background image
Een gezonde mond van jong tot oud!

Mondgezondheid met een beugel

Met een beugel kan het soms moeilijk zijn om tanden en kiezen goed schoon te houden, maar juist dan is dat erg belangrijk. Poets uw tanden en kiezen minstens 2 keer per dag goed. Het beste is om de tanden na elke maaltijd ook te spoelen met water of te poetsen.

Hoe poets ik goed mijn gebit als ik een beugel heb?

  • Spoel om te beginnen de mond met water. Dit zorgt ervoor dat het laagje tandglazuur op uw tanden niet beschadigd raakt.
  • Zorg dat u een tandenborstel hebt met zachte haren.
  • Gebruik een tandpasta voor volwassenen of een junior tandpasta. Deze bevat voldoende fluoride om het tandglazuur sterk te houden.
  • Zorg dat u altijd boven de slotjes poetst met de haartjes van de tandenborstel tegen de tandvleesrand aan en ook met de haartjes naar de slotjes toe. U poetst dus zowel onder als boven de slotjes.
  • Als er metalen ringen om de kiezen zitten is het belangrijk dat u zowel boven als onder de ringen poetst.
  • Vaak is het moeilijk om met de borstel tussen de slotjes te komen. U kunt een rager gebruiken om de ruimte tussen de slotjes te reiniggen. Met een elektrische tandenborstel kunt u ook goed poetsen door het ronde borstelkopje op de slotjes te plaatsen. Neem er vooral de tijd voor en sla geen plekjes over. Zo houdt u uw gebit gezond.

Bezoek tandarts of mondhygiënist

Bezoek 2 keer per jaar de tandarts of mondhygiënist en sla een bezoek aan de orthodontist niet over. Zij controleren het gebit en geven advies. Zo blijft uw gebit gezond.

Meer weten over mondgezondheid met een beugel?

Hebt u een beugel en bent u benieuwd hoe u uw gebit goed schoon kunt houden? Bekijk dan deze instructievideo over tandenpoetsen.