Schoonmaken en desinfecteren zijn 2 verschillende handelingen. Schoonmaken is het verwijderen van stof, vuil en ziekteverwekkers.
Als verkeerd of onvoldoende wordt schoongemaakt, kunnen ziekteverwekkers achterblijven of zelfs verspreid worden. Hierdoor kunnen mensen ziek kunnen worden.
Door te desinfecteren worden ziekteverwekkers gedood. Het is belangrijk om alleen te desinfecteren als dat nodig is en om dit op een goede manier te doen.
Schoonmaken
Deze factsheet geeft algemene adviezen over schoonmaken en desinfecteren die op elk evenement belangrijk zijn.
Voor activiteiten tijdens evenementen waarbij extra gezondheidsrisico’s zijn, heeft GGD Haaglanden factsheets opgesteld met daarin specifieke informatie. Neem alle andere factsheets door die van toepassing zijn op het evenement om de risico’s zoveel mogelijk te beperken.
Maak altijd een planning
Maak altijd gebruik van een schoonmaakplan en een schoonmaakschema. Voorbeelden zijn beschikbaar in de Hygiënerichtlijn voor evenementen van hetLandelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV).
Schoonmaaktechnieken
- Maak eerst ‘droog’ schoon (afstoffen, stofzuigen of vegen) en daarna ‘nat (vochtig doekje, dweilen).
- Maak schoon van ‘schoon’ naar ‘vuil’ en van ‘hoog’ naar ‘laag’.
- Maak oppervlakken en handcontactpunten, die veel gebruikt of aangeraakt worden, meerdere keren per dag schoon. Denk hierbij aan het pinapparaten, gebruikte materialen, toiletten, doorspoelknoppen, kranen, deurklinken, stoelen, tafels, etc.
Schoonmaakmaterialen
- Maak voor schoonmaken op evenementen vooral gebruik van schoonmaakmaterialen die na gebruik weggegooid kunnen worden.
- Wanneer wasbare materialen worden gebruikt, sla deze dan na gebruik op in waszakken en was deze dagelijks op minimaal 60 graden Celsius. Laat ze daarna drogen in de lucht of een wasdroger.
- Gebruik voor de schoonmaak van oppervlakken een schoonmaakmiddel, zoals een allesreiniger. Volg altijd de aanwijzingen op het etiket.
- Gebruik bij elke schoonmaakbeurt nieuw sopwater. Vervang ook het sop wanneer dit zichtbaar vuil oogt.
- Laat natte schoonmaakmaterialen na gebruik nooit in emmers achter.
- Draag wegwerphandschoenen bij het schoonmaken van voorwerpen of oppervlakken waar lichaamsvloeistoffen, zoals bloed, urine, ontlasting en speeksel op (kunnen) zitten.
- Wanneer kleding bij het schoonmaken in contact kan komen met lichaamsvloeistoffen, draag dan ook een wegwerpschort.
Tip: Gebruik een (wegwerp) microvezeldoek voor de schoonmaak. Microvezeldoekjes hebben door hun structuur een veel groter oppervlak dan katoenen schoonmaakdoekjes. Zo kunnen microvezeldoekjes vuil en ziekteverwekkers veel beter opnemen dan gewone schoonmaakdoekjes. Lees van tevoren hoe de doekjes gebruikt en schoongemaakt moeten worden. Vervang een doekje regelmatig en in elk geval als deze er vies uit ziet.
Desinfecteren
- Desinfecteer alleen oppervlakken en materialen die in aanraking zijn gekomen met bloed.
- Extra desinfecteren vanwege COVID-19 is niet nodig.
- Een desinfectiemiddel werkt niet goed op een oppervlak dat vies of stoffig is. Maak daarom de plek waar bloed op zit eerst goed schoon voordat deze wordt gedesinfecteerd.
- Draag bij het desinfecteren altijd wegwerphandschoenen.
Lees altijd het etiket
Elk desinfectiemiddel heeft een andere inwerktijd nodig om goed te kunnen werken. Lees daarom altijd op de verpakking hoe het desinfectiemiddel gebruikt moet worden.
Toegelaten desinfecterende middelen
In Nederland mogen alleen desinfectiemiddelen voor harde oppervlakken gebruikt worden die door het College voor toelatingen van gewasbeschermings-middelen en biociden (Ctgb) zijn toegestaan én die beschikken over een virusclaim.
De middelen zijn te herkennen aan een N- of NL-code op de verpakking (4 tot 5 cijfers gevolgd door ‘-N’, bijvoorbeeld: 12345 N of ‘NL-’ gevolgd door 7 of 11 cijfers). Een aantal voorbeelden:
- Alcohol Dentior 80% (14366 N)
- Alcohol Podior 80% (14331 N)
- Suma Alcoholdoekjes (16475 N)
- Mikrozid Sensitive Wipes (13744 N)
- Divosan Etha-plus (14023 N) (sprayflacon)
Let op: Deze middelen zijn alleen voor gebruik op oppervlakken en zijn dus niet om de handen mee te desinfecteren.
Middelen die zijn toegelaten, vindt u op de website van het Ctgb. Hoe u deze middelen daar kunt opzoeken, vindt u hieronder bij ‘Zoekstrategie toegelaten desinfecteringsmiddelen’.
Zoekstrategie toegelaten desinfecterende middelen
Hieronder staat hoe u desinfecterende middelen kunt vinden op de website van het Ctgb. Eerst beschrijven we hoe u een overzicht van toegelaten desinfecterende middelen kunt vinden.
Heeft u al een desinfecterend middel en wilt u weten of u dit mag gebruiken? Gebruik dan de tweede zoekstrategie.
Een overzicht van toegelaten desinfecterende middelen zien
- Ga naar www.ctgb.nl en klik op ‘Toelatingendatabank’ Of ga direct naar https://toelatingen.ctgb.nl.
- Klik op de knop ‘Filters’.
- Voer de gewenste selectiecriteria in. Bij ‘Gebruikers’ kunt u professioneel invoeren. Bij ‘Producttypes kiest’ u een optie die hieronder beschreven staat:
- Middelen die geschikt zijn voor materialen en oppervlakken hebben een PT02-code (Desinfecterende middelen voor privégebruik en voor de openbare gezondheidszorg, alsmede andere desinfectantia). Let erop dat wanneer u oppervlakken wilt desinfecteren waar bloed op is gekomen, dat u gebruik maakt van een desinfectiemiddel dat beschikt over een virusclaim. Deze middelen kunt u filteren door onder het filter ‘Doelorganismen’ de term ‘Virussen’ in te voeren.
- Middelen die geschikt zijn voor oppervlakken waarop eet- en drinkwaren kunnen komen, hebben een PT04-code (Ontsmettingsmiddelen voor gebruik in de sector voeding en diervoeders).
- Nu verschijnt er een lijst met alle middelen die voldoen aan de gekozen filters.
- Vervolgens kunt u klikken op de naam van het product waardoor een nieuwe pagina verschijnt. Let op: kijk goed of de expiratiedatum niet verlopen is. Is dat wel zo, dan is de toelating niet meer geldig.
- Scrol naar de kop ‘Actuele gebruiksvoorschriften’ en klik op de knop ‘Downloaden’ om het gebruiksvoorschrift te lezen waar informatie te vinden is over de werking van het middel.
- Controleer in het actuele gebruiksvoorschrift altijd of het middel geschikt is voor uw toepassing en welke maatregelen bij gebruik moeten worden genomen. Let ook altijd op de inwerktijd die het middel nodig heeft om goed te kunnen werken en of dit past bij uw werkwijze.
Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Servicedesk van het Ctgb Board for the Authorisation of Plant Protection Products and Biocides via telefoonnummer 0317 – 471 810 of door het servicedesk-vragenformulier in te vullen.
Zoekstrategie specifiek desinfecterend middel
- Ga naar www.ctgb.nl en klik op ‘Toelatingendatabank’ Of ga direct naar https://toelatingen.ctgb.nl.
- Hier kunt u zoeken op de naam van het product.
- Vervolgens kunt u klikken op de naam van het product waardoor een nieuwe pagina verschijnt.
- Ga naar de kop ‘Actuele gebruiksvoorschriften’ en klik op de knop ‘Downloaden’ om het gebruiksvoorschrift te lezen waar informatie te vinden is over de werking van het middel.
- Controleer in het actuele gebruiksvoorschrift altijd of het middel geschikt is voor uw toepassing en welke maatregelen bij gebruik moeten worden genomen. Wanneer u oppervlakken wilt desinfecteren waar bloed op is gekomen, maak dan gebruik van een desinfectiemiddel dat beschikt over een virusclaim. Let ook altijd op de inwerktijd die het middel nodig heeft om goed te kunnen werken en of dit past bij uw werkwijze.
Handhygiëne
Alle bezoekers, deelnemers en medewerkers moeten altijd handhygiëne toe kunnen passen. Dit is de beste manier om verspreiding van infectieziekten te voorkomen.
Handen wassen
Handen wassen gebeurt met water en zeep. U vindt de handwasinstructie op de website van het RIVM. Een volwaardige handwasfaciliteit moet een wasbak hebben met stromend water, papieren handdoekjes, vloeibare handzeep en een afvalbak.
Het is belangrijk dat bezoekers en medewerkers hun handen kunnen wassen op de volgende momenten:
- wanneer zij zichtbaar vuile handen hebben;
- wanneer de handen plakkerig aanvoelen;
- na een toiletbezoek;
- als er lichaamsvloeistoffen op zijn gekomen, bijvoorbeeld na hoesten, niezen of het snuiten van de neus;
- voor en na het (bereiden van) eten;
- na schoonmaakwerkzaamheden;
- na het uittrekken van handschoenen.
Let op: handdesinfectie(gel) is niet toegestaan.