veel voor. Gaat u op bezoek bij vrienden of familie in bijvoorbeeld Turkije, dan kunt u uw kind nu eerder laten vaccineren, dit kan al vanaf 6 maanden. Op deze manier is uw kind beschermd tegen mazelen.
De prik werkt na 2 weken. Het is dus belangrijk om dit op tijd te plannen. Op de website van het RIVM leest u meer informatie over de BMR-prik.
Afspraak bij Jeudgezondheidszorg
U kunt voor de vervroegde gratis BMR-vaccinatie in deze gevallen contact opnemen met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Den Haag of de Jeugdgezondheidzorg Zuid-Holland West.
Krijgt uw kind al voor de eerste verjaardag de eerste BMR-vaccinatie, dan is herhaling bij 14 maanden nodig voor voldoende bescherming. Starten bij 14 maanden verdient de voorkeur en geeft de beste bescherming, ook op de lange termijn. Voor een vervroegde tweede BMR-vaccinatie (voor 9 jaar) is geen reden.
Kijk op de website van het RIVM waar uw kind terecht kan.
Andere vaccinaties nodig voor uw reis?
Als u op reis gaat naar een ander land, kan het zijn dat er meer nodig is dan enkel een BMR-vaccinatie. Voor een actueel advies per land kunt u kijken op de website GGD Reisvaccinaties.
Wilt u persoonlijk advies? Dan staan onze collega’s voor u klaar. U kunt een afspraak maken bij onze afdeling Reizigerszorg. Op deze manier bent u altijd op de hoogte van de actuele reizigersinformatie.
Is er een vaccin alleen tegen mazelen?
Nee, het vaccin beschermt tegen 3 ziektes: bof, mazelen en rode hond. Dit heet de BMR-vaccinatie. Het afweersysteem van een gezond kind kan deze vaccinatie goed verwerken.
Ben ik beschermd tegen mazelen?
U bent beschermd tegen mazelen als:
- u mazelen heeft doorgemaakt;
- gevaccineerd bent tegen mazelen.
Geboren voor 1965?
Voor 1965 kwam mazelen als kinderziekte nog zo vaak voor dat iedereen die voor die tijd geboren is het doorgemaakt heeft. U bent dan levenslang beschermd.
Geboren tussen 1965 en 1975?
Het kan zijn dat u onvoldoende beschermd bent, omdat u misschien geen mazelen hebt gehad en niet gevaccineerd bent.
U kunt zich nu nog steeds laten vaccineren. Maak een afspraak maken op het reizigersspreekuur van GGD Haaglanden, bij een ander vaccinatiecentrum of bij uw huisarts. De kosten zijn wel voor eigen rekening.
Geboren na 1975?
Vanaf 1975 zit het mazelenvaccin in het Rijksvaccinatieprogramma.
Is het beter om mazelen door te maken dan tegen mazelen te vaccineren?
We kunnen ons deze vraag voorstellen. Er staat veel informatie online en dat maakt het niet altijd makkelijk om de juiste antwoorden te vinden.
Bij het doormaken van mazelen wordt het afweersysteem tijdelijk verzwakt, waardoor u vatbaarder bent voor andere ernstige infectieziekten zoals een longontsteking. Kinderen zijn hierdoor ook na herstel van mazelen extra vatbaar voor andere infectieziekten.
Door te vaccineren bent u beschermd tegen ernstige complicaties door mazelen. Ook voorkomt u risico’s, zoals eerder beschreven. Voor uw gezondheid is het dus beter om u te laten vaccineren tegen mazelen.
Wat als u twijfelt over het vaccin?
- Als u twijfels heeft over een vaccin kunt u dit altijd bespreken met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau. Ook op de website van het RIVM vindt u hier meer informatie over.
- Voor vragen wat er in een vaccin zit, kunt u ook altijd terecht bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.
- Heeft u nog meer vragen over de mazelen? Op de website van het RIVM is nog meer informatie te vinden.
Ik wil een vaccinatie voor BMR (ouder dan 18 jaar), kan dat?
Volwassenen kunnen een afspraak maken op het reizigersspreekuur van GGD Haaglanden, bij een ander vaccinatiecentrum en soms bij de eigen huisarts. De kosten zijn voor eigen rekening.
Ik wil een vaccinatie voor BMR (jonger dan 18 jaar), kan dat?
Is uw kind ouder dan 14 maanden (en onder de 18 jaar) en nog niet gevaccineerd tegen mazelen? Dan kunt u een afspraak maken bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Kijk op de website van het RIVM waar u een afspraak kan maken voor een BMR vaccinatie voor uw kind.
Op het kinderdagverblijf van mijn baby is een mazelenbesmetting (geweest). Krijgt mijn baby eerder een BMR-vaccinatie?
U krijgt informatie van de GGD met een maatwerkadvies. Alleen als u een uitnodiging van ons krijgt, komt uw kind in aanmerking voor een vervroegde BMR-prik. Heeft u deze uitnodiging niet gekregen, dan komt uw kind hier niet voor in aanmerking omdat er geen reden voor is. Dit betekent dat het risico op verspreiding laag is. En dus weegt het vaccineren op een leeftijd van 14 maanden zwaarder vanwege de bescherming op langere termijn.
Hoe groot is het risico voor mijn gezin als er een besmetting is op de school van mijn kind?
Als er een besmetting is op de school van uw kind, krijgt u een brief met informatie van de GGD. In deze informatie staat wat u moet doen als uw kind klachten krijgt die bij mazelen passen. We bekijken na elke melding waar de patiënt in de besmettelijke periode is geweest. Ook die contacten krijgen informatie van ons.
Waarom vaccineert GGD Haaglanden in sommige gevallen ook baby's jonger dan 14 maanden?
Bij uitzondering kunnen onze artsen besluiten om baby’s in de leeftijd van 6 tot 14 maanden eerder te vaccineren. Dit is een maatwerkadvies op basis van het bron- en contactonderzoek. In sommige situaties wegen de voordelen van vervroegd beschermen op tegen de nadelen van een minder goede bescherming op lange termijn. Dit gebeurt alleen bij uitzondering en altijd in goed overleg met het RIVM.
Waarom krijgen niet alle baby’s uit voorzorg eerder een BMR-vaccinatie?
Het moment waarop uw baby de 1e BMR-vaccinatie krijgt tegen bof, mazelen en rodehond is zo gekozen zodat uw kind zo goed en zo lang mogelijk beschermd is. De kans dat uw kind in contact komt met het mazelenvirus is op dit moment klein.
Vragen over de mazelen in regio Haaglanden?
Op onze website hebben wij informatie over mazelen verzameld. We hebben een algemene pagina waar we uitleggen wat mazelen precies is en we hebben een pagina gemaakt met veelgestelde vragen. Ook kunt u terecht op de website van het RIVM. Mist u informatie, laat het dan aan ons weten.
Kan iemand met mazelen naar een kinderopvang, school of werk?
Nee, iemand met mazelen kan niet naar de kinderopvang, school of werk. Als u denkt dat u of uw kind mazelen heeft, blijf dan thuis en bel de huisarts.
Het RIVM en OMT (Outbreak Management Team) geven aan dat niet beschermde broertjes en zusje van mazelen-patiёnten ook niet naar het kinderdagverblijf mogen komen tot hun incubatietijd voorbij is. Dit gaat dan om een periode van twee weken.
Als er een besmetting is op de school op kinderopvang van uw kind, krijgt u een brief met informatie van de GGD. In deze informatie staat wat u moet doen als uw kind klachten krijgt die bij mazelen passen.