GGD Haaglanden aanwezig op introductieweken voor studenten in Delft en Den Haag

Een gezonde studententijd

Laatste update: 23 augustus 2023

De overgang naar het studentenleven is een spannende nieuwe fase. Tijdens de introductieweken in Delft en Den Haag worden aankomende studenten uitgebreid verwelkomd met feesten en activiteiten om kennis te maken met de medestudenten.

Ook GGD Haaglanden is aanwezig om voorlichting te geven over gezondheid en welzijn in deze nieuwe periode in het leven van studenten.

Op de introductiemarkt in Delft

Coco Kersten, voorlichting GGD Haaglanden: ‘We zien dat startende studenten behoefte hebben aan uitleg over hun eigen gezondheid en gezondheid in het algemeen. Dit is begrijpelijk, omdat ze een compleet ander leven tegemoet gaan: van wonen in een gezin naar zelfstandig wonen met veel huisgenoten. We krijgen veel vragen over de precieze rol van de GGD, niet iedereen is op de hoogte van ons uitgebreide takenpakket. Wat opvalt is dat sommige studenten niet weten wat schurft inhoudt. Omdat het aantal positieve SOA-tests groeit, is ook voorlichting over veilig vrijen belangrijk. Ook in Delft horen we dat 4 op de 10 studenten geen condooms gebruiken, wat hen zelf ook verbaast. Het is essentieel om de groep beginnende studenten goed voor te lichten. Dat kan een hoop ellende schelen in een heel leuke belangrijke periode in je leven.’

Gezondheid

Veel studenten zullen voor het eerst zelfstandig wonen en geconfronteerd worden met een andere leefstijl. Dit kan leiden tot nieuwe uitdagingen op het gebied van gezondheid. GGD Haaglanden geeft tijdens de introductieweken onder andere informatie over:

  • Gezonde eetgewoonten
  • Lichaamsbeweging
  • Mentaal welzijn
  • Alcohol en drugsgebruik
  • SOA’s
  • Schurft

Niet het gezelligste rijtje, maar het zijn wel belangrijke onderwerpen binnen de gezondheidsvoorlichting tijdens de introductieweken. Studenten kunnen zich bij de GGD laten informeren over de risico’s. De GGD heeft feitelijke informatie en deelt real-life verhalen. En mocht er tijdens hun studie toch iets niet helemaal goed gaan, dan weten de studenten waar ze terechtkunnen. De studententijd is er ten slotte om te leren.

Waar en wanneer:

  • Maandag 14 augustus van 13.00-18.00 u op de informatiemarkt, Grote Markt, Delft centrum
  • Donderdag 17 augustus van 10.00-17.00 u op de informatiemarkt op de TU Campus, Mekelpark
  • Woensdag 23 augustus van 12.00 – 18.00 uur, HOP Week, Zuiderpark Den Haag
  • Woensdag 30 augustus van 16.00 – 20.00 uur, Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75, Den Haag

 

Hart van Nederland

Meer lezen en zien: het SBS6-programma Hart van Nederland besteedde aandacht aan het toenemende aantal SOA’s en de voorlichtingscampagne van GGD Haaglanden.