background image
Meldpunt zorgen en overlast

Meisjesbesnijdenis

Laatste update: 15 maart 2022

Leestijd: 2 minuten

Meisjesbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking is een ingreep aan de uitwendige geslachtsorganen, waar geen medische noodzaak voor is. Het kan levenslang ernstige gevolgen hebben, zowel lichamelijk als psychisch. Meisjesbesnijdenis komt ook voor in Nederland.

Meisjesbesnijdenis is strafbaar

In Nederland wordt meisjesbesnijdenis als een ernstige vorm van kindermishandeling beschouwd en is daarom strafbaar. Dit geldt ook als de ouders de dochter in het buitenland laten besnijden. Maar soms kan de familie veel invloed op hen uitoefenen. Op het moment dat zij dan op vakantie gaan naar familie, neemt daarmee het risico op besnijdenis toe.

Bezorgd?

Vermoed je dat een meisje is besneden of binnenkort wordt besneden? Neem dan contact op met Veilig Thuis via 0800-2000 en vraag naar de vertrouwensarts. Zij kijken samen met jou naar wat er nodig is. Er wordt samen gezocht naar een oplossing.

Zelf hulp nodig?

Vrouwen die besneden zijn kunnen problemen ervaren op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Belangrijk is dat zij goede nazorg krijgen. Er is een nazorgspreekuur voor besneden vrouwen bij het Haga Ziekenhuis op de locatie Leyweg, polikliniek Gynaecologie. Vrouwen kunnen er op maandagochtend van 09.00 uur tot 12.30 uur terecht. Voor dit spreekuur is geen doorverwijzing van een huisarts nodig.

Een afspraak maken kan via telefoonnummer 06 47 00 87 93 of via marisa.abdulgani@ggdhaaglanden.nl. Zij is verzorgende en  spreekt Somalisch, Arabisch en Nederlands.

Verblijf je in het buitenland? Neem dan contact op met het Nederlands consulaat of de Nederlandse ambassade.

Verklaringen tegen meisjesbesnijdenis

Het ministerie van VWS heeft het document ‘Verklaring tegen meisjesbesnijdenis’ in meerdere talen ontwikkeld. Met deze verklaringen kunnen zij daar familieleden informeren dat het besnijden van meisjes strafbaar is en consequenties heeft.

Kijk op www.pharos.nl/kennisbank

Straffen meisjesbesnijdenis

Op meisjesbesnijdenis staat een gevangenisstraf van maximaal 12 jaar. Als een ouder de besnijdenis uitvoert, kan dit 16 jaar betekenen. Als voor meisjesbesnijdenis veroordeelde ouders geen Nederlands paspoort hebben, kan dit tot gevolg hebben dat zij niet langer in Nederland mogen verblijven.

Video’s Nazorgspreekuur VGV voor professionals en besneden vrouwen

Voor het Nazorgspreekuur VGV zijn drie korte video’s ontwikkeld. Door middel van deze video’s willen we meer bekendheid geven aan het spreekuur en meisjesbesnijdenis, zodat professionals en de gemeenschappen hiervan op de hoogte zijn en kunnen doorverwijzen naar het Nazorgspreekuur VGV.

Meer informatie

Kijk op www.pharos.nl voor meer informatie over meisjesbesnijdenis.

Acuut gevaar?

Bel dan het noodnummer 112 (politie, ambulance).