background image
Gezond wonen en leven

Ongedierte

Laatste update: 25 juli 2022

Leestijd: 4 minuten

Heb je te maken met ongedierte in je woning of woonomgeving? Informeer eerst bij de gemeente of woningcorporatie. Sommige gemeenten in regio Haaglanden bieden bestrijding van ongedierte aan. Voor bedrijven is er het Kennis- en Advies centrum Dierplagen of de Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven.

Plaagdieren

Wij hebben als GGD geen rol bij het bestrijden van ongedierte. Wel informeren we je hier over een aantal soorten.

 • Bedwantsen

  Heb je jeuk en kleine, rode bijtwondjes (vlekjes, bultjes) op de huid? Zie je bloedvlekjes op de lakens? Dan ben je misschien gebeten door bedwantsen. Ze kunnen leven in naden van het matras, lattenbodem of spiraal van het bed of in kieren in de muur, vloer en plinten.

  afbeelding van een bedwants

  Wat zijn de risico’s voor je gezondheid?

  Je kunt niet ziek worden van bedwantsen maar omdat ze bijten en jeuk veroorzaken zijn ze wel erg vervelend. En de meeste mensen krijgen ook veel stress van het idee dat er beestjes in hun bed zitten.

  Meer informatie over bedwantsen

 • Ratten

  De bruine rat komt in Nederland het meest voor. Bruine ratten hebben een voorkeur voor verblijf in de openbare ruimte. Ze houden van vochtige plekken zoals het riool of langs het water. Ze komen af op zwerfvuil en etensresten. Ratten zijn alleseters: zij houden, net als mensen, van koolhydraatrijk voedsel zoals pizza, patat, brood en fruit. Zij dringen gebouwen binnen als daar voedsel is en er schuilplekken te vinden zijn.

   

  afbeelding van een rat

  Overlast van ratten

  Ratten knagen aan verpakte levensmiddelen, textiel, papier, isolatiematerialen, leidingen en kabels. Ratten graven holen en gangenstelsels als schuilplaats. Soms doen ze dit ook in de leefomgeving van mensen.

  Wat zijn de risico’s voor jouw gezondheid?

  Ratten zijn soms dragers van ziekteverwekkers waar mensen ziek van kunnen worden. Via ontlasting en de urine vervuilen zij voedsel en water. Dit kan bijvoorbeeld voedselvergiftiging veroorzaken. Soms treedt leptospirose op (ziekte van Weil) of een infectie met het hantavirus. Als je werkt met in het wild levende ratten, kijk dan op de website van het LCI: Aandachtspunten voor het werken met in het wild levende ratten.

  Wat kun je zelf doen om overlast van ratten te voorkomen?

  Op www.ggdleefomgeving.nl lees je wat je zelf kunt doen om overlast van ratten te voorkomen of ze te bestrijden. Als de buren ook overlast hebben van ratten, bespreek dan samen wat jullie kunnen doen.

 • Muizen

  Binnenshuis kan de huismuis voorkomen. Huismuizen zijn alleseters. Ze houden vooral van granen, peulvruchten en vetrijk voedsel. Ze kunnen lang zonder drinken, maar moeten elke dag eten. Muizen komen voor in ruimten waar voedingsmiddelen of eetbare grondstoffen te vinden zijn, onder of achter kasten, in ruimten tussen muren of tussen plafonds. Een volwassen muis kan door een kier van 0,5 centimeter een gebouw binnendringen.

   

  afbeelding van een muis

  Op www.ggdleefomgeving.nl vind je informatie over de risico’s voor je gezondheid en wat je zelf kunt doen om overlast te voorkomen en te bestrijden. Als de buren ook overlast hebben van muizen, dan is het verstandig samen deze maatregelen te bespreken.

 • Papiervisjes en zilvervisjes

  Het verschil tussen een papiervisjes en een zilvervisjes is lastig te zien. Het misschien wel belangrijkste verschil zit ‘hem in de favoriete leefomgeving: het zilvervisje kom je tegen in de badkamer, het papiervisje in de boekenkast. Vooral papiervisjes kunnen flinke schade veroorzaken aan bijvoorbeeld boeken en archieven.

  afbeelding van een papiervisje

  Wat zijn de risico’s voor je gezondheid?

  Papiervisjes en zilvervisjes vormen geen risico voor de gezondheid. Op www.nvpb.org lees je hoe je overlast kunt ervaren van papier- en zilvervisjes en wat je zelf kunt doen om overlast te voorkomen.

 • Duiven

  Bepaalde soorten vogels als meeuwen, duiven, kauwen, kraaien en spreeuwen kunnen voor overlast zorgen. In veel steden vormen vooral verwilderde stadsduiven een steeds groter wordend probleem. Verwilderde stadsduiven broeden voornamelijk binnen de bebouwde kom. Er zijn in de stad genoeg droge, hoge plekjes (balkons, vensterbanken) te vinden waar ze ongestoord kunnen nestelen. Bovendien blijft daar waar mensen komen altijd wel wat voedsel achter. Duiven worden ook wel ‘gevleugelde ratten’ genoemd.

  Op www.ggdleefomgeving.nl lees je op welke manier je overlast kunt ervaren van duiven, wat de risico’s zijn voor je gezondheid en wat je zelf kunt doen om overlast van duiven te voorkomen.

  . afbeelding van een duif

Meer informatie over ongedierte en gezondheid

Meer informatie over ongedierte en gezondheid vind je op www.ggdleefomgeving.nl. Op de website van de Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven kun je meer informatie vinden over de verschillende diersoorten.

Meer weten of advies nodig?

Neem contact op met de afdeling Leefomgeving van GGD Haaglanden voor advies over de gezondheidsrisico’s van ongedierte via gezondheidenmilieu@ggdhaaglanden.nl of (088) 355 01 00.