background image

Testen op corona

Laatste update: 17 januari 2022

Leestijd: 5 minuten

Heb je algemene vragen over het coronavirus? Bel dan het landelijke informatienummer 0800 1351. Dit nummer is elke dag bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.

GGD Haaglanden is voor vragen over het coronavirus van maandag t/m zondag van 8.30 tot 20.00 uur telefonisch bereikbaar op (088) 355 01 00.

Quarantaine en isolatie

Je gaat thuis in isolatie als je positief getest bent op corona. Hoe lang dit duurt en wat de regels zijn, hoor je van de GGD.

Je gaat 10 dagen in quarantaine als je bijvoorbeeld in de buurt was van iemand met corona. Je kunt de quarantaine verkorten als je op dag 5 een test laat doen bij de GGD die negatief is. Je bent uitgezonderd van de quarantaine:

 • wanneer je langer dan 1 week geleden een boostervaccin hebt gehad
 • of als je korter dan 8 weken geleden positief getest en hersteld bent en geen klachten hebt.

Meer informatie over quarantaine en isolatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Afspraak maken?

Je kunt online en telefonisch een testafspraak maken:

 • Online een afspraak maken op www.coronatest.nl. Je hebt hiervoor een DigiD nodig.
 • Telefonisch via 0800 – 1202, dagelijks bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
 • Je ontvangt een afspraakbevestiging per e-mail en per SMS.
 • Neem je identiteitsbewijs en afspraakbevestiging mee naar de testafspraak en zorg dat je op tijd bent op de testlocatie.
 • Heb je de mail met de afspraakbevestiging niet ontvangen? Neem dan contact op met 0800 – 1202.

Blijf thuis tot je naar de teststraat gaat en daarna tot de uitslag bekend is. Ontvang geen bezoek en houd 1,5 meter afstand tot huisgenoten en gezinsleden. Was vaak je handen en hoest of nies in de elleboog. Worden je klachten erger? Neem dan contact op met je huisarts.

Testlocaties in de regio Haaglanden

Op de pagina testlocaties vind je een overzicht van de teststraten in Haaglanden met meer informatie over bereikbaarheid en openingstijden.

 • Hulp nodig?

  Doof of slechthorend?

  Ben je doof of slechthorend? Je kunt bellen via de Teletolkdienst van KPN. Met de Tolkcontact-app kan het ook. Kijk voor meer informatie hierover op de websites van Tolkcontact en KPN.

  Niet mobiel?

  Is het niet mogelijk om met de auto, fiets of lopend naar de teststraat te komen? Geef dat dan aan bij het maken van de afspraak voor de coronatest. Je krijgt dan een aantal vragen over jouw mobiliteit. Er wordt dan gekeken naar andere mogelijkheden om te testen.

  Woon je in de gemeente Den Haag, wil je naar de teststraat gaan en ben je minder mobiel? Als je AV070-pashouder bent, kun je 1 uur na het maken van de coronatest-afspraak zelf bellen met AV070 om vervoer te regelen.

 • Hoe werkt een coronatest?

  Legitimeren

  Bij aankomst op de testlocatie laat je je legitimatie zien. Er staan medewerkers van de GGD klaar, die je aanwijzingen geven.

  Testloket

  Na het controleren van je gegevens stuurt de GGD-medewerker je door naar het testloket, waar een medewerker op je wacht.

  De test

  De medewerker neemt met een wattenstaafje slijm af uit keel en neus. Het wattenstaafje gaat diep achterin de keel en neus. Dit doet geen pijn, maar kan vervelend aanvoelen.

  Kinderen

  Ook kinderen kunnen zich laten testen op corona. Dat kan best vervelend zijn. Het wattenstokje in neus en keelholte voelt onprettig, maar ook verpleegkundigen in beschermde kleding kunnen voor jonge kinderen beangstigend zijn. We adviseren ouders eerst om zichzelf te laten testen. Twijfel je? De GGD kan samen met jou bespreken of testen noodzakelijk is. Bel daarvoor 088 355 01 00.

  Meer informatie

 • De uitslag van de coronatest

  Na de coronatest ontvang je binnen 48 uur de uitslag. Soms duurt het iets langer. Dit is afhankelijk van de drukte bij de GGD, de laboratoria en het landelijk callcenter.

  • Heb je de testafspraak online gemaakt? Dan kun je de uitslag inzien op coronatest.nl. Je ontvangt een e-mail als de testuitslag klaarstaat.
  • Heb je de testafspraak telefonisch gemaakt? Dan word je gebeld over de uitslag, ook in het weekend. Je kunt bij het maken van de afspraak aangeven dat je een e-mail wilt ontvangen als de testuitslag op coronatest.nl staat. In dat geval word je niet meer gebeld. Let op: voor het online inzien van de uitslag heb je wel een DigiD nodig.

  Is de testuitslag positief, dan ga je meteen in isolatie. Je wordt zo snel mogelijk gebeld door GGD Haaglanden.

  Kun je de uitslag niet inzien?

  Heb je een mail gekregen dat de testuitslag klaar staat, maar kun je die niet inzien? Bij de veelgestelde vragen op coronatest.nl vind je meer informatie.

  Wat gebeurt er met mijn gegevens?

  We gebruiken jouw gegevens om de coronatest te doen en de uitslag te communiceren. Daarbij gaan we heel zorgvuldig om met jouw gegevens en houden we ons aan de AVG. Op de website van de GGD GHOR Nederland lees je meer over de coronatest en jouw privacy.

 • Testen voor toegang

  Sinds 25 september 2021 heeft iedereen van 13 jaar en ouder op sommige openbare plekken een coronatoegangsbewijs nodig. Dit is een bewijs van een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je bent hersteld van corona.

  Als je je hiervoor moet laten testen, maak dan een afspraak bij 1 van de aangesloten testlocaties. Op www.testenvoortoegang.nl vind je meer informatie. Je krijgt de uitslag binnen 2 uur na de test. De uitslag is 24 uur geldig.

  Meer informatie over het coronatoegangsbewijs, hoe je dit regelt en waar je dit nodig hebt, vind je op de website van de Rijksoverheid.

 • Zelftesten

  Een corona-zelftest kun je thuis gebruiken: voor de zekerheid als je ergens naar toe moet of als je klachten hebt. Is de uitslag positief, maak dan meteen een afspraak bij de GGD. Je kunt zelftesten kopen bij de apotheek, drogist of supermarkt. Meer informatie over zelftesten vind je op de website van de Rijksoverheid.