project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw is een grote plant, die wel 3,5 meter hoog kan worden. Hij groeit vaak langs autowegen, fiets- en voetpaden en in het bos. Bij aanraking kan het sap van de plant huidklachten veroorzaken. 

Hoe herken ik de reuzenberenklauw?

De reuzenberenklauw kan wel 3,5 meter hoog worden. Hij heeft grote witte bloemen, grote bladeren en een dikke stam. Hierdoor vinden kinderen het vaak leuk om onder de plant te spelen. De plant bloeit van juni tot ver in de herfst.


Klachten

Bij contact met de reuzenberenklauw komen er sappen vrij. Bij zonlicht veroorzaakt het sap jeukende, rode vlekken of blaasjes op de huid. Na enkele uren kunnen deze zich ontwikkelen tot grote blaren. De blaren zien eruit als ernstige brandwonden en genezen pas na 1 tot 2 weken. 


Wat moet u doen na contact met een berenklauw?

  • Was de huid direct met water en zeep.
  • Bedek de huid daarna meteen, zodat er geen zonlicht op kan komen. Het is verstandig om minstens een week uit de zon te blijven.
  • Smeer de huid nog enkele maanden goed in met een zonnebrandmiddel
  • Ernstige klachten? Neem contact op met de huisarts.
  • Oogklachten? Spoel uw ogen direct uit en neem contact op met de huisarts.


Gewone berenklauw

De gewone berenklauw lijkt op de reuzenberenklauw, maar is kleiner (tot 2 meter). Het sap van deze plant geeft minder klachten, maar toch kunnen er blaren ontstaan als de huid wordt blootgesteld aan zonlicht.