Het kraanwater in Nederland is van hoge kwaliteit, veilig en de gezondste keuze om te drinken. In sommige huizen en andere gebouwen zijn echter nog loden leidingen aanwezig of zijn recent nieuwe kranen of leidingen aangebracht. Dan kan er lood in het kraanwater zitten. Dat is niet gezond.
Lood wordt in Nederland niet meer gebruikt voor nieuwe waterleidingen. Bestaande leidingen worden zoveel mogelijk verwijderd en vervangen door koper of kunststof. Uit nieuwe kranen en leidingen kan wel tijdelijk lood vrijkomen.
De afgelopen jaren is duidelijk geworden, dat lood schadelijker is dan eerder gedacht. Lood in kraanwater kan bij het ongeboren kind (via de zwangere), een baby die flesvoeding krijgt en kinderen tot en met 7 jaar effect hebben op de ontwikkeling van de hersenen en leiden tot een lagere intelligentie (tot 5 punten IQ verlies).
Er zijn veel factoren die bepalen hoe intelligent een kind wordt. Het is niet mogelijk om voor een individueel kind te achterhalen of lood een effect op het IQ heeft gehad.
Er is bij kinderen ouder dan 7 jaar minder onderzoek gedaan. Het effect van lood op het leervermogen bij deze kinderen is minder groot dan voor jongere kinderen. GGD’en schatten in dat er een klein effect op het IQ kan zijn voor oudere kinderen die veel kraanwater uit loden leidingen drinken. Lood kan tientallen jaren in het lichaam aanwezig blijven. Dit komt doordat lood wordt opgeslagen in de botten en hier ook weer uit kan vrijkomen. Blootstelling aan lood op kinderleeftijd kan daarom mogelijk ook een hoger loodgehalte in het bloed op volwassen leeftijd tot gevolg hebben. Dit zou kunnen leiden tot een hogere bloeddruk of een grotere kans op het ontwikkelen van nierziekten.
Volwassenen die langdurig kraanwater uit loden leidingen drinken hebben een verhoogde kans dat de nierfunctie vermindert of de bloeddruk licht stijgt.
De GGD adviseert om loden leidingen in huis te laten vervangen.
Totdat de loden leidingen vervangen zijn, is het advies om geen water uit een kraan met een loden leiding te drinken. Gebruik in plaats daarvan flessenwater, kraanwater uit niet-loden leidingen of water van een openbaar tappunt. Dit advies is extra belangrijk voor baby’s die de fles krijgen, kinderen tot en met 7 jaar en zwangere vrouwen. Denk bij gebruik van water ook aan het aanmaken van bijvoorbeeld flesvoeding, limonade, thee, soep en het bereiden van voedsel dat veel water opneemt, zoals rijst en pasta.
Als u geen andere mogelijkheid heeft, dan kunnen volwassenen en kinderen ouder dan 7 jaar tijdelijk (niet langer dan enkele maanden) het kraanwater blijven drinken totdat de loden leidingen zijn vervangen. Spoel de leidingen dan voor ieder gebruik goed door. In de vragen en antwoorden staat hoe u dit kunt doen. Maar het is beter om flessenwater, kraanwater uit niet-loden leidingen, of water van een openbaar tappunt te gebruiken.
Let op! Met koken verdwijnt het lood niet uit het water.
Uit nieuwe kranen en leidingen komen de eerste 3 maanden lood, nikkel en koper vrij.
Voor bewoners
Voor organisaties & professionals