Meldkamer Ambulancezorg

Changita voelt zich soms een superheld op afstand

Changita werkt al 25 jaar in de zorg: van intensive care tot hartbewaking en dialyseafdeling. Tot ze een collega hoorde praten over haar tweede baan bij de Meldkamer Ambulancezorg. “Ik dacht bij mezelf: dat is het. Als ik hier eenmaal genoeg kennis voor heb, dan wil ik dat ook doen.”

De keuze zo gemaakt

Changita was op zoek naar een nieuwe werkomgeving, waar ze haar zorgkennis goed kon inzetten. “Het klonk interessant. Aan het bed stelde ik ook altijd vragen aan patiënten, nu zou ik dat gaan doen aan de telefoon. Zonder er een beeld bij te hebben.”

En dus startte Changita vorig jaar met haar opleiding voor verpleegkundig centralist. Ze leert een hoop, want er komt ook een hoop bij kijken. Zo vertelt ze: “Ik ben een PIO, professional in opleiding. Ik krijg EPA-onderwijs, wat staat voor Entrustable Professional Activity ofwel ’toe te vertrouwen professionele activiteit’. De EPA’s vormen een belangrijke basis voor mijn leertraject op de meldkamer. Tijdens de opleiding doorloop ik losse modules waarbij alles van het menselijk lichaam en ziektebeelden de revue passeren. Ook leren we hoe we diverse communicatievaardigheden kunnen toepassen in het werk op de meldkamer.”

Meteen aan de slag

Tijdens de opleiding zit je niet alleen met je neus in de boeken. Je begint gelijktijdig in de praktijk op de meldkamer. “Iedere dag mag je onder begeleiding meeluisteren met oproepen, daarna ga je zelf aan de slag aan een splitter waarbij je begeleider meeluistert. Uiteindelijk krijg je coaching zodat je het helemaal alleen kan doen, met je begeleider op zwaaiafstand.”

Inmiddels heeft Changita al flink wat oproepen helemaal zelf afgehandeld. “Alles wat er in de regio gebeurt, komt binnen op de meldkamer. Dat kan uiteenlopen van een minder bedreigende tot zeer acute levensbedreigende situaties. Dan zijn wij de start voor hulp. In het begin is dat best wel eng. Als er iets is, dan kun je nog je begeleider aantikken. Maar als ze eenmaal verder weg zitten dan moet je echt je eigen kennis gebruiken, niet onzeker zijn en op jezelf vertrouwen.”

Blind vertrouwen

Vertrouwen op jezelf tijdens een calamiteit kan soms best lastig zijn, zeker als je niet ziet wat er aan de andere kant van de lijn gebeurt. Aan de verpleegkundig centralist de taak om de situatie zo goed mogelijk in te schatten en de melder duidelijke instructies te geven.

“Ik werk al 25 jaar in de zorg, dus ik heb gelukkig veel kennis. Daar kan ik op terugvallen tijdens het bellen. Normaal zou ik het fysiek overnemen, nu moet het via een telefoongesprek en moet ik de melder coachen wat te doen. Je kan niet door de telefoon springen, je kan alleen helpen door te praten en te zeggen wat er moet gebeuren. Je hoort het, je ziet het niet.” Dat maakt het werk uitdagend maar ook boeiend.

“Je hoort de melder, je bedenkt wat er aan de hand is, je overweegt de juiste ambulance en ondertussen verwerk je ook nog alles in het systeem. Je moet in beelden kunnen denken en klinisch kunnen redeneren. In zulke situaties moet jij echt de oren zijn, zij zijn de ogen”, vertelt Changita.

Iemands leven in jouw handen

Dat het een belangrijke functie is met veel verantwoordelijkheid beseft Changita maar al te goed. “Vorige week had ik een gesprek waarbij de familie dacht dat het om een reanimatie ging, maar het ging om iemand die zich verslikte. Ik heb meteen gehandeld en geïnstrueerd wat ze moesten doen. Toen de ambulance kwam, was de luchtweg gelukkig vrij. Wat ik toen heb gedaan, heeft dus echt geholpen. Dat soort situaties gaan om leven en dood. Dat maakt je baan heel belangrijk.”

Superheld op afstand

Het leukste aan haar werk vindt Changita om er als eerste bij te zijn en iemand in nood bij te staan, waardoor ze veel mensen kan helpen. Dat maakt haar trots.

“Je komt echt met iedereen in contact, van allerlei sociale klassen en van alle soorten leeftijden. Je bent de onbekende aan de andere kant van de telefoon die mensen in nood helpt. Een soort superheld op afstand.”

Lees ook de verhalen van Changita's collega's

Iedere werkdag een feestje

Een vaste rots in de branding: dat is Rita. Sinds 1990 is ze te vinden als verpleegkundig centralist op de Meldkamer Ambulancezorg. Na al die jaren gaat ze nog steeds met enorm veel plezier naar haar werk.
Lees verder over: Iedere werkdag een feestje

Alles aan mijn werk is leuk

Op aanraden van een vriend die al op de meldkamer werkte, verliet Fresco zijn logistieke baan in de horeca. Hij ruilde hem in voor de rol van logistiek centralist bij de Meldkamer Ambulancezorg.
Lees verder over: Alles aan mijn werk is leuk