background image

Seksuele gezondheid op evenementen

Laatste update: 10 juni 2022

Leestijd: 2 minuten

Op evenementen waar veel jongeren aanwezig zijn is het een goed idee om te denken aan preventie op het gebied van seksuele gezondheid. Het gaat dan om onder andere ongewenst seksueel gedrag en bescherming tegen soa’s.

Ongewenst seksueel gedrag

Wanneer alcohol of drugs in het spel zijn, vervagen grenzen en neemt het risico op ongewenst seksueel gedrag toe. Van seksuele intimidatie speelt 62% zich af in het uitgaansleven. De helft van het aantal vrouwen dat uitgaat en twee op de tien mannen maken verschillende vormen van seksuele intimidatie mee. Denk aan seksueel getinte opmerkingen, billen knijpen, in het kruis gegrepen worden of nog erger. Het is lang niet altijd even makkelijk om uit zo’n onveilige situatie te komen. Ongewenst seksueel gedrag is niet oké, ook niet bij concerten, op festivals en in clubs.

Soa’s

Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Voorbeelden van soa’s zijn een infectie met hiv, chlamydia, syfilis en gonorroe. Jaarlijks krijgen meer dan 200.000 mensen in Nederland een soa. Veel mensen hebben een soa zonder het te weten. Bij jongeren komen soa’s vaak voor. Van de jongeren < 20 jaar die zich lieten testen bij één van de landelijke centra voor seksuele gezondheid had in 2018 23% een chlamydia-infectie.

Praktisch

Neem als organisator de volgende preventieve maatregelen:

  • sluit je aan bij de vernieuwde campagne Ben je oké? van Rutgers. De deelnemende festivalorganisatoren, poppodia, kroegeigenaren, clubs en studenten-verenigingen vragen hun bezoekers om uitgaan samen leuker en veiliger te maken. Op de website kun je de gratis toolkit aanvragen met informatie en materialen als posters, advertenties en banners. Ook ontvang je tips voor beveiligings- en barpersoneel;
  • verstrek aan de bezoekers voorlichtings-materiaal over soa’s om hen te informeren over en te wijzen op de schade die soa’s kunnen aanrichten. Schakel eventueel de GGD in voor informatie en advies;
  • plaats bij de toiletten (zowel bij de dames- als de herentoiletten) een condoomautomaat. Indien het een meerdaags evenement betreft, kan er voor worden gekozen om gratis condooms te verstrekken.

Meer informatie over seksuele gezondheid op evenementen

  • Centrum Seksuele Gezondheid Haaglanden: voorlichting en behandeladviezen op maat.
  • Sense: voor alle vragen over seks, verliefdheid, liefde en alles wat daarbij komt kijken.
  • Summeroflove.sense.info: speciale online voorlichting om jongeren op weg te helpen naar een leuke, veilige en sexy zomer, met respect voor elkaars wensen en grenzen. Op de actiepagina www.rutgers.nl/summeroflove staat meer informatie.
  • Campagne: Ben je oké?: Rutgers is het Nederlandse kenniscentrum rond seksualiteit. De aan de campagne deelnemende festivalorganisatoren, poppodia, kroegeigenaren, clubs en studentenverenigingen vragen hun bezoekers om uitgaan samen leuker en veiliger te maken. Meer informatie, aanmelden en het aanvragen van een toolkit kan via de website.
  • SOAIDS Nederland: betrouwbare informatie over het voorkomen, opsporen en behandelen van hiv en andere soa’s.