Asbest vormt een risico voor de gezondheid als asbestvezels vrijkomen in de lucht en er veel vezels worden ingeademd. Dit kan gebeuren bij slijtage of verwijdering van materiaal waar asbest in is verwerkt. Het zelf verwijderen van asbest kan dus gevaarlijk zijn en is in veel gevallen verboden.
Asbest werd tot 1993 vaak toegepast in gebouwen, voertuigen en producten (kachels, huishoudelijke apparatuur) omdat het sterk, isolerend en brandwerend is. Tegenwoordig is het in Nederland verboden om producten met asbest te gebruiken.
Door onder andere slijtage van materiaal waarin asbest verwerkt is, zoals remvoeringen van oude vrachtwagens, bevat de buitenlucht die we inademen nog steeds asbestvezels. De hoeveelheid asbestvezels in de buitenlucht is sinds de jaren 80 afgenomen omdat asbest steeds minder werd gebruikt.
Asbest is een mineraal uit de natuur, opgebouwd uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. Er zijn verschillende soorten asbest, zoals blauw (crocidoliet), bruin (amosiet) en wit (chrysotiel). Materiaal waarin asbest is verwerkt hoeft niet deze kleuren te hebben. Vaak wordt dit materiaal asbest genoemd terwijl er soms maar 10% asbest in zit.
Materiaal dat asbest bevat, kan worden ingedeeld in 2 vormen:
Asbest is moeilijk te herkennen. Soms is aan de vezelachtige structuur te zien dat er mogelijk asbest in het materiaal zit. Maar alleen met microscopisch onderzoek kan worden bepaald of het materiaal echt asbest bevat en om welk type het gaat.
Gezondheidsrisico’s kunnen optreden als losse asbestvezels ingeademd worden. Het langere tijd inademen van grote hoeveelheden asbestvezels kan longkanker of mesothelioom (longvlieskanker, buikvlieskanker) veroorzaken. Dit gebeurde vooral vroeger in werksituaties, waarbij werknemers jarenlang iedere werkdag grote hoeveelheden asbestvezels hebben ingeademd. Tussen de periode van inademen van vezels en het ontstaan van de ziekte zitten meestal tientallen jaren.
Als iemand kortdurend veel asbestvezels inademt of als iemand langdurig weinig vezels inademt, is de kans op het krijgen van kanker, als gevolg daarvan, verwaarloosbaar klein. Blootstelling aan asbestvezels moet toch zo veel mogelijk worden voorkomen!
Asbestvezels zijn niet zichtbaar op röntgenfoto’s. Met medisch onderzoek kunt u niet:
Vroeger waren de risico’s nog niet bekend en werd asbest veel toegepast. Tot 1993 is het vooral gebruikt in brandwerende platen, isolatiemateriaal, golfplaten, vensterbanken en vloerbedekkingen in gebouwen en in voertuigen. Tegenwoordig is het in Nederland verboden om asbesthoudende producten te maken, te bewerken of te gebruiken.
Kijk voor meer informatie over asbesthoudende materialen en producten op de website van Infomil.
Heeft u het vermoeden dat er asbest in uw woning of woonomgeving aanwezig is? Neem dan contact op met uw verhuurder of gemeente voor meer informatie.
In woningen, die vóór 1993 zijn gebouwd, kan materiaal zijn toegepast waarin asbest is verwerkt.
Wanneer het materiaal nog in goede staat is, is er geen verplichting om het te laten verwijderen of af te schermen. De GGD adviseert vanuit het oogpunt van preventie om niet-hechtgebonden asbest, zoals amosiethoudende platen, te saneren of bouwkundig af te schermen. Als de woning- of gebouweigenaar van plan is asbest te (laten) verwijderen, moet daar in de meeste gevallen melding van worden gemaakt bij de gemeente. In het Bouwbesluit staat uitgelegd wanneer een melding moet worden gedaan.
Meer informatie daarover is te vinden op de website van Infomil.
Gecertificeerde bedrijven voor asbestverwijdering zijn te vinden op de website van Stichting Certificatie Asbest (ASCERT).
In woningen, die vóór 1993 zijn gebouwd, kan materiaal zijn toegepast waarin asbest is verwerkt. De GGD adviseert niet-hechtgebonden asbest professioneel te laten afschermen of verwijderen. Hechtgebonden asbest kan blijven zitten, als u het maar niet beschadigt:
Door de sloop van bijvoorbeeld een gebouw kan asbest in de bodem komen. Hier zitten geen gezondheidsrisico’s aan. Zo lang asbestvezels in de bodem zitten, kunnen ze niet in de lucht komen en kunt u ze dus niet inademen. Asbestvezels uit de grond zorgen in Nederland vrijwel nooit voor extra vezels in de lucht.
Voor bewoners
Voor organisaties & professionals