Een vergunning aanvragen bij de GGD

Tatoeëren en piercen

Het verloop van de inspectie

Tijdens de inspectie gebruiken we de hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV). Let op: per 1 januari 2022 is er een nieuwe Europese norm en Nederlandse toelichting voor tatoeëren en permanente make-up.

De inspectie bestaat uit de volgende onderdelen:

 • De inrichting van de werkruimte
 • De materialen en middelen die gebruikt worden

Ook willen wij een demonstratie zien, waarbij aan de orde komt:

 • Het klaarzetten van de materialen
 • Het uitvoeren van een handeling op een model, zoals een korte touch-up, het zetten van een piercing of een kleine tatoeage
 • Het opruimen na het uitvoeren van de handeling

De richtlijnen kunt u vinden op de website van het RIVM. 

Na het inspectiebezoek van de GGD

Tijdens het bezoek stelt de inspecteur een lijst met verbeterpunten op. Deze ontvangt u na het bezoek per e-mail. Lees deze goed door. U kunt extra informatie over de verbeterpunten opzoeken in de hygiënerichtlijn zodat u weet wat u kunt verbeteren om hygiënisch te kunnen werken.

Soms moet u nog geschikte middelen of materialen aanschaffen die voldoen aan de eisen van de hygiënerichtlijn die geldt voor tatoeëren en piercen. Met de inspecteur spreekt u af wanneer dit gebeurt.

Voldoet u aan alle eisen? Dan ontvangt u een vergunning. U krijgt een email wanneer de inspecteur uw vergunning afgeeft. Binnen enkele werkdagen kunt u uw studio vinden op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl.

Binnen enkele weken na het afgeven van de vergunning ontvangt u een papieren exemplaar van de vergunning.

Herinspectie tatoeëren en piercen

Voldoet u nog niet aan alle eisen tijdens de inspectie? Dan vindt er een herinspectie plaats waarop u zich kunt voorbereiden. U kunt dan op een ander moment laten zien dat u veilig en hygiënisch volgens de geldende hygiënerichtlijn kunt werken. De factuur voor deze herinspectie moet u eerst betalen voordat deze plaatsvindt.

Vrijstelling voor een evenement

Organiseert u een evenement waarbij een tatoeëerder of piercer aanwezig is en een handeling uitvoert? Dan heeft u een vrijstelling nodig. Bij een vrijstelling kan een ruimte tijdelijk worden ingericht om hier vergunningsplichtige handelingen uit te voeren.

De ruimte en gebruikte materialen moeten voldoen aan de hygiënerichtlijn van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV). De tatoeëerder of piercer moet een geldige vergunning hebben. Vraag de vrijstelling twee maanden aan voor de aanvang van het evenement.

Vrijstelling aanvragen

Meer informatie over een vergunning voor tatoeëren en piercen

 • Wilt u meer weten over het aanvragen van de vergunning? Onderaan deze pagina vindt u een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.
 • Is uw vraag hiermee niet beantwoord? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar THZ@ggdhaaglanden.nl.
 • Op veiligtatoeerenenpiercen.nl vindt u filmpjes die de belangrijkste onderwerpen uit de richtlijn in beeld brengen.
 • Een voorwaarde voor een vergunning is dat u veilig en hygiënisch werkt. Wilt u weten wat dat precies inhoudt? Lees dan de landelijke hygiënerichtlijnen van het LCHV.

 

Overzicht kosten vergunning tatoeëren en piercen

Activiteit waar vergunning voor wordt aangevraagd Kosten
Gaatjes prikken in oren en neusvleugels met een piercinginstrument, waarbij geen materialen gesteriliseerd worden €245,27
Tatoeëren, waaronder cosmetische tatoeage of permanente make-up, waarbij geen instrumenten gesteriliseerd worden €429,19
Tatoeëren, waaronder cosmetische tatoeage of permanente make-up, waarbij instrumenten gesteriliseerd worden €490,51
Piercen, waarbij géén materialen gesteriliseerd worden €429,19
Piercen, waarbij materialen gesteriliseerd worden) €490,51
Combinatie van bovenstaande activiteiten €613,15
Reiskosten per kwartier € 30,65
Herinspectie per uur €122,63
Vrijstelling op basis van artikel 3 van de Warenwetregeling vrijstelling vergunningsplicht tatoeëren en piercen €490,51
Vrijstelling op basis van artikel 3 van de Warenwetregeling vrijstelling vergunningsplicht tatoeëren en piercen, waarbij is vastgesteld dat de vrijstelling in aanmerking komt voor een gereduceerd tarief €183,95

De tarieven voor de vergunningverlening worden door het ministerie van VWS jaarlijks geïndexeerd. Over de kosten betaalt u geen BTW.

Let op: Voor elke inspectie worden reiskosten gerekend op basis van de reistijd die de inspecteur maakt van de GGD locatie Westeinde naar de locatie waar de inspectie plaatsvindt.

Opent u een tweede filiaal? Ook dan moet u een vergunning aanvragen. U komt dan in aanmerking voor een gereduceerd tarief waarbij een korting geldt van 122,63 euro.

 

Veel gestelde vragen over vergunningsaanvraag voor tatoeëren en piercen

 • Wanneer heb ik een vergunning voor piercen nodig?

  Er is een vergunning voor piercen nodig wanneer u een bedrijf hebt waar handelingen worden uitgevoerd waarbij met een naald de huid, slijmvliezen, kraakbeen of spierweefsel zo wordt doorboord, dat er een piercing kan worden geplaatst.

 • Wanneer heb ik een vergunning nodig voor het piercen van oren en neusvleugels?

  Er is een vergunning nodig wanneer u een bedrijf hebt waar alleen piercings worden gezet met een piercinginstrument dat beschikt over een ‘push-trough systeem’. Er mogen met dit instrument alleen piercings worden geplaatst in oorlellen, neusvleugels en het vlakke gedeelte van het kraakbeen. Er mag niet in het gekrulde gedeelte van het oor kraakbeen worden gepiercet. Wel mag het gekrulde deel van het kraakbeen licht weggebogen worden om beter bij het vlakke gedeelte te kunnen komen.

  Ik heb een opleiding gevolgd om een van de vergunningplichtige handelingen uit te voeren. Is het nu zeker dat ik een vergunning krijg?

  Nee, dit is geen garantie. Een opleiding voor deze handelingen moet altijd een GGD-vergunning hebben. Controleer dit op www.veiligtatoeërenenpiercen.nl. Dit zegt echter weinig over de kwaliteit van de opleiding met betrekking tot de benodigde kennis en vaardigheden voor de vergunning. Over de kwaliteit van de opleidingen doet de GGD geen uitspraak.

 • Hoe weet ik wat geschikte handdesinfectiemiddelen zijn?

  Een geschikt handdesinfectiemiddel is goedgekeurd door het CGTB en beschikt over een N-nummer. Of een middel beschikt over dit nummer, kunt u controleren op cgtb.nl. Kijk voor meer informatie in de landelijke richtlijn. Daar vindt de zoekstrategie voor deze middelen.

 • Hoe weet ik wat geschikte huiddesinfectiemiddelen zijn?

  Een huiddesinfectiemiddel voor tatoeëren (ook permanente make-up) en piercen moet altijd geschikt te zijn voor de te doorboren huid. Dit betekent dat het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) het middel goedgekeurd moet hebben.

  Een goedgekeurd product is te vinden in de databank van het CBG en beschikt over een RVG-nummer. Dit is een code die begint met RVG met daarachter 5 cijfers en op elke verpakking van een goedgekeurd product te vinden is.

  Bekijk ook de zoekstrategie.

 • Hoe weet ik wat een geschikt nazorgproduct is?

  Een geschikt nazorgproduct beschikt bijna altijd over een RVG-nummer of een CE-markering. Een CE-markering betekent dat het product voldoet aan de Europese regelgeving. In het gebruiksvoorschrift van het product moet altijd zijn aangegeven dat het geschikt is voor de geopende huid. Een uitzondering geldt voor producten die uitsluitend bestaan uit petrolatum en bedoeld zijn voor toepassing op de geopende huid. Dit wordt vaak verkocht onder de naam ‘witte vaseline’.

 • Hoe weet ik wat goede schoonmaakmiddelen zijn?

  Een geschikt schoonmaakmiddel is een product dat daadwerkelijk als een schoonmaakmiddel wordt verkocht, zoals een allesreiniger. Kies bij voorkeur voor een sprayflacon. Vermijd sterk chemische schoonmaakmiddelen, zoals middelen met chloor. Dit verkleint de kans op allergische reacties.

 • Wat is steriliseren?

  Volgens de hygiënerichtlijnen van het LCHV is steriliseren dat alle micro-organismen op het instrument worden gedood. Het steriliseren gebeurt in een stoomsterilisator, ook wel autoclaaf genoemd. Hierin worden micro-organismen gedood door de stoom.

  Voor het steriliseren moeten de instrumenten altijd eerst worden geweekt en daarna in een ultrasoon bad worden behandeld om het vuil los te maken. Deze machines worden tijdens het bezoek door de GGD ook getest.