Een gezonde leefstijl is van grote meerwaarde voor een actieve en vitale samenleving. Onderdeel daarvan is een rookvrije omgeving. Naast zichtbaarheid en regelgeving gaat het daarbij om het geven van het goede voorbeeld om schadelijk meeroken te voorkomen. Door kinderen rookvrij te laten opgroeien zorgen we ervoor dat roken geen gewoonte lijkt, en daar kan iedereen aan meedoen. GGD Haaglanden stimuleert actief alle organisaties in de regio Haaglanden bij te dragen aan een rookvrije omgeving en roept inwoners op de rookvrije omgeving te volgen en te stimuleren. Dit betekent rookvrije zones binnen en buiten, altijd uit het zicht van kinderen.
Haaglanden gemeenten aan het woord over de Rookvrije Omgeving
- Wethouder Kavita Parbhudayal van gemeente Den Haag
- Wethouder Karin Schrederhof van gemeente Delft
- Wethouder Juliette Bouw van gemeente Leidschendam-Voorburg
- Wethouder Frank ten Have van gemeente Midden-Delfland
- Burgemeester Francisca Ravenstein van gemeente Pijnacker-Nootdorp
- Wethouder Bjorn Lugthart van gemeente Rijswijk
- Wethouder Inge Zweerts de Jong van gemeente Wassenaar
- Wethouder Piet Vreugdenhil van gemeente Westland
- Wethouder Ingeborg ter Laak van gemeente Zoetermeer
Waarom Rookvrije Omgeving?
2 op de 3 volwassen rokers is als kind met roken begonnen. Iedere week starten honderden kinderen met roken en raken verslaafd. Kinderen zijn extra gevoelig voor verslaving. Hoe jonger iemand begint, hoe moeilijker het is om te stoppen. Roken lijkt een gewoonte doordat het zo zichtbaar is. Daarom streeft GGD Haaglanden naar een volledig rookvrije omgeving in de hele regio.
Hoe kan je helpen?
Klik hieronder de organisatie aan waarbinnen je actief bent en vind meer informatie over de rookvrije omgeving. Maak je beleid en omgeving zichtbaar rookvrij! Er zijn gratis borden voor buitensportverenigingen, speeltuinverenigingen, scoutinggroepen, buitenzwembaden en kinderboerderijen. Je kunt ze bestellen via: webshop.rookvrijegeneratie.nl/acties.
-
Kinderopvang
(Jonge) Kinderen horen in een gezonde en veilige omgeving te spelen en te slapen. Om zichtbaar te maken dat jouw kinderopvang rookvrij is kun je diverse materialen gebruiken.
-
Schoolterrein
Vanaf 1 augustus 2020 is een rookvrij schoolterrein opgenomen in de wetgeving. Op en rond het schoolterrein willen we goede voorbeelden en wordt er niet meer gerookt. Dit geldt voor primair en voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs. Ben je nog op zoek naar materialen?
-
Spelen en recreëren
Uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding in 2018 blijft dat 82% van de Nederlanders, voorstander is dat speelplekken rookvrij zijn met een zichtbaar bord aan de gevel of aan het hek.
Met een rookvrije speelplek geef je het goede voorbeeld aan kinderen. Voorbeelden van speelplekken zijn een speeltuin, scoutinggroep, buitenzwembad, de kinderboerderij, dierentuin of een attractiepark.
Kinderen horen rookvrij te spelen, zowel binnen als buiten. Om zichtbaar te maken dat de speelplek rookvrij is kun je diverse materialen gebruiken.
-
Sportverenigingen
Roken en sport gaan niet samen. Het creëren van draagvlak is een belangrijke eerste stap om een rookvrije sportvereniging te worden. Met de juiste communicatiemiddelen en materialen kun je de meningen hierover inventariseren binnen jouw vereniging en het draagvlak vergroten.
-
Bedrijven
Zet je ook al stappen om tabaksvrij te worden? Dit betekent stoppen met samenwerken met en investeren in de tabaksindustrie, stoppen met de verkoop van tabak, een rookvrije werkomgeving creëren voor medewerkers of een combinatie hiervan.
Je kunt helpen t.b.v. de rookvrije omgeving in regio Haaglanden!
Meer informatie over hoe je als bedrijf hierin kan bijdragen.
-
Zorg
Als zorgverlener/-organisatie kunt je op verschillende manieren een bijdrage leveren aan een rookvrije omgeving. Dit kan in de werkomgeving bijvoorbeeld door patiënten te adviseren over of te begeleiden bij stoppen met roken, of door te helpen om de instelling waarin je werkt rookvrij te maken.
Op de website van Rookvrije Zorg vind je een toolkit die handvatten biedt om een rookvrije werk- en behandelcultuur in de zorg te realiseren.
Meer informatie.
-
Gemeenten
Steeds meer gemeenten hebben beleid en uitvoeringsplannen voor een rookvrije omgeving. In 7 stappen kunt je als gemeente toewerken naar een rookvrije omgeving. Het creëren van draagvlak binnen jouw gemeente is hierbij de belangrijkste eerste stap.
Meer informatie.
Wat is belangrijk in het proces naar een rookvrije omgeving?
- Communiceer vooraf aan betrokkenen (leden, bezoekers, vrijwilligers, inwoners, werknemers, etc.) dat jouw organisatie rookvrij wordt
- Realiseer een rookvrije entree (ook de buitenplaats is rookvrij)
- Creëer draagvlak onder leden, bezoekers, werknemers, vrijwilligers en andere betrokkenen
- Maak het bespreekbaar, benader rokers vriendelijk
- Maak een meldpunt waar mensen bezwaar kunnen maken
- Maak het zichtbaar (d.m.v. borden)
- Organiseer een feestelijk opening vanaf het moment dat je organisatie rookvrij is (laat de wethouder het nieuwe rookvrije terrein officieel openen)
- Nodig (lokale) pers uit of stuur een persbericht
- Kondig het aan via (sociale/lokale) media
Regionale nieuwsbrieven
GGD Haaglanden verstuurt periodiek de nieuwsbrief Rookvrije Omgeving. Hieronder kun je de laatste editite lezen: juli 2021
Je kunt je aanmelden voor deze nieuwsbrief.
Meer informatie
Heb je algemene vragen over Rookvrije Omgeving Haaglanden neem dan contact met ons op via rookvrijeomgeving@ggdhaaglanden.nl.