GGD’en stoppen met testen op corona

Het ministerie van VWS heeft vrijdag 10 maart jongstleden besloten dat de GGD’en stoppen met testen op corona. Daarom is het na 17 maart niet meer mogelijk je bij ons te laten testen. Onze testlocatie in Den Haag is vanaf dat moment gesloten en je kunt dan geen afspraak meer maken.

De GGD’en hebben de afgelopen drie jaar een belangrijke rol geleverd aan de bestrijding van corona. Sinds 1 juni 2020 namen de GGD’en meer dan 31,6 miljoen testen af bij bijna 12 miljoen mensen. Sinds 6 januari 2021 gaven de GGD’en tot op vandaag bijna 37 miljoen vaccinaties tegen corona aan ruim 12,5 miljoen mensen, een activiteit die nu nog doorgaat.

Herstelbewijs

Sommige landen vragen nog om een Digitaal Corona Certificaat (DCC). Die krijgen mensen bijvoorbeeld met een herstelbewijs. Hiervoor kan je nog tot en met 17 maart 2023 testen bij de GGD’en. Een afspraak maak je op www.coronatest.nl of bel naar 0800 – 1202. Na 17 maart 2023 gaan commerciële partijen de testen afnemen.

Vaccineren

De minister besloot verder op 10 maart dat er in het voorjaar van 2023 geen nieuwe vaccinatieronde tegen corona komt.

Heb je na 18 september 2022 een herhaalprik gehad? Het is dan niet nodig en niet mogelijk om nóg een herhaalprik te halen bij de GGD. Voor sommige mensen met een medisch hoog risico kan het wel nodig zijn om een extra herhaalprik te halen. Het gaat om individuele patiënten. Een medisch specialist kan iemand met een medisch hoog risico doorverwijzen naar de GGD voor een extra herhaalprik.

Mensen van 12 jaar en ouder die nog geen coronaprikken uit de basisserie of een herhaalprik hebben gehaald kunnen nog steeds terecht bij de GGD.

Voor informatie over het maken van een afspraak voor een coronaprik:

  • Coronaprikken uit de basisserie (de eerste prikken): bel naar 0800 – 7070
  • Herhaalprik (alleen als je na 18 september 2022 geen herhaalprik hebt gehad): maak online een afspraak via www.planjeprik.nl of bel naar 0800 – 7070

Wil je weten waar je zonder afspraak terecht kunt voor een coronaprik? ga naar de website prikkenzonderafspraak.nl.

Maatregelen vervallen

Maatregelen zoals het advies om een zelftest af te nemen en in isolatie te gaan bij een positieve test vervallen. Wel roept het kabinet iedereen op om het gezonde verstand te blijven gebruiken bij griep- of verkoudheidsklachten. Het is altijd verstandig thuis te blijven als je ziek bent, bij lichte klachten te overleggen met je werkgever of je thuis kunt werken, fysiek contact met kwetsbaren te beperken, in je elleboog te hoesten of te niezen, regelmatig handen te wassen en voor voldoende frisse lucht te zorgen.

Meer informatie over het besluit van de minister of vragen? Kijk dan op rijksoverheid.nl/corona.

Meer informatie