project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Zwemmen in natuurwater

Als het warm is, zoeken veel mensen verkoeling in natuurwater. Maar door het warme weer is het risico groter dat natuurwater besmet raakt met ziekteverwekkers als bacteriën, blauwalg of botulisme. Daar kunnen mensen behoorlijk ziek van worden.


Geschikte zwemlocaties

Wilt u zwemmen in natuurwater? Kies er dan voor om te gaan zwemmen op een plek waar de kwaliteit van het water wordt gecontroleerd.

De provincie Zuid-Holland wijst elk jaar de zwemlocaties aan waar de waterkwaliteit wordt gecontroleerd zodat u er veilig kunt zwemmen. De Omgevingsdienst Midden-Holland controleert in opdracht van de provincie de waterkwaliteit en veiligheid. Dat gebeurt elke 2 weken tijdens het zwemseizoen.

Soms is de waterkwaliteit op een zwemlocatie te slecht om in te zwemmen of is een locatie onveilig. In dit geval zal de Omgevingsdienst Midden-Holland hiervoor waarschuwen of een negatief zwemadvies of zwemverbod instellen.


Zwemwater.nl en Zwemwater App

Alle officiële zwemlocaties in de regio Haaglanden staan op www.zwemwater.nl. Hier vindt u ook het laatste nieuws met betrekking tot de waterkwaliteit van elke locatie. Al het andere natuurwater wordt niet gecontroleerd op hygiëne en veiligheid. Wij raden het dan ook af om daar te zwemmen.


Met behulp van de Zwemwater App, ontwikkeld door Rijkswaterstaat, de provincies en de waterschappen, vindt u de locaties waar u met een gerust hart een frisse duik kunt nemen. Download de App in de App Store of Google Play.


Gezondheidsklachten

Bij warm weer kunnen er blauwalg, botulisme en andere ziekteverwekkers in het water zijn. U kunt hierdoor de volgende klachten krijgen: 

  • hoofdpijn
  • huidirritatie
  • misselijkheid
  • diarree
  • koorts


Niet iedereen krijgt klachten. Heeft u wel gezondheidsklachten na het zwemmen? Meld dit dan via de Zwemwatertelefoon op 0800 90 36. Neem daarnaast contact op met uw huisarts.


Meer informatie

  • Kijk op www.zwemwater.nl voor meer informatie over zwemwater in Nederland en de regio Haaglanden.