Preventief onderzoek richt zich op het proactief identificeren en oplossen van mogelijke risico’s of kwetsbaarheden. Dit onderzoek doen we om te voorkomen dat zo’n risico de kwaliteit van de Wmo-ondersteuning en Wmo-voorzieningen negatief beïnvloedt.
De toezichthouder selecteert een aanbieder voor een preventief onderzoek op basis van een algemene risicoweging. Er is geen sprake van een verontrustend signaal of directe aanleiding.
Hoe ziet zo’n preventief onderzoek eruit?
De toezichthouder toetst of de Wmo-aanbieder voldoet aan de kwaliteitsnormen (of selectie daarvan) uit de Regionale Kwaliteitsstandaard en de contracten tussen aanbieders met gemeenten. Bij dit onderzoek kunnen de toezichthouders de Wmo-aanbieder aangekondigd of onaangekondigd bezoeken.
Ten behoeve van het preventief onderzoek:
vindt documentenanalyse plaats. Denk hierbij aan zorgplannen, protocollen of VOG’s van medewerkers;
neemt de toezichthouder interviews af met bestuur en directie, management, beroepskrachten, cliënten;
kan de toezichthouder een rondleiding vragen op de Wmo-voorziening.
Aanbevelingen en opvolgonderzoek
De bevindingen legt de toezichthouder vast in een onderzoeksrapport. Hierin staan eventueel ook aanbevelingen aan de Wmo-aanbieder of gemeente(n).
Vervolgens monitort de toezichthouder de opvolging van de aanbevelingen door de Wmo-aanbieder door middel van een opvolgonderzoek. Hiervan stelt de toezichthouder een apart onderzoeksrapport op.