background image

Testen op corona

Laatste update: 15 november 2022

Leestijd: 4 minuten

Heb je algemene vragen over het coronavirus? Bel dan het landelijke informatienummer 0800 1351. Dit nummer is elke dag bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Gesloten in het weekend en op feestdagen.

GGD Haaglanden is voor vragen over het coronavirus telefonisch bereikbaar via (088) 355 01 00 (optie 0):

 • maandag t/m vrijdag 08.30 – 20.00 uur
 • zaterdag en zondag: 8.30 – 17.00 uur

Zelftest

Heb je klachten die kunnen wijzen op corona? Doe dan een zelftest. Ook na contact met iemand, die positief is getest, of bij terugkeer uit het buitenland adviseren we je om een zelftest te doen.

Is de uitslag van je zelftest positief? Blijf thuis en ga in isolatie. Zo voorkom je dat je anderen besmet. Op quarantainecheck.nl lees je wat je moet doen als je corona hebt. Je hoeft na een positieve zelftest geen hertest bij de GGD te doen. Alleen als je een herstelbewijs nodig hebt, is dat wel nodig.

Heb je nog vragen, neem dan contact met ons op.

Coronatest bij GGD Haaglanden

Behoor je tot 1 van onderstaande groepen? Dan is het advies om wel een coronatest bij de GGD te doen.

 • Je woont in een verzorgings- of verpleeghuis.
 • Je woont thuis en gaat naar een dagbesteding of je gaat naar een dagbesteding waar de cliĆ«nten vallen onder de categorie kwetsbare personen (boven de 70 of met een ernstige afweerstoornis).
 • Je kunt geen zelftest doen, ook niet met hulp.
 • Je hebt een herstelbewijs nodig.

GGD Haaglanden test 7 dagen per week op verschillende locaties in de regio.

Testafspraak maken bij de GGD

Je kunt online en telefonisch een testafspraak maken.

 • Online op www.coronatest.nl. Je hebt hiervoor een DigiD nodig.
 • Telefonisch via 0800 – 1202, dagelijks bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
 • Je ontvangt een afspraakbevestiging per e-mail en per SMS. Heb je deze mail niet ontvangen? Neem dan contact op met 0800 – 1202.
 • Neem je identiteitsbewijs en afspraakbevestiging mee naar de testafspraak en zorg dat je op tijd bent.

Blijf thuis tot je naar de testlocatie gaat en daarna tot de uitslag bekend is. Ontvang geen bezoek en houd 1,5 meter afstand tot huisgenoten en gezinsleden. Was vaak je handen en hoest of nies in de elleboog. Worden je klachten erger? Neem dan contact op met je huisarts.

Testlocaties regio Haaglanden

Op de pagina testlocaties vind je een overzicht van de teststraten in Haaglanden met meer informatie over bereikbaarheid en openingstijden.

Quarantaine en isolatie

Je gaat thuis in isolatie als je positief getest bent op corona. Hoe lang dit duurt en wat de regels zijn, hoor je van de GGD. Meer informatie over quarantaine en isolatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

 • Hulp nodig?

  Doof of slechthorend?

  Ben je doof of slechthorend? Je kunt bellen via de Teletolkdienst van KPN. Met de Tolkcontact-app kan het ook. Kijk voor meer informatie hierover op de websites van Tolkcontact en KPN.

  Niet mobiel?

  Is het niet mogelijk om met de auto, fiets of lopend naar de testlocatie te komen? Geef dat dan aan bij het maken van de afspraak voor de coronatest. Je krijgt dan een aantal vragen over jouw mobiliteit. Er wordt dan gekeken naar andere mogelijkheden om te testen.

 • Hoe werkt een coronatest?

  Bij aankomst op de testlocatie laat je je legitimatie zien. Er staan medewerkers van de GGD klaar, die je aanwijzingen geven. Na het controleren van je gegevens stuurt de GGD-medewerker je door naar het testloket, waar een medewerker op je wacht. De medewerker neemt met een wattenstaafje slijm af uit keel en neus. Het wattenstaafje gaat diep achterin de keel en neus. Dit doet geen pijn, maar kan vervelend aanvoelen.

  Kinderen

  Ook kinderen kunnen zich laten testen op corona. Dat kan best vervelend zijn. Het wattenstokje in neus en keelholte voelt onprettig, maar ook verpleegkundigen in beschermde kleding kunnen voor jonge kinderen beangstigend zijn. We adviseren ouders eerst om zichzelf te laten testen.

  Twijfel je? De GGD kan samen met jou bespreken of testen noodzakelijk is. Bel daarvoor 088 355 01 00.

 • De uitslag van de coronatest

  Na de coronatest ontvang je binnen 48 uur de uitslag. Soms duurt het iets langer. Dit is afhankelijk van de drukte bij de GGD, de laboratoria en het landelijk callcenter.

  • Heb je de testafspraak online gemaakt? Dan kun je de uitslag inzien op coronatest.nl. Je ontvangt een e-mail als de testuitslag klaarstaat.
  • Heb je de testafspraak telefonisch gemaakt? Dan word je gebeld over de uitslag, ook in het weekend. Je kunt bij het maken van de afspraak aangeven dat je een e-mail wilt ontvangen als de testuitslag op coronatest.nl staat. In dat geval word je niet meer gebeld. Let op: voor het online inzien van de uitslag heb je wel een DigiD nodig.

  Is de testuitslag positief, dan ga je meteen in isolatie. Je wordt zo snel mogelijk gebeld door GGD Haaglanden.

  Kun je de uitslag niet inzien?

  Heb je een mail gekregen dat de testuitslag klaar staat, maar kun je die niet inzien? Bij de veelgestelde vragen op coronatest.nl vind je meer informatie.

  Wat gebeurt er met mijn gegevens?

  We gebruiken jouw gegevens om de coronatest te doen en de uitslag te communiceren. Daarbij gaan we heel zorgvuldig om met jouw gegevens en houden we ons aan de AVG. Op de website van de GGD GHOR Nederland lees je meer over de coronatest en jouw privacy.