Voedselveiligheid

Laatste update: 10 december 2021

Leestijd: 2 minuten

Voedselveiligheid is belangrijk. Want je kan soms ziek worden van voedsel als er bijvoorbeeld ziekmakende virussen en bacteriën in zitten. Als het voedsel dan niet goed wordt bewaard of klaargemaakt kan je een voedselvergiftiging krijgen. Een voedselvergiftiging kan braken, diarree en andere klachten veroorzaken. Hierdoor verlies je veel vocht. Let daarom goed op uitdroging, vooral bij kinderen, ouderen en chronisch zieken. Als het warm weer is, neemt de kans op voedselvergiftiging toe.

Hoe kun je voedselvergiftiging voorkomen?

Een goede hygiëne in de keuken is het allerbelangrijkst:

  • Was regelmatig de handen: in ieder geval na toiletbezoek en voordat je eten gaat klaarmaken en eten;
  • Handdoeken en vaatdoeken moeten schoon zijn, anders verspreid je daarmee juist allerlei ziekmakende bacteriën en virussen. Wissel deze minstens elke dag en als ze er vies uitzien of vies aanvoelen;
  • Gebruik materialen, zoals een vork of mes, waar je rauw vlees mee hebt aangeraakt, niet voor ander voedsel. Dit geldt ook voor snijplanken!;
  • Let op de houdbaarheid van producten. Op de site van het voedingscentrum vind je goede informatie over bewaren van voedsel;
  • Houd rauw vlees en vooral kip apart van ander voedsel. Het is niet nodig om kip te wassen. Als je gaat barbecueën of gourmetten zorg dan dat het vlees al voorgegaard is. Bewaar het vlees en vis zo koel mogelijk en afgedekt;
  • Als je iets over hebt dat warm is en je wilt het in de koelkast bewaren wacht dan tot het afgekoeld is. Als je warme dingen in de koelkast zet stijgt de temperatuur in de koelkast waardoor de producten eerder kunnen bederven;
  • Pas ook goed op met het opwarmen van eerder klaargemaakt eten. Bewaar dat niet langer dan 2 dagen in de koelkast en verhit de restjes voor gebruik goed. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen;
  • De kaarten ‘5x veilig’ van het Voedingscentrum helpen om veilig om te gaan met eten;
  • Ben je op vakantie in een warm land? Daar is het risico op een voedselinfectie groter. Let goed op bij het eten van voedsel bij bijvoorbeeld kraampjes én op het servies en bestek dat gebruikt is. Twijfel je? Eet het dan niet.

Meer informatie over voedselveiligheid

Meer weten? Kijk dan op de website van het RIVM.

Open blok met informatie over Contact algemeen
Westeinde 128
2512 HE Den Haag
Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.