Voor het formuleren van hun gezondheidsbeleid hebben gemeenten inzicht nodig in de gezondheidssituatie van hun inwoners. Dit inzicht geeft GGD Haaglanden via de Gezondheidsmonitor. Het doel is het verbeteren van de volksgezondheid en het verkleinen van gezondheidsverschillen tussen groepen inwoners.
Op gezondheidsmonitor.ggdhaaglanden.nl vindt u informatie over ontwikkelingen op het gebied van de volksgezondheid in de 9 gemeenten van Haaglanden. Sinds 2018 verschijnt de Gezondheidsmonitor alleen nog digitaal.
Onze afdeling Epidemiologie voert periodiek gezondheidsenquêtes uit onder inwoners van de regio Haaglanden. Deze enquêtes bestaan uit vragen over gezondheid en leefstijl. De resultaten zijn een belangrijke bron voor de Gezondheidsmonitor.
We gebruiken de gegevens van de gezondheidsenquêtes soms ook voor een verdere analyse van een bepaald thema. De resultaten hiervan publiceren we in rapportages.
In het najaar van 2016 heeft GGD Haaglanden een gezondheidsenquête uitgevoerd onder inwoners van 19 jaar en ouder in regio Haaglanden. De gegevens in deze rapportage zijn gebaseerd op deze enquête. In deze rapportage wordt voor elke stadsdeel in Den Haag gerapporteerd over demografie, sociaal economische status, algemene gezondheid, geestelijke en sociale gezondheid, leefstijl, mantelzorg en leefomgeving
In het najaar van 2016 is door de Nederlandse GGD’en een Gezondheidsenquête uitgevoerd onder ruim 450.000 volwassenen van 19 jaar en ouder in Nederland. Deze rapportage geeft inzicht in de gezondheid en leefstijl van inwoners van Nederland met een Midden-, Oost- en Zuid-Europese migratieachtergrond.
In het najaar van 2016 hebben we een Gezondheidsenquête uitgevoerd onder ruim 19.000 volwassenen van 19 jaar en ouder in de regio Haaglanden. Deze enquete ging over hun gezondheid en leefstijl. Voor een aantal thema’s zijn rapporten verschenen met de uitkomsten.
In het najaar van 2015 hebben we een Jongerenenquête uitgevoerd onder bijna 17.000 jongeren in de regio Haaglanden over hun gezondheid en leefstijl. Voor elke gemeente in Haaglanden is een rapport verschenen met de uitkomsten.
Lees verder
In Den Haag voert de Jeugdgezondheidszorg (JGZ 4-18) sinds 2013 het JongerenConsult uit bij leerlingen van klas 3 vmbo en klas 4 havo/vwo. Leerlingen vullen onder andere een vragenlijst in over hun leefstijl en gezondheid.
Lees verder
In de factsheets worden de achtergrondkenmerken en aspecten van de gezondheid en leefstijl van Haagse inwoners van 65 jaar en ouder uit de diverse Haagse stadsdelen gepresenteerd.
Lees verder
Een rapportage met gezondheidsgegevens van 4 Haagse aandachtswijken.
Lees verder
In het rapport ‘De gezondheid van de Haagse Jeugd’ is informatie over de gezondheidssituatie van de Haagse Jeugd gebundeld. In het rapport zijn tal van specifieke jeugdgezondheidsaspecten opgenomen, zoals vaccinatiegraad, perinatale sterfte, tienermoeders, contacten met de Jeugdgezondheidszorg en kindermishandeling.
De Gezondheid van de Haagse jeugd 2014 (PDF, 9 MB)
Het rapport is destijds uitgegeven als bijlage bij de Gezondheidsmonitor Den Haag 2014. Sinds 2018 is de Gezondheidsmonitor digitaal te raadplegen: gezondheidsmonitor.ggdhaaglanden.nl.
Veranderingen in de bevolkingssamenstelling hebben invloed op het voorkomen van ziekten en aandoeningen. Wat betekent dit voor Den Haag in 2020?
Lees verder
De bewoners van de Krachtwijken hebben over het algemeen een minder goede gezondheid. Eind 2008 heeft een groot aantal partners in Den Haag het Intentieakkoord Gezond Geweten afgesloten. Het doel: samen de gezondheidsachterstand in deze wijken terugdringen. In deze publicatie wordt de gezondheidssituatie van de bewoners in kaart gebracht.
Lees verder
In deze factsheet worden de achtergrondkenmerken en aspecten van psychosociale problematiek van Haagse inwoners van 19 tot en met 64 jaar woonachtig in Haagse wijken met achterstand gepresenteerd.
Oudere artikelen vindt u in het archief van het Epidemiologisch Bulletin.
Bent u geïnteresseerd in oudere gezondheidsmonitors of rapportages? Neem dan contact op met de afdeling Epidemiologie
Voor bewoners
Voor organisaties & professionals