Een gezonde mond van jong tot oud!

Mondgezondheid 12 jaar en ouder

Vanaf ongeveer 12 jaar zijn alle tanden en kiezen gewisseld. Op latere leeftijd komen eventueel nog de verstandskiezen door. Met de tanden en kiezen die je nu hebt gekregen, moet je je hele leven doen.  Verzorg daarom je gebit goed!

Poetsen

  • Poets 2 keer per dag je tanden en kiezen: het liefst ’s ochtends na het ontbijt en ’s avonds voordat je naar bed gaat.
  • Spoel voordat je begint je mond met water om te voorkomen dat je het tandglazuur beschadigt.
  • Je kunt kiezen voor een elektrische tandenborstel of handtandenborstel. Met een elektrische tandenborstel hoef je geen poetsbewegingen maken. Het is makkelijker om de tanden kiezen goed schoon te maken met een elektrische tandenborstel. Kies je toch voor een handtandenborstel? Zorg er dan voor dat de borstel zachte haren heeft.
  • Poets de tanden met een tandpasta voor volwassenen. Hierin zit de juiste hoeveelheid fluoride.
  • Reinig elke dag de ruimte tussen de tanden en kiezen met een rager. Plaats de rager tussen de tanden en kiezen.  Beweeg de rager van voor naar achter: 3 keer links, 3 keer rechts en 3 keer in het midden. Doe dit bij alle tanden en kiezen.
  • Spoel de mond niet na met water. De fluoride die achterblijft op je tanden en kiezen versterkt het tandglazuur. Zo ontstaan er minder snel gaatjes.

Bezoek tandarts of mondhygiënist

Bezoek 2 keer per jaar de tandarts of mondhygiënist. Zij controleren het gebit en geven advies. Zo blijft de mond gezond.

Meer weten?

Meer weten? Benieuwd hoe jij zelf kunt zorgen voor een gezonde mond? Bekijk hier de instructievideo voor 12 jaar en ouder.