background image
Evenementenadvisering

Geluid op evenementen: preventie van gehoorschade

Laatste update: 10 juni 2022

Leestijd: 2 minuten

Organisatoren van evenementen zoals dance events en festivals kunnen een aantal maatregelen nemen om ervoor te zorgen, dat bezoekers en medewerkers geen gehoorschade oplopen door geluid op evenementen en dat zij nog lang kunnen blijven genieten van de muziek.

Geluidsvolume

Het RIVM en de Hoorstichting adviseren – vanuit gezondheidskundig oogpunt – een zo laag mogelijk geluidsniveau te hanteren, met als maximum 103 dB(A) (gemeten over 15 minuten) vanaf de leeftijd 16 jaar. Er wordt dan wel van uitgegaan, dat bezoekers oordoppen dragen, die 15 dB van dit niveau dempen! Dit is overeenkomstig de afspraken die zijn gemaakt in het convenant tussen de overheid en de brancheorganisaties VVEM en VNPF.

Bij muziekevenementen waar jonge kinderen komen (t/m 13 jaar) wordt een maximaal geluidsniveau van 91 dB(A) gehanteerd. Voor kinderen van 14 en 15 jaar is dit maximaal 96 dB(A). Ook hierbij geldt dat er van uitgegaan wordt, dat bezoekers oordoppen dragen, die 15 dB van dit niveau dempen. Let dus ook op de doelgroep van het evenement. Het is echter verstandig om een zo laag mogelijk geluidsniveau te hanteren aangezien vanaf 80 dB(A) al gehoorschade kan optreden.

Niet alleen harde (versterkte) muziek, maar ook een kort hard geluid zoals een schot, een explosie of een andere harde knal (zoals bij een vuurwerkshow) kan al direct voor schade zorgen.

Informatievoorziening bezoekers

Alleen met goede gehoorbescherming is een maximaal geluidsvolume van 103 dB(A) bij 16 jaar en ouder een veilig geluidsniveau! Zorg er dus voor dat bezoekers en medewerkers worden voorgelicht over de risico’s op gehoorschade op en hoe gehoorschade op evenementen voorkomen kan worden. Alleen dan kunnen zij hun deel van de verantwoordelijkheid nemen.

Gehoorbescherming

Het RIVM en de Hoorstichting raden gehoorbescherming met een muziekfilter aan dat voldoende dempt, minimaal 15-20 dB. Zorg voor de beschikbaarheid van goede gehoorbescherming op het evenement.

Schuimoordoppen worden afgeraden, hiervan is bekend dat deze vaak niet goed ingedaan worden, waardoor er een vals gevoel van veiligheid ontstaat. Daarnaast zitten ze oncomfortabel en vervormen ze de muziek, waardoor men ze vaak weer uitdoet.

Onder andere de volgende fabrikanten verkopen universele gehoorbescherming met een muziekfilter dat voldoende dempt: ACS, Alpine, Earproof, Elcea (prijzen variëren van € 3,- tot ca. € 20,-).

Praktisch

  • Creëer op het evenemententerrein zogenaamde chill-out-ruimtes, alwaar bezoekers een “oorpauze” kunnen nemen en het gehoor even rust kunnen geven.
  • Verspreid informatie, tips en voorlichtingsmateriaal (te bestellen via Hoorstichting) onder bezoekers en medewerkers, via de website van het festival, tickets, posters, lichtkrant, etc..
  • Informeer de bezoeker over de te verwachten geluidsniveaus.
  • Informeer de bezoeker waar op het evenemententerrein gehoorbescherming verkrijgbaar is. Neem dit ook op in de plattegrond van het evenemententerrein en in het programmaboekje.
  • Bied een fabrikant van gehoorbescherming (gratis of tegen gereduceerd tarief) een standplaats aan, waar zij de verkoop van gehoorbescherming en de voorlichting erover kunnen doen.
  • Hang oordoppenautomaten op duidelijk zichtbare plekken op, bijv. bij kluisjes of toiletten.
  • Verkoop bij de kassa en/of muntverkoop gehoorbescherming.
  • Verkoop online, als additief bij de tickets, gehoorbescherming.

Voor medewerkers

Vanuit Arbowetgeving is het verplicht medewerkers goede gehoorbescherming te verstrekken. Gebruik van gehoorbescherming is verplicht vanaf 85 dB(A).