Lood in kraanwater is niet gezond. Lood wordt in Nederland niet meer gebruikt voor nieuwe waterleidingen maar in oudere huizen en gebouwen kunnen nog loden leidingen aanwezig zijn. Ook uit nieuwe kranen of leidingen kan tijdelijk lood in het water terechtkomen. Heb je loden leidingen of recent kranen of leidingen vervangen? Lees hieronder ons advies.
-
Hoe weet ik of er loden leidingen in mijn huis zijn?
- In huizen die vóór 1960 gebouwd zijn, kunnen loden leidingen aanwezig zijn. Het bouwjaar van je woning kun je opzoeken in het Kadaster.
- Loden leidingen zijn te herkennen aan de onregelmatige vorm, de dikte en de grijze kleur. Aansluitingen bestaan niet uit koppelstukjes maar uit een verdikking van de leiding zelf. Tikken op een loden leiding geeft een doffer geluid dan op een koperen of ijzeren leiding. Dat leidingen van lood zijn, is niet altijd eenvoudig te zien omdat de meeste leidingen onder de vloer of in de muur zitten of geverfd zijn. Bij geverfde leidingen kun je de verf wegkrassen om de metaalkleur te zien.
In dit filmpje kun je zien hoe je zelf kunt controleren of je loden leidingen hebt. - Het kan zijn dat je het niet zeker weet. Bijvoorbeeld omdat je twijfelt of de leiding die je ziet van lood is of omdat een deel van de leidingen verwerkt is in een muur of onder de vloer. In dat geval adviseert de GGD om de loodconcentratie in het water te laten testen om zeker te weten of (een deel van) de leidingen van lood zijn. Op de website van GGD leefomgeving vind je bij veelgestelde vragen enkele bedrijven die kunnen testen.
-
Adviezen bij loden leidingen
De GGD adviseert om loden leidingen in huis te laten vervangen.
• Ben je eigenaar van de woning? Dan kun je dit zelf (laten) doen.
• Ben je huurder? Vraag dan de eigenaar of woningcorporatie om dit te doen.Totdat de loden leidingen vervangen zijn, is het advies om geen water uit een kraan met een loden leiding te drinken. Gebruik in plaats daarvan flessenwater, kraanwater uit niet-loden leidingen of water van een openbaar tappunt. Dit advies is extra belangrijk voor baby’s die de fles krijgen, kinderen tot en met 7 jaar, vrouwen die zwanger willen worden en zwangere vrouwen.
Denk bij gebruik van water ook aan het aanmaken van bijvoorbeeld flesvoeding, limonade, thee, soep en het bereiden van voedsel dat veel water opneemt, zoals rijst en pasta.Let op! Met koken verdwijnt het lood niet uit het water.
Als je geen andere mogelijkheid hebt, dan kunnen volwassenen en kinderen ouder dan 7 jaar tijdelijk (niet langer dan enkele maanden) het kraanwater blijven drinken totdat de loden leidingen zijn vervangen. Spoel de leidingen dan voor ieder gebruik goed door. Maar het is beter om flessenwater, kraanwater uit niet-loden leidingen, of water van een openbaar tappunt te gebruiken.
-
Adviezen bij nieuwe kranen en/of leidingen
Uit nieuwe kranen en leidingen komen de eerste 3 maanden lood, nikkel en koper vrij.
- Spoel een nieuwe kraan 3 maanden lang voor ieder gebruik eerst 10 seconden door. Ook als je het kraanwater gebruikt voor soepen of sauzen.
- Spoel een nieuwe leiding 3 maanden lang voor ieder gebruik goed door! Spoel de leiding door over de afstand van de watermeter tot de kraan (elke 5 meter leiding bevat ongeveer 1 liter water. Het duurt ongeveer 10 seconden om 1 liter door te spoelen. 10 meter leiding is dus 20 seconden doorspoelen).
- Het water kun je opvangen en voor iets anders gebruiken (handen wassen, schoonmaken, de WC doorspoelen of de planten water geven).
- Nieuwe kranen en nieuwe leidingen geven na 3 maanden geen lood meer af. Daarna kan het kraanwater zonder doorspoelen door iedereen gebruikt worden.
Meer informatie over lood in kraanwater
Wil je meer weten over lood in kraanwater en gezondheid? Meer informatie en veelgestelde vragen vind je op: Gezondheidsrisico’s van lood en Veelgestelde vragen over lood.
Daarnaast hebben wij een folder over lood in kraanwater, die je kunt opvragen bij ons informatiecentrum info@ggdhaaglanden.nl.
Meer weten of advies nodig?
Neem contact op met de afdeling Leefomgeving van GGD Haaglanden voor advies in jouw specifieke situatie via gezondheidenmilieu@ggdhaaglanden.nl of 088 355 0100.