Gemeenten
Werken aan een gezond voedselaanbod
Wat de gemeente kan doen aan een gezond voedselaanbod
Maatregelen voor een gezondere voedselomgeving kunnen zich richten op een gezonder aanbod en op marketing. Denk bijvoorbeeld aan:
- het realiseren van drinkwatertappunten op strategische plekken, zoals in parken, winkelstraten en op schoolpleinen;
- het gezonder maken van het voedsel (en drink) aanbod in school- en sportkantines;
- afspraken maken met kinderopvang en scholen over gezond voedings- en traktatiebeleid;
- het weren van fastfoodketens, snackwagens of ander ongezond aanbod in de omgeving van scholen;
- het weren van ongezonde producten en ongezonde kindermarketing bij activiteiten, instellingen of plekken die bedoeld zijn voor kinderen of waar veel kinderen zijn;
- het maken van afspraken met vastgoedeigenaren, winkeliersverenigingen en ondernemers over gezonder aanbod en marketing;
- het aanbieden van interventies op het gebied van gedragsverandering om zo gezonder eten te stimuleren. Denk aan het aanbod van moestuinen in de wijk (bij bijvoorbeeld buurthuizen, scholen).
Wat de GGD kan doen
- Inzicht geven in aantal ongezonde en gezonde voedselverkooppunten en schoolkantines in (specifieke wijken in) de gemeente.
- Inzicht geven in het aantal kinderen en volwassenen met overgewicht of obesitas in (specifieke wijken in) de gemeente.
- Adviseren op aanpassingen in de fysieke inrichting die de voedselomgeving gezonder maken.
- Adviseren op beleidsmaatregelen en/of gedragsinterventies en het begeleiden en organiseren van de implementatie ervan, met waar nodig aandacht voor specifieke doelgroepen.
- Adviseren over en/of implementeren van integrale programma’s, zoals Gezonde school en JOGG.
- Evalueren en monitoren van de inzet van beleidsmaatregelen, gedragsinterventies en/of programma’s (kwalitatief en kwantitatief).