De tentoonstelling “Toekomst zonder littekens” in het HagaZiekenhuis laat de impact zien van besnijdenis bij meisjes en vrouwen.
Meisjesbesnijdenis, ook wel vrouwelijke genitale verminking (VGV) genoemd, is een niet noodzakelijke medische ingreep die blijvende fysieke en psychische littekens achterlaat. In Nederland geldt het als een strafbare vorm van kindermishandeling en ernstige schending van de mensenrechten. Wereldwijd zijn naar schatting 230 miljoen meisjes en vrouwen besneden. In ons land zijn naar schatting 41.000 vrouwen besneden, en ongeveer 4.200 meisjes lopen risico om in de komende 20 jaar hiermee te maken te krijgen. (Bron Pharos).
Om bewustwording te vergroten organiseert GGD Haaglanden van donderdag 6 februari tot maandag 3 maart de tentoonstelling “Toekomst zonder littekens” in de centrale hal van het HagaZiekenhuis in Den Haag. De opening op 6 februari valt samen met de Internationale Zero Tolerance Dag tegen Vrouwelijke Genitale Verminking.
In de regio Den Haag werken verschillende organisaties samen om meisjes en vrouwen te beschermen. Preventie, vroegsignalering en specialistische zorg staan hierbij centraal. Het HagaZiekenhuis speelt een cruciale rol door een speciaal nazorgspreekuur aan te bieden voor vrouwen die besneden zijn.
De tentoonstelling “Toekomst zonder littekens” geeft bezoekers inzicht in de persoonlijke verhalen van zowel slachtoffers als professionals. Daarnaast laat het zien hoe de gezamenlijke aanpak binnen de regio Den Haag werkt en wat er gebeurt om deze praktijk te stoppen en slachtoffers de juiste zorg te bieden.
Quote Rukio Omer, projectleider huiselijk en seksueel geweld:
Meisjesbesnijdenis is een eeuwenoude, schadelijke traditie die wereldwijd voorkomt en ernstige gevolgen heeft voor meisjes en vrouwen. Met de tentoonstelling ‘Toekomst zonder littekens’ vragen we aandacht voor preventie en goede zorg. Onze sleutelpersonen zijn onmisbaar: zij bouwen bruggen tussen traditie en verandering, doorbreken het taboe en strijden voor een wereld zonder meisjesbesnijdenis.
Meer informatie over meisjesbesnijdenis en de regionale aanpak is te vinden op www.ggdhaaglanden.nl/meisjesbesnijdenis.