Mazelen in regio Haaglanden

Laatste update: 24 mei 2024

Leestijd: 2 minuten

Mazelen in regio Haaglanden: Update 24 mei 2024

Rectificatie: Geen nieuwe melding van mazelen in regio Haaglanden

Op 23 mei heeft de GGD Haaglanden een melding ontvangen van een mazelenbesmetting in onze regio. Na nader onderzoek is gebleken dat er geen sprake is van een mazelenbesmetting.

Wilt u weten wat u kunt doen als u denkt dat u of uw kind mazelen heeft? Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over mazelen.


Eerdere berichten over mazelen

 • Bericht op 7 mei - GGD geeft maatwerkadvies bij mazeleninfecties

  In de afgelopen periode heeft GGD Haaglanden drie meldingen ontvangen van mazelen in een gemeente binnen de regio. Uit het bron- en contactonderzoek dat de GGD uitvoert, is duidelijk geworden dat de bron van de nieuwe infecties te herleiden is naar een van hen, de eerste persoon met mazelen. Er is met deze drie gevallen van mazelen sprake van een mazelencluster in een gemeente in onze regio.

 • Bericht op 26 april - Nu ook mazelen in de regio Haaglanden

  Bij een kind in de gemeente Pijnacker-Nootdorp is nu als eerste in de regio Haaglanden mazelen geconstateerd.

  De GGD Haaglanden maakt zich zorgen vanwege de lage vaccinatiegraad in de regio Haaglanden.

  De laatste uitbraak van mazelen in Nederland was in 2013. Toen was de vaccinatiegraad BMR onder 2-jarigen in de regio nog ruim boven de 95%, tien jaar later is deze gedaald tot ruim onder de 90%. Landelijk wordt als stelregel aangehouden dat voor mazelen een vaccinatiegraad van 95% nodig is om uitbraken te voorkomen.

  Een lage vaccinatiegraad geeft een hoog risico op grote uitbraken. Sommige gebieden lopen meer risico. Zo is in Den Haag slechts 85,7% van de 2-jarigen gevaccineerd voor mazelen en op wijkniveau is de situatie nog dreigender. Er zijn wijken waar minder dan 75% van de 2-jarigen beschermd zijn tegen mazelen.

  Op dit moment voert de GGD Haaglanden een bron- en contactonderzoek uit rond het eerste patiëntje met mazelen. Vooralsnog zijn er geen andere gevallen vastgesteld in de omgeving. Het kan twee tot drie weken duren voordat er duidelijkheid is over eventuele verdere verspreiding. GGD Haaglanden roept inwoners op om kinderen te laten vaccineren als dit nog niet het geval is.

  Wilt u weten wat u kunt doen als u denkt dat u of uw kind mazelen heeft? Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over mazelen.