project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Zwemmen in natuurwater

Als het warm is zoeken veel mensen verkoeling in natuurwater. Als u in natuurwater gaat zwemmen, loopt u mogelijk gezondheidsrisico’s.


Geschikte zwemlocaties

Op officieel aangewezen zwemlocaties in de natuur wordt de waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd door de Omgevingsdienst Midden Holland. Zij doen dit in opdracht van de provincie. Tijdens het zwemseizoen zelfs elke twee weken.

Door hier te zwemmen kunt u de gezondheidsrisico’s beperken. In niet gecontroleerd water is de kans groter dat u met ziekteverwekkers (bijvoorbeeld, virussen, bacteriën of parasieten) in aanraking komt. Wij raden het daarom af om daar te gaan zwemmen. Alle officiële zwemlocaties in de regio Haaglanden staan op www.zwemwater.nl. Hier vindt u ook het laatste nieuws met betrekking tot de waterkwaliteit van elke locatie. De GGD heeft geen controlerende taken met betrekking tot de kwaliteit van zwemwater in de regio Haaglanden.

Evenementen

Sinds een aantal jaren wordt steeds meer gezwommen in grachten, plassen en meren die niet aangewezen zijn als officiële zwemlocaties. Hier wordt niet gecontroleerd op de kwaliteit van het water en andere vervuilingen en gevaren in en rond de plek. Als hier officiële evenementen plaatsvinden, kan het zijn dat er wel wordt gecontroleerd op de waterkwaliteit en dat extra voorlichting over de gezondheidsrisico’s plaatsvindt.


Verminderde weerstand

 • GGD Haaglanden raadt personen met een minder goede weerstand af om te gaan zwemmen in natuurwater. Denk bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen en personen die medicatie gebruiken die de weerstand onderdrukken.
 • Mensen met huidwondjes of oor-/oogirritaties kunnen beter niet zwemmen in natuurwater.
 • Ouderen en kinderen vallen ook onder de risicogroep en dienen alert te zijn op de gezondheidsrisico’s zodat zij/ ouders zelf een afgewogen keus kunnen maken om te zwemmen in natuurwater.

Gezondheidsrisico’s zwemmen in natuurwater

 • De meest voorkomende aandoening is zwemmersjeuk. Een larve van een wormsoort die voorkomt bij eenden is hier de oorzaak van. Al kort na het zwemmen kan men onder de rode bultjes zitten, die heftig jeuken, maar verder onschuldig zijn.
 • In het water kan Cryptosporidium voorkomen. Deze parasiet veroorzaakt diarree.
 • Andere veel voorkomende veroorzakers van diarree zijn de E.coli bacterie en het norovirus. Beide kunnen klachten geven zoals braken, diarree en misselijkheid.
 • Een zeldzame, mogelijk ernstig verlopende ziekte is de ziekte van Weil. Deze ziekte wordt verspreid door een bacterie (leptospirose) in rattenurine. Via de slijmvliezen of kleine huidwondjes kan de bacterie uit het water in het lichaam terechtkomen.
 • Ook botulisme kan in het water voorkomen. Besmetting van mensen is zeer zeldzaam. Meer informatie over botulisme vindt u op deze website
 • Als u in aanraking komt met blauwalg kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten.

Tips om gezondheidsrisico’s te verkleinen

 • Zwem alleen op officieel aangewezen zwemlocaties (dit zijn op zwemplekken waarvan de waterkwaliteit gecontroleerd is) en op andere plekken alleen bij officiële evenementen.
 • Let op scherpe voorwerpen op de bodem en langs de oevers.
 • Zwem niet in lauw, stilstaand water.
 • Zwem niet in water waarin (blauw)algen zichtbaar zijn.
 • Zwem niet in water waarin dode dieren (vissen, eenden, watervogels) drijven. Raak geen dode dieren aan. Als u dode dieren in het water ziet, waarschuw dan de gemeente, de provincie of het waterschap.
 • Drink nooit oppervlaktewater, ook niet als het er schoon uitziet.
 • Spoel huid en haren af met schoon kraanwater en droog u goed af.


Raadpleeg altijd uw huisarts bij gezondheidsklachten na zwemmen in natuurwater.

Honden en blauwalg en botulisme

Honden zijn erg gevoelig voor blauwalgen. Tijdens het zwemmen kunnen ze water binnenkrijgen maar ook nadat zij gezwommen hebben in besmet water en daarna hun vacht schoonlikken, kunnen ze de toxines (gifstoffen) binnenkrijgen. Honden kunnen hier heel ziek van worden en zelfs door overlijden. Het is daarom altijd aan te raden uw hond te wassen nadat deze in verdacht water heeft gezwommen.

Houdt uw huisdieren ook uit de buurt van water waar dode en zieke waterdieren in liggen en voorkom dat zij in contact komen met dode dieren. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door botulisme. Botulisme is zeldzaam bij honden maar wanneer zij grote hoeveelheden gif binnen krijgen, zoals kan gebeuren wanneer ze van een kadaver eten, kunnen ze ziek worden. Bovendien dragen rottende kadavers allerlei andere ziekteverwekkers bij zich.

Neem zo nodig contact op met de dierenarts.