Een oude thermometer of barometer in huis? Pas op met kwik!

Laatste update: 16 januari 2024

In oude thermometers, bloeddrukmeters en barometers kan kwik zitten. Als u zo’n voorwerp kapot laat vallen, rollen en stuiteren de bolletjes kwik naar alle kanten, soms meters ver weg. Die bolletjes zijn zo klein dat u ze moeilijk zelf kunt opruimen.

Blijven er bolletjes liggen? Dan verdampen ze langzaam tot kwikdamp. En daar kunt u erg ziek van worden.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Bij de GGD merken we dat er mensen zijn die nog een thermometer of barometer met kwik in huis hebben.  Én dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Een kat die een barometer van een kastje stoot of iemand die de thermometer per ongeluk tegen de rand van de wasbak stuk stoot….de kans lijkt misschien klein, maar in de praktijk gebeurt het toch.

Oude kwikthermometer met de tekst: Kwik, onbewust gevaar - GGD Leefomgeving

Voorkom hoge kosten

Vooral in een barometer zit veel kwik en het is heel moeilijk om dat op te ruimen als de barometer lekt of valt. Meestal moet er een professioneel schoonmaakbedrijf komen. Vaak moet de vloerbedekking of het laminaat er helemaal uit en moeten er veel spullen weg. De schade is altijd groot en kan oplopen tot tienduizend euro. En dan is er nog de ongerustheid die zo’n ongelukje veroorzaakt, vooral als er kleine kinderen in huis zijn.

Breng kwik naar het chemisch afval

Voorkom ongelukken met kwik. Hebt u oude barometers, thermometers of bloeddrukmeters in huis? Verpak ze dan in dubbel plastic en breng ze vandaag nog naar het chemisch afval bij de milieustraat!

Meer informatie over kwik

Op de website van GGD Leefomgeving vindt u meer informatie over kwik. Ook kunt u er het ervaringsverhaal van Gerda en Monique lezen. Hun kwikbarometers gingen kapot.

U vindt ook tips over wat u moet doen als kwik is vrijgekomen in de rubriek Milieu en Veiligheid op deze website.