Steek er een stokje voor!

Bloedend tandvlees

Wat kunt u doen tegen ontstoken tandvlees?

  • Poets 2 keer per dag uw tanden met een fluoridetandpasta. Neem tijdens het poetsen altijd het randje van het tandvlees mee.
  • Reinig dagelijks tussen de tanden en kiezen met een rager, tandenstoker of softpick.

Hierdoor gaat u plakgroei tegen en kan het tandvlees zich herstellen. Bij een milde vorm van een ontsteking (gingivitis) herstelt het tandvlees zich dan in ongeveer 2 weken. Na dit herstel is het belangrijk goed voor uw mond te blijven zorgen. Zo voorkomt u nieuwe ontstekingen.

Ga naar de tandarts of mondhygiënist

Hebt u na 2 weken nog steeds bloedend tandvlees? Maak dan een afspraak met de tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen de behandeling bieden die u nodig hebt voor een gezonde, frisse mond.

Ga 2 keer per jaar naar de tandarts te gaan om uw gebit te laten controleren. De mondhygiënist kan het gebit professioneel schoon maken.

Wat is ontstoken tandvlees en wat zijn de gevolgen?

Gezond tandvlees is roze van kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen heen. Is het ontstoken, dan ziet het er vaak rood, slap en gezwollen uit. Het kan makkelijk gaan bloeden, bijvoorbeeld tijdens het eten of tandenpoetsen. Andere symptomen zijn een slechte adem of een vieze smaak in de mond. Deze ontsteking heet gingivitis.

Als de ontsteking lang blijft bestaan kan het kaakbot worden aangetast. De ontsteking heet dan parodontitis. Als u dit niet laat behandelen door de tandarts of mondhygiënist, dan kunnen tanden en kiezen los gaan zitten of zelfs uitvallen.

Als uw tandvlees ontstoken is, kunnen slechte bacteriën via het tandvlees uw lichaam binnendringen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor uw lichamelijke gezondheid. Denk hierbij aan diabetes, hart- en vaatziekten, longproblemen etc.

Oorzaken van ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees ontstaat door niet verwijderd tandplak. Tandplak is het zachte, gele laagje dat na het eten op de tanden zit. Door elke dag 2 keer uw tanden te poetsen verwijdert u de plak. Als u de plak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën in de plak voor de ontsteking. Niet verwijderde plak wordt hard en verkalkt tot tandsteen. Aan tandsteen hecht weer gemakkelijk nieuwe plak. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken.

De belangrijkste oorzaak is niet goed poetsen. Maar het kan ook komen door roken, poetsen met een te harde borstel, gebruik van een mondspoelmiddel met alcohol, vitaminegebrek, zwangerschap of bepaalde ziektes zoals diabetes.