background image
Informatie voor professionals

Advies bij loden waterleidingen

Laatste update: 26 september 2022

Leestijd: 2 minuten

Uit onderzoek van het RIVM en het advies van de Gezondheidsraad (eind 2019) blijkt opnieuw dat de inname van lood via kraanwater uit loden leidingen nadelige gezondheidseffecten kan hebben, ook al bij lage blootstelling. Meer informatie over de gezondheidsrisico’s van lood kunt u vinden op de website van GGD Leefomgeving.

Hieronder leest u meer informatie over:

  • hoe u kunt controleren of er loden leidingen in een pand aanwezig zijn;
  • wat u kunt doen bij loden leidingen of nieuwe kranen en/of waterleidingen.

Hoe komt lood in het kraanwater?

Het kraanwater in Nederland is van hoge kwaliteit, het is veilig én de gezondste keuze om te drinken. Maar soms kan te veel lood in kraanwater voorkomen. Dit kan komen door:

  • loden waterleidingen die nog aanwezig zijn in woningen en gebouwen van vóór 1960;
  • nieuwe kranen of waterleidingen tijdens de eerste 3 maanden dat ze in gebruik zijn.

Hoe weet ik of er loden leidingen zijn?

Weet u niet of er loden leidingen in het pand zijn? Met behulp van dit stroomschema (PDF, 26 kB) kunt u dit zelf controleren. In onderstaand filmpje ziet u ook hoe u loden leidingen herkent.

Adviezen bij loden waterleidingen

Zijn er inderdaad loden leidingen? Dan is het belangrijk om deze te (laten) vervangen. Drink geen water uit de kraan zolang dat nog niet is gebeurd. Dit geldt ook voor het aanmaken van bijvoorbeeld flesvoeding, limonade, thee, soep en het bereiden van voedsel dat veel water opneemt, zoals rijst en pasta. Gebruik in plaats daarvan:

  • flessenwater;
  • kraanwater uit niet-loden leidingen;
  • water van een openbaar tappunt.

Adviezen bij nieuwe kranen en/of waterleidingen

Ook nieuwe kranen en nieuwe waterleidingen kunnen lood afgeven tijdens de eerste 3 maanden, dat u ze gebruikt. Spoel de kraan daarom in die periode goed door voordat u er water uit drinkt. Kijk voor de actuele doorspoeladviezen op www.ggdhaaglanden.nl/lodenleidingen.

Meer informatie over lood in kraanwater

Meer weten? Kijk dan op:

Met vragen over lood in kraanwater kunt u tijdens kantooruren ook contact opnemen met de afdeling Leefomgeving. Dit kan via het algemene telefoonnummer 088 355 01 00 of via de mail: gezondheidenmilieu@ggdhaaglanden.nl.