Werken aan lood in kraanwater
Wat de gemeente kan doen aan lood in drinkwater
Het onderwerp loden leidingen gaat veel verschillende afdelingen binnen een gemeente aan. Ook organisaties buiten de gemeente houden zich hiermee bezig. Ieder heeft een andere invalshoek en een andere verantwoordelijkheid. Een integraal gecoördineerde aanpak is daarom aan te bevelen. Stel daarom een multidisciplinair projectteam samen en stel met elkaar een integraal plan van aanpak op om:
- binnen de gemeente loden leidingen op te sporen en te vervangen voor wat betreft in elk geval:
- het eigen gemeentelijk vastgoed;
- kindlocaties zoals kinderdagverblijven en scholen.
- eigenaren, bewoners en/of gebruikers van woningen en panden met een bouwjaar vóór 1960 te informeren over de mogelijke aanwezigheid van loden leidingen, de risico’s daarvan en wat ze kunnen doen.
Stappenplan voor gemeenten
Het stappenplan Opsporen en vervangen loden drinkwaterleidingen is een geschikt hulpmiddel bij het samenstellen van een multidisciplinair projectteam. Ook helpt het bij opstellen van een integraal plan van aanpak.
Met deze aanpak geeft de gemeente invulling aan het verzoek, dat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in mei 2021 per brief heeft gedaan aan alle gemeentes in Nederland. In deze brief roept zij gemeentes op om de laatste loden waterleidingen op te sporen en te vervangen.
Wat kan de GGD doen?
- Deelnemen als adviseur aan een multidisciplinair projectteam.
- Adviseren bij het opstellen van een integraal plan van aanpak.
- Adviseren bij een gerichte informatiecampagne voor eigenaren en bewoners van panden gebouwd vóór 1960.