Cress Challenge voor een gezonder leven

Microgroenten in Moerwijk

Laatste update: 28 augustus 2023

In Buurtkamer De Luyk in Moerwijk zitten twintig mensen bij elkaar. Ze lunchen met thee en broodjes kaas. Het gezelschap is net terug van hun (eerste) bezoek aan een kas in Monster. De excursie is georganiseerd door Renate Stüger. Zij en andere vrijwilligers stimuleren Moerwijkers die de buurtkamer bezoeken om gezonder te leven. Het uitstapje naar de kas helpt hen daarbij. Hoe precies komt later aan bod. Eerst vertellen we je meer over Renate en De Luyk.

 

Gezonde lunch en wereldgerechten

Renate heeft een achtergrond in het onderwijs en woont in de buurt van De Luyk. Toen zij aangaf dat zij er wel eens les wilde geven, kreeg ze de vraag of ze er ook vrijwilligerswerk wilde doen. Inmiddels is ze coördinator van de buurtkamer en biedt zij samen met haar medevrijwilligers omwonenden elke dinsdag een gezonde lunch aan. In Den Haag Zuidwest, waar Moerwijk deel van uitmaakt, voelen de inwoners zich over het algemeen ongezonder dan in de rest van Den Haag. Moerwijkers worden gemiddeld ook minder oud. De gezonde lunches moeten bijdragen aan een oplossing van dit probleem, net als gerechten uit de wereldkeuken die op woensdagavond op het menu staan. Deze maaltijden zijn gezonder, zonder dat ze te veel van hun originele smaak afwijken. Ook krijgen de bezoekers tips hoe ze met restjes een volledige maaltijd kunnen bereiden, om zo voedselverspilling tegen te gaan.

Bezoekers van Buurtkamer De Luyk in Moerwijk.

Bezoekers van Buurtkamer De Luyk in Moerwijk op bezoek bij Koppert Cress in Monster (foto: Sharon Stork)

‘Onze bezoekers hebben verschillende achtergronden, dus het is leuk om recepten uit elkaars keuken uit te proberen,’ vertelt Renate. ‘Alleen kiezen we bijvoorbeeld voor volkoren in plaats van witte rijst. Je merkt soms dat mensen hun culturele smaken willen behouden. Dat snap ik wel. Daarom zeggen we niet “dat mag niet”, maar leggen we uit dat als je twee baklava neemt, je daarna beter een extra blokje om kunt lopen.’ De activiteiten van De Luyck staan niet op zichzelf; de vrijwilligers werken samen met GGD Haaglanden – onder de vlag van de Haagse Aanpak Gezond Gewicht (HAGG) – aan een gezonder Moerwijk.

 

Cress Challenge

En dan nu het bezoek aan de kas. Het gaat om Koppert Cress, actief sinds 2002. Dit bedrijf teelt op een duurzame manier cressen (microgroenten, zoals tuinkers) voor restaurants. Het door Renate georganiseerde uitstapje helpt de deelnemers om het belang van gezond eten in te zien. In de kas mogen ze de cressen proeven, die hebben spannende smaken als anijs, limoen en peultjes.

Een deel van het gezelschap doet mee aan de Cress Challenge, georganiseerd door Greenport West-Holland in samenwerking met Gezond en Gelukkig Den Haag. De deelnemers verwerken cressen twee weken lang in hun dieet en twee weken niet. Ze krijgen een glucosemeter en een app om te zien welk effect het eten van de cressen, gecombineerd met voedingsadvies en lichaamsbeweging, op hun gezondheid heeft. ‘De deelnemers zijn er heel enthousiast over, het geeft ze meer inzicht in hun eigen gezondheid en hoe zij die zelf kunnen beïnvloeden met gezond voedsel en meer beweging,’ zegt Renate.

Bezoekers van Buurtkamer De Luyk krijgen uitleg over cressen bij Koppert Cress in Monster.

Bezoekers van Buurtkamer De Luyk krijgen uitleg over microgroenten (cressen) bij Koppert Cress in Monster (foto: Sharon Stork).

 

“Eten verbindt mensen”

Na de lunch in De Luyk krijgen de Moerwijkers die meedoen aan de Cress Challenge een doos met microgroenten mee naar huis. Iedereen vond het een leuke en leerzame dag. Renate: ‘De Luyk is als een tweede thuis voor de bezoekers. We merken dat er mensen zijn die echt behoefte hebben aan het sociale contact en die zonder ons voornamelijk alleen thuis zijn. Eten verbindt mensen en als we daar een gezonde draai aan geven, levert dat op de lange termijn alleen maar voordelen op.’