Veelgestelde vragen over luchtverontreiniging in Haaglanden

Laatste update: 17 oktober 2023

Lees ook het nieuwsbericht over de luchtverontreiniging in de regio Haaglanden

Veel gestelde vragen over luchtvervuiling

Hieronder vindt u antwoord op de meest gestelde vragen.

Hebt u andere vragen over luchtverontreiniging in de regio Haaglanden?Stuur dan een mail naar de afdeling Leefomgeving van GGD Haaglanden via gezondheidenmilieu@ggdhaaglanden.nl. U kunt ook tijdens kantooruren bellen naar ons algemene telefoonnummer 088 355 01 00.


  • Welke mensen zijn er gevoelig voor luchtvervuiling?

    Mensen met luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten en mensen met suikerziekte, maar ook kinderen, ouderen en zwangere vrouwen (vanwege het ongeboren kind) zijn extra gevoelig voor luchtvervuiling. Hoe meer luchtvervuiling, hoe meer mensen last krijgen van hun gezondheid. Ook kunnen klachten erger worden bij mensen die al last hebben van een long- of hart- en vaatziekte.

  • Wat betekent luchtvervuiling voor buitenactiviteiten zoals sporten, is dit wel gezond?

    De gezondheidsvoordelen van regelmatig bewegen zijn groter dan de mogelijke risico’s van blootstelling aan vervuilde lucht. Sporten is gezonder in schone(re) lucht dan in vervuilde lucht. Zelfs op een parallelweg is de lucht al schoner dan op een drukke weg zelf. Ga dus niet hardlopen of fietsen langs een drukke weg, maar kies liever voor een route met minder verkeer.

  • Maakt het uit in welk deel van de stad/regio ik sport of wandel?

    Hoe minder vervuilde lucht je inademt, hoe beter voor je gezondheid. Maak sporter nog gezonder door een schone route te kiezen. Zelfs op een parallelweg is de lucht al schoner dan op een drukke weg zelf. Ga dus niet hardlopen of fietsen langs een drukke weg, maar kies liever een route met minder verkeer.

  • Ik woon aan een drukke weg. Kan ik dan beter mijn ramen dichthouden?

    Nee, het is goed om je huis te blijven ventileren. Ook als je aan een drukke weg woont. De lucht binnen is vaak meer vervuild dan de lucht buiten. Bijvoorbeeld door kook- en bakluchtjes, schoonmaakmiddelen of door stoffen uit het gasfornuis, de gaskachel of de geiser. Zet, als dat kan, de ramen aan de ‘schoonste’ kant van het huis open. Maak de ventilatieroosters regelmatig schoon. Heb je een ventilatiesysteem (bijvoorbeeld in de keuken of badkamer)? Vervang de filters minstens twee keer per jaar. Zet het systeem nooit uit.

  • Is de luchtkwaliteit gedurende de dag hetzelfde?

    Nee, dit kan verschillen en hangt bijvoorbeeld af van de weersomstandigheden. Op luchtmeetnet.nl is te zien wat de actuele luchtkwaliteit op bepaalde plekken is waar je. Ook is de verwachting voor de komende 24 uur te zien.

  • Is de luchtkwaliteit in de zomer slechter dan in de winter?

    Dat is afhankelijk van de weersomstandigheden, maar in de zomer is er meer kans op smog dan in de winter. Bij smog is er een korte tijd veel meer luchtvervuiling dan anders. Dat kan een paar uur duren, maar kan ook meerdere dagen duren. Smog komt vaker voor in de zomer bij warm weer en als er weinig wind staat. Er zit dan veel ozon in de lucht. Mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling kunnen bij smog klachten krijgen. Ook in de winter blijft er bij bepaald type weersomstandigheden vooral fijnstof in de lucht hangen. Dat heet wintersmog.

  • Hoe kan ik zelf bijdragen aan een betere luchtkwaliteit?

    Je kunt zelf veel doen om de luchtkwaliteit te verbeteren:

    • Auto’s veroorzaken veel luchtvervuiling. Reis dus minder met de auto. Ga vaker met de fiets of de trein. Of gebruik een schonere (elektrische) auto.
    • Laat de open haard of houtkachel zo veel mogelijk uit. Wil je toch een vuurtje maken? Stook dan bewust.
    • Eet minder vlees, eieren en zuivel (melk, yoghurt, kaas). Veebedrijven veroorzaken veel luchtvervuiling.
  • Hoe kan de gemeente bijdragen aan een betere luchtkwaliteit?

    De gemeente speelt een belangrijke rol in het beschermen van haar inwoners tegen luchtvervuiling, en kan verschillende maatregelen nemen. Bijvoorbeeld;

    • Het ontwikkelen van een gevoelige bestemmingen beleid. Dergelijk beleid houdt in dat nieuwe locaties waar gevoelige groepen lang verblijven, niet worden gerealiseerd op plekken met grote luchtvervuiling. Locaties waar het in dit geval om gaat zijn woningen, scholen, kinderdagverblijven en verzorgings- en verpleegtehuizen. Het zijn immers kinderen en ouderen die het meest gevoelig zijn voor luchtverontreiniging.
    • Het nemen van bronmaatregelen, zoals het instellen van een milieuzone of een voorlichtingscampagne om inwoners bewust te maken van de gevolgen van hout stook voor de gezondheid.
    • Ondertekenen van het Schone Lucht Akkoord.
  • Is de luchtkwaliteit beter of slechter geworden ten opzichte van 10 jaar geleden?

    De luchtkwaliteit verbeterde de afgelopen jaren doordat er al veel maatregelen zijn genomen. Auto’s zijn bijvoorbeeld voorzien van een roetfilter. Ook de industrie moet emissies die uit productie vrijkomen filteren. Stallen van de veehouderij zijn voorzien van filters die een deel van fijnstof uit de lucht halen. Toch worden er nog steeds veel mensen ziek door luchtvervuiling en weten we steeds meer over die aandoeningen. Het is het daarom nog steeds belangrijk om maatregelen te nemen om de luchtkwaliteit te blijven verbeteren.