Meldkamer Ambulancezorg

Voor Rita is iedere werkdag een feestje

Een vaste rots in de branding: dat is Rita. Sinds 1990 is ze te vinden als verpleegkundig centralist op de Meldkamer Ambulancezorg. Na al die jaren gaat ze nog steeds met enorm veel plezier naar haar werk.

“Mijn werk geeft me zoveel energie. Dat ik contact heb met zo veel mensen is echt een feestje voor mij.”

Geen dag is hetzelfde

Vanaf start tot aan het einde van de shift kan er van alles gebeuren tijdens de werkdag van een verpleegkundig centralist. Een beetje flexibel moet je dus wel zijn, zeker met de uitdagingen die je dagelijks tegenkomt.

Volgens Rita is dit precies wat het werk zo interessant maakt: “Er zijn dagen dat het rustig is en je alleen artsen aan de lijn hebt. Maar het kan ook zo zijn dat je je shift begint met de geboorte van een baby of een reanimatie. Zo verschillend kan het zijn op de meldkamer.”

Een luisterend oor

In de meldkamer geef je telefonisch eerste hulp en zet je alles op alles om de ambulance snel ter plaatse te krijgen. Je schakelt constant tussen 4 informatieschermen en de telefoon, doorloopt protocollen, kalmeert melders en blijft zelf ook nog eens rustig. Ieder telefoontje is weer anders. En omdat je de ander niet kunt zien, heb je geen idee wie je te spreken krijgt.

Rita vertelt: “Ik had laatst een mooi en persoonlijk gesprek met een melder. Er werd me gevraagd om aan de lijn te blijven voor wat gemoedsrust tot de ambulance er was. Terwijl we kletsten, leerde ik de persoon steeds beter kennen en werd de situatie een stuk duidelijker. Een collega maakte hierover de treffende vergelijking: als centralist ben je aan het verplegen met blinddoek voor en handen op de rug.”

Op zoek naar de rode draad

Als je weet wat verpleegkundig centralisten allemaal doen, dan ontdek je dat daarbij een serieuze verantwoordelijkheid komt kijken. Gelukkig weet Rita precies hoe ze dit aan moet pakken.

“Soms voel je je een soort van rechercheur. Je probeert in te schatten hoe de situatie in elkaar zit, wie er aanwezig is, wat er gebeurt en waarom iemand huilt. Het is makkelijk om zelf een beeld te creĆ«ren, zonder dat je dingen hebt gevraagd. En dat kan best wel tricky zijn, omdat dat invloed kan hebben op de keuzes die je maakt voor de zorg die nodig is. Als verpleegkundig centralist kun je daarom nooit een toestandsbeeld invullen voor een ander. Je leert daarom om nooit aannames te doen en door te vragen wanneer iets niet duidelijk is.”

Bemoedigende woorden

Rita heeft een duidelijke passie voor haar vak en ze doet het met enorm veel liefde. Die liefde stopt ze ook in ieder telefoongesprek.

“Het is een baan waarbij je mensen makkelijk kan complimenteren voor het maken van de melding, het volgen van instructies en het handelen. Je kunt daardoor heel veel mensen een goed gevoel geven, terwijl ze in een ellendige situatie zitten. Dat probeer ik dan ook echt iedere dag te doen.”

Lees ook de verhalen van Rita's collega's

Een soort superheld op afstand

Changita werkt al 25 jaar in de zorg. Van intensive care tot hartbewaking en dialyseafdeling. Tot ze een collega hoorde praten over haar tweede baan bij de Meldkamer Ambulancezorg.
Lees verder over: Een soort superheld op afstand

Alles aan mijn werk is leuk

Op aanraden van een vriend die al op de meldkamer werkte, verliet Fresco zijn logistieke baan in de horeca. Hij ruilde hem in voor de rol van logistiek centralist bij de Meldkamer Ambulancezorg.
Lees verder over: Alles aan mijn werk is leuk