project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Coronavirus

Informatie coronavirus voor scholen en kinderopvang

Mogen kinderen met neusverkoudheid naar de kinderopvang?

Voor kinderen van 0 tot 4 jaar en kinderen in groep 1 of 2 van de basisschool geldt dat zij bij een neusverkoudheid naar de kinderopvang (kinderdagopvang, BSO en gastouderopvang) mogen, behalve:


  • als het kind ook koorts of andere COVID-19-klachten heeft;
  • als het kind een contact is van een patiënt met een bevestigde COVID-19;
  • als een huisgenoot van het kind koorts (boven 38 graden Celsius) en/of last van benauwdheid heeft.


Kinderen vanaf groep 3

Kinderen vanaf groep 3 en ouder en medewerkers blijven thuis bij: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging of koorts. Als de kinderen en medewerkers 24 uur klachtenvrij zijn, mogen zij weer naar school of de kinderopvang. Kinderen (en ouders) blijven ook thuis als iemand anders in huis benauwd is en/of koorts heeft.


Wat kunt u als school/kinderopvang doen?

Bij een ziekmelding vraagt u wat de klachten zijn. Kinderen in groep 1 of 2 die alleen neusverkouden zijn, maar geen koorts hebben, mogen naar school of opvang. Kinderen vanaf groep 3 en volwassenen die klachten hebben passend bij het coronavirus kunt u adviseren om zich te laten testen. Het testen van kinderen van t/m groep 2 met neusverkoudheid is met name van belang als zij een contact zijn van een patiënt met het coronavirus of als er meerdere kinderen in een klas ziek zijn. De GGD kan hierin adviseren.

De schoolleider of locatiemanager meldt drie of meer gevallen van een ziekte van vermoedelijk infectieuze aard (zoals diarree, vlekjesziekten) altijd bij de afdeling infectieziektebestrijding van de GGD. Dit geldt ook bij infecties van (mogelijk) coronavirus: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging (tot 38 graden Celsius) of koorts.

Meld mogelijke uitbraken van het coronavirus op uw school/kinderopvang bij de GGD Haaglanden, afdeling infectieziektebestrijding, via telefoonnummer 070 3537240, optie 0 en kies voor ‘scholen en kinderopvang’. Dit nummer is

bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Buiten kantooruren kunt u een e-mail sturen naar coronavirus@ggdhaaglanden.nl. De GGD neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.


Wat gebeurt er als er een besmetting is vastgesteld op uw school/kinderopvang?

GGD Haaglanden voert een bron- en contactonderzoek uit onder alle mensen waarmee de medewerker/het kind tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad. De GGD vraagt dan aan de patiënt (of ouder/verzorger) met wie hij/zij precies contact heeft gehad in de besmettelijke periode en neemt zo nodig maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan. Indien uw school of kinderopvang betrokken is in een contactonderzoek, neemt de GGD contact met u op.


Op de volgende site van de AJN (https://ajnjeugdartsen.nl/nieuwsbericht/nieuwe-beslisboom-neusverkouden-kinderen-ajn-boink/) staan 2 beslisbomen om voor scholen/kdv’en te beslissen of een verkouden kind mag komen.Meer informatie