Een gezonde mond van jong tot oud!

Mondgezondheid met een beugel

Met een beugel kan het soms moeilijk zijn om je tanden en kiezen goed schoon te houden, maar juist dan is dat erg belangrijk. Poets je tanden en kiezen minstens 2 keer per dag goed. Het beste is om je tanden na elke maaltijd ook te spoelen met water of te poetsen.

Poetsen

  • Spoel om te beginnen je mond met water. Dit zorgt ervoor dat het laagje tandglazuur op je tanden niet beschadigd raakt.
  • Zorg dat je een tandenborstel hebt met zachte haren.
  • Gebruik een tandpasta voor volwassenen of een junior tandpasta. Deze bevat voldoende fluoride om je tandglazuur sterk te houden.
  • Zorg dat je altijd boven de slotjes poetst met de haartjes van je tandenborstel tegen de tandvleesrand aan en ook met de haartjes naar de slotjes toe. Je poetst dus zowel onder als boven de slotjes.
  • Als er metalen ringen om je kiezen zitten is het belangrijk dat je zowel boven als onder de ringen poetst.
  • Vaak is het moeilijk om met de borstel tussen de slotjes te komen. Je kunt een rager gebruiken om de ruimte tussen de slotjes te reiniggen. Met een elektrische tandenborstel kan je ook goed poetsen door het ronde borstelkopje op de slotjes te plaatsen. Neem er vooral de tijd voor en sla geen plekjes over.

Bezoek tandarts of mondhygiënist

Bezoek 2 keer per jaar de tandarts of mondhygiënist en sla een bezoek aan de orthodontist niet over. Zij controleren het gebit en geven je advies. Zo blijft je mond gezond.

Meer weten?

Heb jij een beugel en ben je benieuwd hoe jij je gebit goed schoon kunt houden? Bekijk dan de instructievideo.