Persbericht

Westlandse arbeidsmigranten massaal geprikt

25 juni 2021 – Zo’n 13.000 arbeidsmigranten die in Westland werken, krijgen de komende weken de mogelijkheid zich te laten vaccineren via hun uitzendbureaus. Westlandse uitzendbureaus (EG-personeelsdiensten en West Flex), de gemeente Westland en GGD Haaglanden werken samen om te zorgen dat ook deze groep mensen, die moeilijk te bereiken is via de reguliere prikoproepen, beschermd wordt tegen het virus.

Donderdag 24 juni jl. werden de eerste 100 arbeidsmigranten gevaccineerd. Vanaf zaterdag 3 juli kunnen elk weekend 2600 arbeidsmigranten voor hun prik terecht bij de GGD-vaccinatielocatie in de Broodfabriek in Rijswijk. Na aanmelding door de uitzendbureaus worden de arbeidsmigranten naar de GGD-vaccinatielocatie gebracht. Zij ontvangen dan het Janssen-vaccin. Als iemand liever het Pfizer of Moderna vaccin heeft, kan dit ook. De GGD zal helpen met het maken van de benodigde tweede afspraak voor de prik met het Pfizer of Moderna vaccin.

Westlandse zorgwethouder Piet Vreugdenhil: “Een prik beschermt ons tegen het virus en helpt ons van de coronamaatregelen af. Het is heel belangrijk dat de Westlandse arbeidsmigranten nu ook gericht geholpen worden; voor henzelf op de eerste plaats, maar ook voor het glastuinbouwcluster en voor de Westlandse samenleving.”

Directeur GGD Haaglanden Annette de Boer: “Arbeidsmigranten zijn een belangrijke bevolkingsgroep in Haaglanden. Ik ben daarom blij dat wij nu ook aan de arbeidsmigranten uit Westland coronavaccinaties kunnen aanbieden.”

Veel animo

Uit een inventarisatie door werkgevers bleek dat er veel animo onder arbeidsmigranten is. Volgens sommige uitzenders wil 80% van de arbeidsmigranten die zij in Westland aan werk helpen, graag een vaccin. Toch zijn arbeidsmigranten die in Westland werken, maar niet wonen, moeilijk te bereiken via de reguliere oproepen. Doordat hun verblijfadres bij instanties niet bekend is, ontvangt niet iedereen een oproep en door de taalbarríère is het maken van een afspraak soms ingewikkeld. De speciale vaccinatiemomenten, die via de werkgevers worden gecommuniceerd, zijn een oplossing voor deze landelijk problemen.

Eerste gemeente

GGD Haaglanden heeft als eerste met de gemeente Westland een samenwerking om op grote schaal vaccinaties voor arbeidsmigranten te organiseren. GGD Haaglanden is ook in overleg met andere gemeenten in de regio waar veel arbeidsmigranten werken om dit voorbeeld te volgen.

“In Westland willen we onze arbeidsmigranten goed in beeld hebben. Daarom hebben we veel contact met werkgevers en uitzenders om te zorgen dat arbeidsmigranten die hier komen werken of hier verblijven zich bij de gemeente inschrijven. Dat overzicht en die nauwe contacten komen nu goed van pas om deze speciale prikmomenten goed te organiseren”, aldus Vreugdenhil.

Naar verwachting zijn begin augustus alle Westlandse arbeidsmigranten, die dat willen, gevaccineerd. Degenen die het Janssen-vaccin ontvangen, zijn dan direct klaar.

Directeur Annette de Boer en zorgwethouder Pieter Vreugdenhil van Westland op de vaccinatielocatie in Rijswijk

Open blok met informatie over Contact algemeen
Westeinde 128
2512 HE Den Haag
Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.