project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Tatoeëren en piercen

Vraag een vergunning aan bij de GGD

Voordat u mag tatoeëren en piercen hebt u een vergunning nodig. Dit geldt ook voor het aanbrengen van permanente make-up en het prikken van gaatjes in oren en neusvleugels met een piercinginstrument. Wij geven deze vergunning af namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).


Hygiënemaatregelen COVID-19 voor tatoeage- en piercingstudio’s

Meer informatie over de Hygiënemaatregelen COVID-19 voor tatoeage- en piercingstudio’s


Procedure vergunningaanvraag

 • U doet een aanvraag voor de vergunning via het online formulier. Hiervoor heeft u het nummer van uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig.
 • De inspecteur zal contact met u opnemen om de aanvraag te controleren.
 • Hierna ontvangt u binnen enkele werkdagen een factuur per mail.
 • Als we de betaling hebben ontvangen, nemen we contact met u op om een afspraak in te plannen voor de inspectie.

Heeft u al een vergunning en gaat deze verlopen? Doe dan minimaal 2 maanden voordat deze verloopt een nieuwe vergunningaanvraag bij ons via het aanvraagformulier.


Het verloop van de inspectie

Tijdens de inspectie maken we gebruik van de hygiënerichtlijnen van het LCHV. De inspectie bestaat uit de volgende onderdelen:

 • De inrichting van de werkruimte.
 • De materialen en middelen die gebruikt worden.
 • Een demonstratie van uw handelen. Hierin komt aan de orde:
  - Het klaarzetten van de materialen.
  - Het uitvoeren van een handeling op een model, zoals een korte touch-up, het zetten van 1 piercing of het zetten van een kleine tatoeage (bijvoorbeeld een datum, naam, etc.).
  - Het opruimen na het uitvoeren van de handeling.

Na het bezoek

Tijdens het bezoek stelt de inspecteur een lijst met verbeterpunten op. Deze ontvangt u na het bezoek per e-mail. Deze kunt u nalezen en u kunt extra informatie over de verbeterpunten opzoeken in de hygiënerichtlijn zodat u weet wat u kunt verbeteren om hygiënisch te kunnen werken. Soms moeten er nog geschikte middelen of materialen worden aangeschaft die voldoen aan de eisen van de hygiënerichtlijn. Met de inspecteur spreekt u af op welke termijn dit gebeurt. 


Wanneer u aantoonbaar voldoet aan alle eisen van de hygiënerichtlijn ontvangt u uw vergunning. Wanneer de inspecteur de vergunning afgeeft, krijgt u direct een e-mail. Binnen enkele werkdagen kunt u uw studio vinden op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl. Binnen enkele weken na het afgeven van de vergunning ontvangt u een papieren exemplaar van de vergunning. 

 

Herinspectie

Voldoet u op het moment van de inspectie niet aan alle eisen? Dan zal er een herinspectie plaatsvinden waarop u zich kunt voorbereiden. U kunt dan op een ander moment laten zien dat u veilig en hygiënisch volgens de geldende hygiënerichtlijn kunt werken. De factuur voor de herinspectie zal eerst moeten zijn voldaan voordat deze plaats kan vinden. 


Vrijstelling voor een evenement

Wilt u een evenement organiseren waarbij een tatoeëerder of piercer aanwezig is en een handeling uitvoert? Dan heeft u een vrijstelling nodig. Bij een vrijstelling kan een ruimte tijdelijk worden ingericht om hier vergunningplichtige handelingen uit te voeren.


De ruimte en gebruikte materialen moeten voldoen aan de hygiënerichtlijn van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV). De tatoeëerder of piercer, die de handeling uit gaat voeren, moet een geldige vergunning hebben.


Vraag de vrijstelling 2 maanden aan voor de aanvang van het evenement. Dat kan via deze link.


Meer informatie

 • Wilt u meer weten over het aanvraagtraject van de vergunning? Onderaan deze pagina vindt u een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden. Is uw vraag niet beantwoord? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar THZ@ggdhaaglanden.nl.
 • Er zijn filmpjes gemaakt die belangrijke onderwerpen uit de richtlijn in beeld brengen. Deze filmpjes vindt u op veiligtatoeeren.nl.
 • Een voorwaarde voor een vergunning is dat u veilig en hygiënisch werkt. Wat dat precies inhoudt, staat in de landelijke hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV).


Kosten per vergunning per 1 juli 2021

Activiteit waar vergunning voor wordt aangevraagd

Kosten

Gaatjes prikken in oren en neusvleugels met een piercinginstrument, waarbij geen materialen gesteriliseerd worden

€229,85

Tatoeëren, waaronder cosmetische tatoeage of permanente make-up, waarbij geen instrumenten gesteriliseerd worden

€402,22

Tatoeëren, waaronder cosmetische tatoeage of permanente make-up, waarbij instrumenten gesteriliseerd worden

€459,68

Piercen, waarbij géén materialen gesteriliseerd worden

€402,22

Piercen, waarbij materialen gesteriliseerd worden

€459,68

Combinatie van bovenstaande activiteiten

€574,61

Voorrijkosten per kwartier

€28,73

Herinspectie en onderzoek naar aanleiding van wijzigingsverzoek per uur

€114,92

Vrijstelling op basis van artikel 3 van de Warenwetregeling vrijstelling vergunningsplicht tatoeëren en piercen

€459,68

Vrijstelling op basis van artikel 3 van de Warenwetregeling vrijstelling vergunningsplicht tatoeëren en piercen, waarbij is vastgesteld dat de vrijstelling in aanmerking komt voor een gereduceerd tarief

€172,39

De tarieven voor de vergunningverlening worden door het ministerie van VWS jaarlijks geïndexeerd. Over de kosten betaalt u geen BTW.

Let op: Voor elke inspectie worden reiskosten gerekend op basis van de reistijd die de inspecteur maakt van de GGD locatie Westeinde naar de locatie waar de inspectie plaatsvindt.

In het geval dat u een tweede filiaal opent, komt u in aanmerking voor een gereduceerd tarief waarbij een korting geldt van € 111,36.

Veelgestelde vragen

Wanneer heb ik een vergunning voor piercen nodig?

Er is een vergunning voor piercen nodig wanneer u een bedrijf heeft waar handelingen worden uitgevoerd waarbij met een naald de huid, slijmvliezen, kraakbeen of spierweefsel zo wordt doorboord, dat er een piercing kan worden geplaatst.


Wanneer heb ik een vergunning nodig voor tatoeëren?

Er is een vergunning nodig wanneer u een bedrijf heeft waar handelingen worden uitgevoerd waarbij kleurstoffen of pigment in de huid worden geïnjecteerd met een naald.


Wanneer heb ik een vergunning nodig voor het piercen van oren en neusvleugels?

Er is een vergunning nodig wanneer u een bedrijf heeft waar alleen piercings worden gezet met een piercinginstrument dat beschikt over een ‘push-trough systeem’. Er mogen met dit instrument alleen piercings worden geplaatst in oorlellen, neusvleugels en het vlakke gedeelte van het kraakbeen. Er mag niet in het gekrulde gedeelte van het oor kraakbeen worden gepiercet. Wel mag het gekrulde deel van het kraakbeen licht weggebogen worden om beter bij het vlakke gedeelte te kunnen komen.


Ik heb een opleiding gevolgd om 1 van de vergunningplichtige handelingen uit te voeren. Is het nu zeker dat ik een vergunning krijg?

Nee, dit is geen garantie. Een opleiding voor deze handelingen moet altijd beschikken over een GGD-vergunning. Controleer dit op www.veiligtatoeërenenpiercen.nl. Dit zegt echter weinig over de kwaliteit van de opleiding met betrekking tot de benodigde kennis en vaardigheden voor de vergunning. Over de kwaliteit van de opleidingen doet de GGD geen uitspraak.


Hoe kan ik mij het beste voorbereiden op het bezoek door de GGD?

De inspecteurs toetsen altijd aan de hand van de hygiënerichtlijnen van het LCHV. Deze zijn hier te vinden. Bestudeer deze goed.


Hoe weet ik wat geschikte handdesinfectiemiddelen zijn?

Een geschikt handdesinfectiemiddel is goedgekeurd door het CTGB en beschikt over een N-nummer. Of een middel beschikt over dit nummer, kan gecontroleerd worden op www.ctgb.nl. Kijk voor meer informatie in de richtlijn. Daar is de zoekstrategie voor dergelijke middelen te vinden.


Hoe weet ik wat geschikte huiddesinfectiemiddelen zijn?

Een huiddesinfectiemiddel voor tatoeëren (ook permanente make-up) en piercen moet altijd geschikt te zijn voor de te doorboren huid. Dit betekent dat het CBG(College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) het huiddesinfectiemiddel goedgekeurd moet hebben.

Een goedgekeurd product is te vinden in de databank van het CBG en beschikt over een RVG-nummer. Dit is een code die begint met RVG met daarachter 5 cijfers en op elke verpakking van een goedgekeurd product te vinden is.

Kijk voor meer informatie in de landelijke richtlijn. Daar is de zoekstrategie voor dergelijke middelen te vinden.


Hoe weet ik wat geschikte desinfectiemiddelen voor harde oppervlakken zijn?

Een geschikt desinfectiemiddel geschikt voor harde oppervlakken beschikt over een volledige virusclaim. Controleer dit op www.ctgb.nl. Kijk voor meer informatie in de landelijke richtlijnen. Daar is de zoekstrategie voor dergelijke middelen te vinden.


Hoe weet ik wat een geschikt nazorgproduct is?

Een geschikt nazorgproduct beschikt vrijwel altijd over een RVG-nummer of een CE-markering. Een CE-markering betekent dat het product voldoet aan de Europese regelgeving. In het gebruiksvoorschrift van het product moet altijd zijn aangegeven dat het geschikt is voor de geopende huid. Een uitzondering geldt voor producten die uitsluitend bestaan uit petrolatum en bedoeld zijn voor toepassing op de geopende huid. Dit wordt vaak verkocht onder de naam ‘witte vaseline’.


Hoe weet ik wat goede schoonmaakmiddelen zijn?

Een geschikt schoonmaakmiddel is een product dat daadwerkelijk als een schoonmaakmiddel wordt verkocht, zoals een allesreiniger. Kies bij voorkeur voor een sprayflacon. Vermijd sterk chemische schoonmaakmiddelen, zoals middelen met chloor. Dit verkleint de kans op allergische reacties.


Ik heb een schoonmaak/desinfectie/nazorgmiddel gevonden, maar ik weet niet of deze geschikt is voor het uitvoeren bij vergunningplichtige handelingen. Wat kan ik nu doen?

Stuur een bericht naar THZ@ggdhaaglanden.nl, bij voorkeur met een afbeelding van het product, met informatie over het product en waar u het voor wilt gebruiken. Binnen 5 werkdagen ontvangt u een reactie van een inspecteur of dit product geschikt is voor het genoemde doel.


Wat is steriliseren?

Volgens de hygiënerichtlijnen van het LCHV is steriliseren dat alle micro-organismen op het instrument worden gedood. Het steriliseren gebeurt in een stoomsterilisator, ook wel autoclaaf genoemd. Hierin worden micro-organismen gedood door de stoom.


Voor het steriliseren moeten de instrumenten altijd eerst worden geweekt en daarna in een ultrasoon bad worden behandeld om het vuil los te maken. Deze machines worden tijdens het bezoek door de GGD ook getest.


Ik ga een bedrijf starten, maar ik ben nog niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel of het adres van mijn studio staat nog niet op hun website. Kan ik een vergunning aanvragen?

U kunt pas een vergunning aanvragen wanneer u zich ingeschreven heeft bij de Kamer van Koophandel en u beschikt over het KvK-nummer. De vergunning wordt afgegeven op de adresgegevens die bij de Kamer van Koophandel bekend zijn.