Ruimte voor jongeren om openlijk te praten over relaties en seksualiteit

Centrum Seksuele Gezondheid van GGD Haaglanden start met online consulten

Laatste update: 12 maart 2024

Leestijd: < 1 minuten

Vanaf maart 2024 introduceert het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) een initiatief om jongeren tot 25 jaar te voorzien van laagdrempelige en vertrouwelijke consulten over seksuele voorlichting en behandeladviezen. Tijdens de online video-consulten staan ervaren verpleegkundigen klaar om via een online verbinding vragen te beantwoorden over seksualiteit, liefde, anticonceptie, fijne seks, wensen en grenzen en genderidentiteit.

Gemak en toegankelijkheid

Voor jongeren in de regio Haaglanden zijn op dit moment 3 poliklinieken beschikbaar: in Den Haag, Zoetermeer en Delft. Hier kunnen jongeren op afspraak naar toe voor behandeladviezen of voorlichting over seksualiteit. Om deze zorg voor alle jongeren in de regio beter toegankelijk te maken, is het vanaf vandaag ook mogelijk online informatie te krijgen.

Zonder het huis te verlaten kan nu op een laagdrempelige en eenvoudige manier advies verkregen worden. De online-consulten kunnen gemakkelijk worden ingepland via computer, tablet of smartphone, waardoor jongvolwassenen de benodigde informatie kunnen ontvangen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Gratis en vertrouwelijk

Bij vragen of twijfels over seksualiteit is het creëren van een veilige ruimte waar jongeren hun vragen kunnen stellen en advies kunnen ontvangen belangrijk.

Het online-consult is een gratis en vertrouwelijke service die jongeren in staat stelt om gemakkelijk en toegankelijk de juiste informatie te ontvangen. De consulten worden gegeven door ervaren verpleegkundigen van het Centrum Seksuele Gezondheid en zijn elke dinsdagmiddag en donderdagmiddag op afspraak beschikbaar.

Directeur Publieke Gezondheid GGD Haaglanden Annette de Boer; “De anonimiteit van online-consulten biedt een veilige ruimte voor vragen. Het zorgt voor toegang tot betrouwbare informatie, cruciaal voor een gezonde emotionele en seksuele ontwikkeling. Het online-consult is een waardevolle toevoeging naast onze fysieke consulten, passend bij de leefwereld van jongeren in onze regio.”