Informatie en challenges voor jongeren

Challenges

Welkom op deze website. Je vindt hier informatie over diverse onderwerpen. Door middel van challenges ga je er ook zelf mee aan de slag.

Mis je iets of heb je tips voor ons? Laat het ons weten via hoelekkergajij@ggdhaaglanden.nl

Informatie voor jongeren

Hoe lekker ga jij?

Lekker samen leven

  • Acceptatie

    Soms pas je gewoon niet bij iemand of bij een groep. En dat is helemaal niet erg. Uiteindelijk vind je mensen die jou accepteren zoals je bent: zonder oordeel of voorwaarden. Dat heet onvoorwaardelijke acceptatie.

    Challenge

    Bij wie van jouw vrienden voel jij je helemaal geaccepteerd? En weten zij dat van jou?

  • Pesten

    Als iemand je negeert, uitscheldt, buitensluit, regelmatig laat struikelen of bedreigt, word je gepest.

    Pesten kan ook online, bijvoorbeeld door nare berichten over je te verspreiden op sociale media. Dan is het toch net iets anders. Dat gebeurt vaak anoniem, houdt niet op als jij uitlogt en de pesters kunnen met jouw online identiteit spelen.

    Challenge

    Bespreek eens met klasgenoten/vrienden wat online pesten anders maakt dan gepest worden in de klas of in de buurt.

  • Groepsdruk

    Heb jij een groepje vrienden? Dan doe je vaak leuke dingen met elkaar, zoals chillen, praten of gewoon wat rondhangen. Je wilt dat iedereen meedoet en dat het gezellig blijft. Maar wat als je een keer niet mee wilt doen?

    Challenge

    Hoe reageren jouw vrienden erop als jij een keer niet mee wilt doen?

  • Vriendschap

    Vriendschappen zijn belangrijk voor iedereen, maar ze kunnen wel veranderen in de loop van de tijd. Gewoon omdat je veel nieuwe mensen ontmoet of omdat je een nieuwe fase van je leven ingaat.

    Challenge

    Wat vind jij belangrijk in een vriendschap? Bespreek dat eens met een vriend(in).

  • Geld

    Zelfstandig zijn betekent ook dat je je geldzaken meer zelf gaat regelen. Je moet dan bewuster omgaan met jouw inkomsten en uitgaven.

    Challenge

    Waar geef jij je geld aan uit? Hou eens een maand bij wat je uitgeeft aan bijvoorbeeld eten, kleding en cadeaus. Ben je verrast door hoeveel of hoe weinig je uitgeeft?

Hoe/wie ben jij op social media?

  • Privé of openbaar?

    Het is leuk om dingen met elkaar te delen via social media. Maar is het nodig dat iedereen weet met wie en waar je bent? Door je profiel op privé te zetten voorkom je nare reacties van bijvoorbeeld pesters en familie.

    Challenge

    Hoe staat jouw profiel? Waarom privé of waarom openbaar? Wat zijn de voordelen van een privé-account?

  • Nepnieuws

    Online wordt er van alles beweerd. Maar is het ook allemaal waar? Het is belangrijk betrouwbare bronnen te zoeken die het bewijs leveren, maar die zijn er niet altijd.

    Challenge

    Waar haal jij jouw nieuws vandaan? En hoe weet je dat het betrouwbaar is en waar let je dan op?

  • Zelfbeeld

    De puberteit kan heel verwarrend zijn. Je bent je veel meer bewust van hoe je er uit ziet en hoe anderen er uit zien. Verwacht geen onredelijke dingen van jezelf, bijvoorbeeld een afgetraind lijf. Je bent goed zoals je bent!

    Challenge

    Noem 5 eigenschappen van jezelf waar je trots op mag zijn!

Lekker in je vel zitten

  • Slapen en ontspannen

    Wist je dat jij ongeveer 9 uur slaap nodig hebt? Je voelt echt een stuk fitter als je ’s avonds op tijd naar bed gaat. Je kunt je dan ook beter concentreren en je hebt vast ook een beter humeur.

    Challenge

    Slapen

    Probeer eens om een week lang voldoende te slapen. Voel je je na die week anders?

    Ontspannen

    Ga rustig liggen en let goed op je ademhaling. Adem via je buik in plaats van via je borstkas.

  • Voeding en ontbijt

    Als je gezond eet, krijg je de voedingsstoffen binnen om te groeien en om gezond te blijven. Eet op vaste tijdstippen en sla geen maaltijd over. Heb je tussendoor trek? Eet dan een gezond tussendoortje.

    Challenge

    Voeding

    Water is gezond: er zit geen suiker in en het is goed tegen de dorst. Wil je toch een smaakje? Doe er dan wat fruit in. Dat ziet er ook nog eens heel leuk uit. Bedenk samen met je groep eens een leuk waterrecept.

    Ontbijt

    Ontbijt: Wat neem jij als ontbijt? En je vrienden? Praat er eens over met elkaar.

  • Vaccinatie

    In Nederland kunnen alle kinderen gevaccineerd worden tegen 12 verschillende kinderziektes, dat is gratis. Je krijgt de vaccinatie op de leeftijd dat de vaccinatie je de beste bescherming biedt. Meer informatie vind je op www.cjgdenhaag.nl.

    Challenge

    Weet jij tegen welke ziektes je bent gevaccineerd?

  • Beweging

    Bewegen en sporten zijn gezond. Je houdt je lichaam in conditie en je voelt je vaak beter. Beweeg elke dag minimaal een uur: dit kan sporten zijn, maar ook bijvoorbeeld wandelen, fietsen of traplopen. Blijf dus lekker in beweging, ook samen met je vrienden.

    Challenge

    Bedenk eens een manier om meer te bewegen. Ga bijvoorbeeld met de fiets in plaats van met de bus of ga buiten voetballen in plaats van binnen te gamen. Wat kun je nog meer bedenken?

Ontdekken gender en liefde

  • Verliefd

    Verliefd zijn is leuk en spannend tegelijk!. Neem de tijd om aan elkaar te wennen en elkaar goed te leren kennen. Wees jezelf en praat met elkaar wat jullie wel en niet fijn vinden.

    Challenge

    Op wat voor type zou jij echt smoorverliefd kunnen worden?

  • Blootfoto

    Sexting is het versturen en ontvangen van seksueel getinte berichten of foto’s, bijvoorbeeld naaktfoto’s. Het versturen van een pikante foto hoort bij de seksuele ontwikkeling. Het kan namelijk heel spannend zijn om elkaar zo te ontdekken. Sexting gebeurt dan in vertrouwen.

    Challenge

    Stel je krijgt een naaktfoto doorgestuurd van een klasgenoot. Je herkent de persoon op de foto. Wat kan er gebeuren als je de foto doorstuurt? En heeft dit voor jou ook gevolgen?

Gamen, roken, regels

  • Beeldbuiskinderen (gamen)

    Gamen is superleuk en de tijd vliegt vaak voorbij. Maar hoeveel uur gamen per dag is nog gezond en normaal? Nederlandse jongeren gamen gemiddeld 14 uur per week.

    Challenge

    Hou voor jezelf eens een dag bij hoelang je gamet. Tel wel alles mee: telefoon, tablet en gameconsole.

  • Tabakka

    Roken is heel verslavend, dat komt door de stof nicotine. Al na het roken van 1 of een paar sigaretten kan iemand verslaafd raken.

    Challenge

    Vraag eens aan een roker waarom hij/zij nog steeds rookt.

  • Weggegooid geld

    Roken kost veel geld. Als iemand een pakje per dag rookt, kost dat al gauw meer dan 3000 euro per jaar. Daar kun je veel andere leuke dingen voor kopen.

    Challenge

    Vraag eens aan een roker wat hij of zij per week uitgeeft aan roken.

  • NIX18

    Je mag pas vanaf 18 jaar alcohol drinken. Dit heeft er mee te maken dat je hersenen pas zijn uitgroeid op je 25e: alchohol heeft daar veel invloed op.

    Challenge

    Wat vind jij van die leeftijdsgrens? Praat er eens over met je ouders of je vrienden en vriendinnen. Hoe denken zij erover?

Wat voel jij?

  • Emotionele achtbaan

    Als puber gaan je gevoelens snel alle kanten op. Dit wordt meestal vanzelf minder als je ouder wordt. Het is ook heel normaal als je af en toe een dipje hebt.

    Challenge

    Bang, boos, blij en bedroefd zijn de 4 basisemoties. Welke heb jij het vaakst? En wanneer heb je dat gevoel dan?

  • Stress?

    Momenten van stress zijn niet erg: het helpt je alert te blijven en goed te presteren. Heb je vaak stress? Zorg dan voor meer momenten van ontspanning.

    Challenge

    Bespreek met je beste vriend(in) wat jullie 3 favoriete manieren zijn om te relaxen. Kies er één uit om samen te gaan doen.

  • Ik ben bang of somber

    Ben je al langere tijd gespannen of heb je juist nergens zin in? Loop er niet zo lang mee rond en praat er over met iemand die je vertrouwt.

    Challenge

    Bedenk eens bij wie jij je verhaal kwijt kunt als je niet lekker in je vel zit. Dat mag iedereen zijn. Waarom kies je juist voor deze persoon?

Lekker thuis?

  • Thuis

    Bij veel jongeren is wel eens spanning thuis. Dat weet je niet altijd van je klasgenoten. Kun je je voorstellen dat niet iedereen met plezier naar huis gaat?

    Challenge

    Bespreek eens met een vriend(in) wat je leuk en minder leuk vindt bij jou thuis.

  • Ruzie thuis

    Je vraagt je misschien af of het aan jou ligt als er ruzie is thuis of als je ouders gaan scheiden. Jij kunt daar niks aan doen. Het is iets tussen je ouders en jij hebt er geen invloed op.

    Challenge

    De meeste mensen maken wel eens ruzie mee. Zijn er goed en slechte ruzies? Wat is het verschil volgens jou?

  • Ouders met problemen

    Bijna een half miljoen kinderen en jongeren in Nederland hebben ouders met psychische problemen of met een verslaving. Dit kan voor spanning thuis zorgen, waardoor jij minder van jezelf laat zien.

    Challenge

    Vraagt iemand hoe het echt met jou gaat? Geef dan zo eerlijk mogelijk antwoord.

Samenwerkingspartners

Drugskompas

Vanuit DrugsKompas zijn wij op de hoogte van feiten, trends en ontwikkelingen op het gebied van alcohol, drugs, gamen en social media. DrugsKompas is er met name voor jongeren (12 t/m 23 jaar) met vragen hierover. DrugsKompas heeft als doel risico’s rondom gebruik zoveel mogelijk te beperken en te voorkomen. Vanuit DrugsKompas adviseren wij om voor je 18e niet te roken, te drinken of andere middelen te gebruiken. Doe je dit wel? Wees dan op de hoogte van wat middelen met je doen en wat je kunt doen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Bij DrugsKompas kun je trouwens ook terecht met vragen over je eigen gebruik, het gebruik van vrienden of van je ouders. Wil je een persoonlijk gesprek? Neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak. www.drugskompas.nl Facebook & Instagram: @drugskompas
www.drugskompas.nl
Lees meer over www.drugskompas.nl

YOUZ

Bij Youz Preventie ondersteunen wij kinderen en jongeren (en hun ouders) om zich op een gezonde manier te ontwikkelen. Wij bieden trainingen rondom o.a. weerbaar­heid, stress en spanning thuis of op school en faalangst. www.youz.nl
www.youz.nl
Lees meer over www.youz.nl

JIP

Het Jongeren Informatie Punt (JIP) geeft gratis informatie, advies en hulp aan jongeren tussen de 12 en 27 jaar. Alles is vertrouwelijk en anoniem. Het JIP heeft maar één doel: jou verder helpen! www.jiphaaglanden.nl
www.jiphaaglanden.nl
Lees meer over www.jiphaaglanden.nl

CJG Den Haag

Op de middelbare school word je twee keer uitgenodigd voor een Gezondheids­check. Samen bespreken we de groei, ontwikkeling, leefstijl en alle andere vragen die je hebt. Tussendoor een vraag? Je bent altijd welkom bij je jeugdverpleegkundige op school! www.cjgdenhaag.nl
www.cjgdenhaag.nl
Lees meer over www.cjgdenhaag.nl

GGD Haaglanden

www.hoelekkergajij.nl is een website voor jongeren met informatie over een gezonde leefstijl. Alle informatie is gecheckt en als betrouwbaar beoordeeld door GGD Haaglanden.
www.hoelekkergajij.nl
Lees meer over www.hoelekkergajij.nl