Veel gestelde vragen over de vergunningsaanvraag tatoeëren en piercen
Bent u professional en wilt u beginnen met tatoeëren en piercen? Dan heeft u een vergunning nodig. Vragn? Kijk eerst onderstaand overzicht of uw vraag er tussen staat.
Is uw vraag hier nog niet mee beantwoord? Neem dan contact met ons op via thz@ggdhaaglanden.nl.
Vraag en antwoord
Wanneer heb ik een vergunning voor piercen nodig?
Er is een vergunning voor piercen nodig wanneer u een bedrijf hebt waar handelingen worden uitgevoerd waarbij met een naald de huid, slijmvliezen, kraakbeen of spierweefsel zo wordt doorboord, dat er een piercing kan worden geplaatst.
Wanneer heb ik een vergunning nodig voor tatoeëren?
Er is een vergunning nodig wanneer u een bedrijf hebt waar handelingen worden uitgevoerd waarbij kleurstoffen of pigment in de huid worden geïnjecteerd met een naald.
Wanneer heb ik een vergunning nodig voor het piercen van oren en neusvleugels?
Er is een vergunning nodig wanneer u een bedrijf hebt waar alleen piercings worden gezet met een piercinginstrument dat beschikt over een ‘push-trough systeem’. Er mogen met dit instrument alleen piercings worden geplaatst in oorlellen, neusvleugels en het vlakke gedeelte van het kraakbeen. Er mag niet in het gekrulde gedeelte van het oor kraakbeen worden gepiercet. Wel mag het gekrulde deel van het kraakbeen licht weggebogen worden om beter bij het vlakke gedeelte te kunnen komen.
Ik heb een opleiding gevolgd om een van de vergunningplichtige handelingen uit te voeren. Is het nu zeker dat ik een vergunning krijg?
Nee, dit is geen garantie. Een opleiding voor deze handelingen moet altijd een GGD-vergunning hebben. Controleer dit op www.veiligtatoeërenenpiercen.nl. Dit zegt echter weinig over de kwaliteit van de opleiding met betrekking tot de benodigde kennis en vaardigheden voor de vergunning. Over de kwaliteit van de opleidingen doet de GGD geen uitspraak.
Hoe kan ik mij het beste voorbereiden op het bezoek door de GGD?
De inspecteurs toetsen altijd aan de hand van de hygiënerichtlijnen van het LCHV. Bestudeer deze goed.
Hoe weet ik wat geschikte handdesinfectiemiddelen zijn?
Een geschikt handdesinfectiemiddel is goedgekeurd door het CGTB en beschikt over een N-nummer. Of een middel beschikt over dit nummer, kunt u controleren op cgtb.nl. Kijk voor meer informatie in de landelijke richtlijn. Daar vindt de zoekstrategie voor deze middelen.
Hoe weet ik wat geschikte huiddesinfectiemiddelen zijn?
Een huiddesinfectiemiddel voor tatoeëren (ook permanente make-up) en piercen moet altijd geschikt te zijn voor de te doorboren huid. Dit betekent dat het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) het middel goedgekeurd moet hebben.
Een goedgekeurd product is te vinden in de databank van het CBG en beschikt over een RVG-nummer. Dit is een code die begint met RVG met daarachter 5 cijfers en op elke verpakking van een goedgekeurd product te vinden is.
Bekijk ook de zoekstrategie.
Hoe weet ik wat geschikte desinfectiemiddelen voor harde oppervlakken zijn?
Een desinfectiemiddel, dat geschikt is voor harde oppervlakken beschikt over een volledige virusclaim. Controleer dit op cgtb.nl. Kijk voor meer informatie in de landelijke richtlijnen. Daar vindt u de zoekstrategie voor deze middelen.
Hoe weet ik wat een geschikt nazorgproduct is?
Een geschikt nazorgproduct beschikt bijna altijd over een RVG-nummer of een CE-markering. Een CE-markering betekent dat het product voldoet aan de Europese regelgeving. In het gebruiksvoorschrift van het product moet altijd zijn aangegeven dat het geschikt is voor de geopende huid. Een uitzondering geldt voor producten die uitsluitend bestaan uit petrolatum en bedoeld zijn voor toepassing op de geopende huid. Dit wordt vaak verkocht onder de naam ‘witte vaseline’.
Hoe weet ik wat goede schoonmaakmiddelen zijn?
Een geschikt schoonmaakmiddel is een product dat daadwerkelijk als een schoonmaakmiddel wordt verkocht, zoals een allesreiniger. Kies bij voorkeur voor een sprayflacon. Vermijd sterk chemische schoonmaakmiddelen, zoals middelen met chloor. Dit verkleint de kans op allergische reacties.
Ik heb een schoonmaak/desinfectie/nazorgmiddel gevonden, maar ik weet niet of deze geschikt is voor het uitvoeren bij vergunningplichtige handelingen
Stuur een bericht naar thz@ggdhaaglanden.nl. Stuur bij voorkeur een afbeelding van het product mee en zet de informatie over het product erbij en ook waar u het voor wilt gebruiken. Binnen 5 werkdagen ontvangt u een reactie van een inspecteur of dit product geschikt is voor het genoemde doel.
Wat is steriliseren?
Volgens de hygiënerichtlijnen van het LCHV is steriliseren dat alle micro-organismen op het instrument worden gedood. Het steriliseren gebeurt in een stoomsterilisator, ook wel autoclaaf genoemd. Hierin worden micro-organismen gedood door de stoom.
Voor het steriliseren moeten de instrumenten altijd eerst worden geweekt en daarna in een ultrasoon bad worden behandeld om het vuil los te maken. Deze machines worden tijdens het bezoek door de GGD ook getest.
Ik ben nog niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel of het adres van mijn studio staat nog niet op hun website. Kan ik een vergunning aanvragen?
U kunt pas een vergunning aanvragen wanneer u zich heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en u het KvK-nummer heeft. De vergunning wordt afgegeven op de adresgegevens die bij de Kamer van Koophandel bekend zijn.
Wat zijn de eisen voor tatoeage-inkten vanaf 2022?
Op de website van de NVWA kunt u deze terugvinden.
Die vindt u op de website van het RIVM.
Waar kan ik voorbeeldformulieren Tatoeëren en Piercen vinden?