background image
Milieu en veiligheid

Lood in kraanwater

Hoe weet ik of er loden leidingen in mijn huis zijn?

Is uw huis voor 1960 gebouwd? Dan kunnen er loden leidingen aanwezig zijn.

Het bouwjaar van mijn woning opzoeken in het kadaster
 • Loden leidingen zijn te herkennen aan de onregelmatige vorm, de dikte en de grijze kleur.
 • Aansluitingen bestaan niet uit koppelstukjes maar uit een verdikking van de leiding zelf.
 • Tikken op een loden leiding geeft een doffer geluid dan op een koperen of ijzeren leiding.
 • Dat leidingen van lood zijn, is niet altijd eenvoudig te zien omdat de meeste leidingen onder de vloer of in de muur zitten of geverfd zijn.
 • Bij geverfde leidingen kun je de verf wegkrassen om de metaalkleur te zien.

Controleren of u loden leidingen heeft

Het kan zijn dat u het niet zeker weet. In dit filmpje kunt u zien hoe u dat zelf kunt controleren.

Bijvoorbeeld omdat u twijfelt of de leiding die u ziet van lood is of omdat een deel van de leidingen verwerkt is in een muur of onder de vloer.

In dat geval adviseert de GGD om de loodconcentratie in het water te laten testen om zeker te weten of (een deel van) de leidingen van lood zijn.

 • Bedrijven die uw water kunnen testen

  Wilt u laten onderzoeken of uw drinkwater te veel lood bevat? Dat kan bijvoorbeeld via het Waterlaboratorium, het Water-lab of Aquador. Deze bedrijven maken gebruik van gecertificeerde laboratoria. Mogelijk kunt u via internet ook andere bedrijven vinden. Let er dan ook op dat het bedrijf een certificaat heeft om lood in drinkwater te testen.

  U kunt ook loodmeetstrips kopen om het loodgehalte in uw drinkwater te meten. We weten echter niet hoe betrouwbaar die metingen zijn en daarom raden we het gebruik van loodmeetstrips af.

 • De GGD adviseert om loden leidingen in huis te laten vervangen

  • Bent u eigenaar van de woning? Dan kunt u dit zelf (laten) doen.
  • Bent u huurder? Vraag dan de eigenaar of woningcorporatie om dit te doen.

  Wacht met drinken uit uw kraan totdat de loden leidingen zijn vervangen. Het advies om te wachten met drinkwater uit de kraan totdat de loden leidingen zijn vervangen. Gebruik in plaats daarvan flessenwater, kraanwater uit niet-loden leidingen of water van een openbaar tappunt. Dit advies is extra belangrijk voor baby’s die de fles krijgen, kinderen tot en met zeven jaar, vrouwen die zwanger willen worden en zwangere vrouwen.

  Denk bij gebruik van water ook aan het aanmaken van bijvoorbeeld flesvoeding, limonade, thee, soep en het bereiden van voedsel dat veel water opneemt, zoals rijst en pasta.

  Let op: Met koken verdwijnt het lood niet uit het water.

  Als u geen andere mogelijkheid heeft, dan kunnen volwassenen en kinderen ouder dan zeven jaar tijdelijk (niet langer dan enkele maanden) het kraanwater blijven drinken totdat de loden leidingen zijn vervangen. Spoel de leidingen dan voor ieder gebruik goed door. Maar het is beter om flessenwater, kraanwater uit niet-loden leidingen, of water van een openbaar tappunt te gebruiken.

 • Adviezen bij nieuwe kranen en/of leidingen

  Uit nieuwe kranen en leidingen komen de eerste 3 maanden lood, nikkel en koper vrij.

  • Spoel een nieuwe kraan 3 maanden lang voor ieder gebruik eerst 10 seconden door. Ook als u het kraanwater gebruikt voor soepen of sauzen.
  • Spoel een nieuwe leiding 3 maanden lang voor ieder gebruik goed door! Spoel de leiding door over de afstand van de watermeter tot de kraan.

  Bijvoorbeeld:

  Elke 5 meter leiding bevat ongeveer 1 liter water. Het duurt ongeveer 10 seconden om 1 liter door te spoelen. 10 meter leiding is dus 20 seconden doorspoelen).

  Tip: het water kunt u opvangen en voor iets anders gebruiken (handen wassen, schoonmaken, de WC doorspoelen of de planten water geven).

  Nieuwe kranen en nieuwe leidingen geven na 3 maanden geen lood meer af. Daarna kan het kraanwater zonder doorspoelen door iedereen gebruikt worden.

Meer informatie over lood in kraanwater

Wilt u meer weten over lood in kraanwater en gezondheid? Meer informatie en veel gestelde vragen vindt u op: Gezondheidsrisico’s van lood en Veel gestelde vragen over lood op de website van GGD Leefomgeving.

Daarnaast hebben wij een folder over lood in kraanwater, die u kunt opvragen bij ons informatiecentrum: info@ggdhaaglanden.nl.

Meer weten of advies over lood in kraanwater nodig?

Neem contact op met de afdeling Leefomgeving van GGD Haaglanden voor advies in uw specifieke situatie via gezondheidenmilieu@ggdhaaglanden.nl of 088 355 01 00.

Meer informatie over gevaarlijke stoffen